Európai Parlament

2023.05.25. 00:01

Fidesz: kicsinyes baloldali politikai támadás történt az Európai Számvevőszék magyar tagja ellen

Kicsinyes baloldali politikai támadás történt az Európai Számvevőszék magyar tagja, Pelczné Gál Ildikó ellen - hívta fel a figyelmet a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja.

MW

Forrás: Pelczné Gáll Ildikó Facebook-oldala

Az MTI-hez eljuttatott közleményükben arról tájékoztattak, hogy Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága szerdán hallgatta meg Pelczné Gál Ildikót, akit újrajelöltek számvevői tisztségre, és 

a magyar dollárbaloldal illetve az európai baloldal képviselői egyértelmű politikai indíttatásból ellene szavaztak, figyelmen kívül hagyva minden szakmai érvet és azt a tényt, hogy a magyar jelölt 2017 óta kiemelkedően látja el számvevői feladatait.

A képviselőcsoport szerint Pelczné Gáll Ildikó életpályája, szakmai múltja és a számvevőszéken elvégzett eddigi munkája alapján az egyik legrátermettebb és legkiválóbb tagja a testületnek, melyet a szakbizottság a 2017-es jelöléskor elismert, és nagy többséggel támogatta a magyar jelöltet.

Az Európai Parlament várhatóan június 1-jén szavaz a magyar jelöltről, az Európai Parlamentnek azonban csak véleményezési joga van a jelölési folyamatban, a végső döntést az Európai Unió Tanácsa hozza majd meg.

Az Európai Számvevőszék feladata az EU bevételeinek és kiadásainak ellenőrzése, az uniós költségvetés végrehajtásának szabályossági és hatékonysági vizsgálata. A luxembourgi székhelyű intézmény számvevőit a tagállami kormányok jelölik, minden ország egy tagot delegál a testületbe, mandátumuk hat évre szól. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában