Meglepő kijelentés

2023.04.21. 16:50

Hogy micsoda?! - Orbán Viktor reagált Ukrajna lehetséges NATO-csatlakozására

Twitter-oldalán üzent az Ukrajnát érintő legfrissebb hírek kapcsán a miniszterelnök.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (balra) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben 2023. április 20-án

Forrás: Anadolu Agency/AFP

Fotó: Vladimir Shtanko

What?! (Mi, Micsoda?!)

 – reagált Orbán Viktor miniszterelnök arra a hírre, amely szerint Ukrajnának jogos helye lenne a NATO-ban. Az utóbbi, meglepő kijelentés Jens Stoltenberg NATO-főtitkártól származik, aki kijevi látogatása során biztosította támogatásáról Ukrajnát. 

Szeretném egyértelműen kijelenteni, hogy Ukrajna jogos helye az euro-atlanti családban, a NATO-ban van. A mi támogatásunk segíteni fog abban, hogy ez lehetővé váljon

- mondta Stoltenberg a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón.

A főtitkár először tett - előre nem bejelentett - látogatást az ukrajnai háború tavaly februári kezdete óta az ukrán fővárosban.  Stoltenberg az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás folytatását is megígérte, és elmondta, hogy eddig a NATO-szövetségesek már több tízezer ukrán katonát képeztek ki és 65 milliárd eurós (24 500 milliárd forint) katonai segítséget nyújtottak az országnak.

"Nem tudjuk mikor ér véget ez a háború, de a mérgező orosz agressziót meg kell állítani" - mondta Stoltenberg.

A NATO főtitkára április elején úgy nyilatkozott, hogy "a NATO Ukrajna mellett fog állni, ameddig szükséges", és meghívta Zelenszkij elnököt a katonai szövetség július 11-12-én a litván fővárosban rendezendő csúcsértekezletére. Zelenszkij kifejezte háláját a meghívásért, véleménye szerint a csúcstalálkozó történelmi jelentőségű lehet.

Ukrajna a NATO-szövetségben látja a jövőjét, és tavaly szeptemberben bejelentette, hogy gyorsított tagságra pályázik, miután Oroszország annektálta az általa részben elfoglalt négy ukrajnai régiót.

Zelenszkij a NATO-főtitkár előtt kijelentette, hogy itt az ideje annak, hogy a katonai szövetség felajánlja Ukrajnának a tagságot, hozzátéve hogy még több fegyverre van szüksége Kijevnek.


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában