Brüsszeli korrupció

2023.03.01. 22:55

Eva Kaili a rácsok mögül is bizonyítékokat akart eltüntetni

Az előzetesben lévő EP-képviselő a korrupciós botrány nyomainak eltüntetésére kérhette rokonait a börtönből – derült ki az Eva Kailinak rácsok mögül indított és fogadott hívásainak lehallgatási jegyzőkönyvéből, amelybe olasz és görög lapok is betekintést nyertek.

Eva Kaili részt vesz az Európai Parlament Gazdasági és Monetáris Bizottságának ülésén Brüsszelben, 2017. március 21-én

Forrás: AFP

Fotó: Alexandros Michailidis

A belga nyomozóhatóságok által összegyűjtött bizonyítékok alapján a pénzmosással vádolt görög EP-képviselő több olyan beszélgetést is lebonyolított letartóztatása után a testvérével, valamint az édesapjával, amely során „rejtélyes célzásokkal teli, virágnyelven megfogalmazott félmondatokkal” próbálhatott információkat átadni – írja a Metropol. Egyszer például szóba került egy „nagyon fontos USB”, amit mihamarabb meg kéne keresni, ugyanis „a Kaili család számára lényeges információk vannak rajta”.

Úgy tudni, a belga Szövetségi Főügyészség épp a lehallgatásokra hivatkozva tagadta meg Eva Kaili feltételesen szabadlábra helyezését.

A lehallgatott telefonhívásokból 16 oldalas jegyzőkönyv született, amelyeket az olasz La Republica mellett a görög Kathimerini hírportál is megszerzett. A lapok beszámolója szerint az egyik legérdekesebb beszélgetés az volt, amely során Eva Kaili arra kérte a testvérét, Madalena Kailit, hogy „az athéni lakásában keressen meg a tükrös szekrényben egy USB-s pendrive-ot, amely a család számára létfontosságú információkat rejt”.

A belga hatóságok szerint az adathordozón a korrupciós botrány bizonyítékai lehettek, Kaili pedig ennek a megsemmisítését kérte.

Az előzetesben lévő EP-képviselő emellett ingatlanok bérbeadását is javasolta Madalenának, hogy a befolyt pénzből pótolhassa a család kieső bevételeit. Valamint azt tanácsolta neki, hogy zárja be, vagy változtassa meg a nevét és székhelyét a tulajdonában lévő Madegroup technológiai vállalatnak. Szerinte ugyanis a régi névvel a cégnek már nincs jövője.

A Kaili testvérék hosszasan vitáztak arról is, hogy felszámolják-e az „Estate Aria Properties” ingatlanügynökséget, amit Eva Kaili és élettársa, a korrupciós botrányban szintén gyanúsított Francesco Giorgi tavaly novemberben alapított. 

A görög ügyészség szerint ez a cég nyilvánvalóan pénzmosásra szolgált, Kaili ugyanis a szerződések szerint irreálisan alacsony áron vásárolt ingatlanokat, miközben a valódi vételár „zsebből zsebbe” vándorolt.

A jegyzőkönyvek szerint gyanús beszélgetések zajlottak le Eva Kaili és édesapja, Alexandros Kaili között is, aki sajnálatát fejezte ki lányának amiatt, hogy pánikszerűen próbálta meg eltüntetni azt az eurószázezrekkel teli bőröndöt a brüsszeli lakásából, mellyel később a belga rendőrség elkapta egy luxusszállodában. 

Az apa-lánya páros emellett többször beszéltek Eva Kaili férjéről is, az azóta szabadlábon lévő Francesco Giorgiról, akit többször „gyengeelméjűnek” neveztek. És azt mondták, hogy „meghajolt a hatóságok előtt a félelemtől”, és a „tűzzel játszott”, amikor beismerő vallomást tett.

A teljes cikk ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában