Ukrán válság

2022.12.29. 06:44

Zelenszkij: nem fogjuk elveszíteni a háborút, még ha nehéz év áll is előttünk

A két ünnep között sem hallgatnak a fegyverek. Élő közvetítésünk az orosz–ukrán háború 309. napjáról.

Ukrán tűzérségi állás a donbászi frontszakaszon 2022. december 28-án

Forrás: Diego Herrera Carcedo

Fotó: Anadolu Agency via AFP

Kreminna felé törnek előre az ukrán erők

Ukrajna-szerte megszólaltak a légvédelmi szirénák csütörtökön reggel. Kijevben több nagy robbanást lehetett hallani. Vitalij Klicsko polgármester tájékoztatása szerint 

a főváros fogyasztóinak 40 százalékánál nincs áramszolgáltatás, de a közművek dolgoznak a hálózat helyreállításán.

A polgármester szerint a vízszolgáltatás és a távfűtés működik, leszámítva azokat az áramszünet által érintett magánházakat, amelyekben a kazánok árammal működnek.

A hatóságok szerint Dél- és Nyugat-Ukrajna több részét érte támadás. Detonációkról számoltak be Poltavából, Odesszából, Harkivból, Mikolajivból és Lvivből (Lemberg).

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka a Telegrammon csütörtökön azt írta, hogy az orosz erők levegőből és tengerről indított robotrepülőgépekkel és S-300 típusú irányított légvédelmi rakétákkal támadták Ukrajna energetikai infrastruktúráját.

Oroszország október eleje óta többnapos szünetekkel intenzív támadásokat intéz az ukrán energetikai és más infrastrukturális létesítmények ellen.

Az elmúlt hetekben kevés mozgás történt a frontvonalakon. 

Az ukránok csütörtökön viszont bejelentették, hogy előretörtek a Luhanszk megyében lévő, stratégiai fontosságú Kreminna város irányába. Az orosz kézen lévő településen át vezet az út Szeverodoneckbe és Liszicsanszkba.

Kreminna visszafoglalásával az ukrán erők előre tudnának törni Sztarobilszk felé is. Ezen a közlekedési csomóponton keresztül történik az északkelet-ukrajnai orosz csapatok ellátása.

"Katonáink folytatják támadó akciókat Kreminna város körzetében. Az elmúlt hétben az ukrán védők 2,5 kilométert haladtak előre a település irányába" - közölte Olekszij Hromov dandártábornok.

Szerhij Hajdaj, Luhanszk megye katonai kormányzója Telegram-csatornáján azt írta, hogy orosz csapaterősítést észleltek, és heves harcok folynak Kreminna térségében.

Drónt lőttek le az engelszi orosz hadászati reptérnél

Az orosz hadsereg légvédelmi rendszere megsemmisített egy ukrán drónt a Szaratov megyei Engelsz fölött – közölte Roman Buszargin, a megye kormányzója csütörtökön a Telegram-csatornáján. Engelszben üzemel az orosz hadászati légierő gépeit állomásoztató repülőtér, amelyet ebben a hónapban már kétszer is támadtak ukrán drónok.

Buszargin közölte: ismét olyan rémhírt terjesztettek, hogy Engelszt evakuálni kell, de nyugalomra intette a lakosságot. A kormányzó szerint az anyagi kár nem jelentős, és senki sem sérült meg.

Az RBK gazdasági portál szerint korábban a MASH és az Osztorozsno Novosztyi Telegram-hírcsatornája is arról számolt be engelsi lakosokra hivatkozva, hogy a repülőtér környékén légiriadó volt, és robbanásokat lehetett hallani. Ukrán drónok lelövéséről adott hírt a Telegram-csatornáján csütörtökön egy másik orosz régió, Brajnszk megye kormányzója, Alekszandr Bogomaz is.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek több településéről jelentettek ukrán tüzérségi támadást csütörtökön a helyi hatóságok.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők Kupjanszknál több mint húsz katonát, két páncélozott harcjárművet és három járművet, Limannál mintegy hetven katonát, három páncélozott harcjárművet és öt kisteherautót, Donyeck környékén – ahol az orosz erők offenzívájuk eredményeként újabb előnyös állásokat foglaltak el – több mint nyolcvan embert, négy gyalogsági harcjárművet, három páncélozott harcjárművet és hat egyéb járművet, a donyecki régió déli térségében pedig mintegy harminc katonát, két páncélozott harcjárművet és négy kisteherautót veszítettek. A tábornok emellett két, meg nem nevezett létszámú diverzánscsoportot is az ukrán veszteséglistához sorolt.

A pusztítás nyomait nézi egy nő egy orosz rakétatámadás következtében megsemmisült lakóház romjai között Kijev határában 2022. december 29-én
Fotós: Szerhij Dolzsenko / Forrás: MTI/EPA

A rakéta- és tüzérségi erők négy ukrán vezetésipontra, 83 tüzérségi egységre, valamint 102 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást, megsemmisítve egyebek között három tüzérségi lőszerraktárt, két amerikai gyártmányú M777-es tarackot, egy HIMARS sorozatvetőt – utóbbit a donyecki régióban lévő Konsztantyinivka közelében –, egy Mszta-B önjáró tarackot és egy-egy D-20-as és D-30-as löveget.

Az orosz légierő lelőtt egy ukrán Szu-25-ös és Szu-24-es repülőgépet, valamin két Mi-8-as helikoptert, a légvédelem pedig hét ukrán drónt, valamint négy HIMARS- és Uragan-rakétát.

Az orosz védelmi tárca szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 354 repülőgépet, 194 helikoptert, 2741 drónt, 399 légvédelmi rakétarendszert, 7296 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 953 sorozatvetőt, 3742 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 7810 speciális katonai járművet veszítettek. Ezeket az adatokat más forrás nem erősítette meg.

Az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint patthelyzet alakult ki a frontokon

Az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint patthelyzet alakult ki a frontokon, jelenleg sem Ukrajna, sem Oroszország nem képes jelentősebb előrenyomulásra.

Kirilo Budanov a BBC brit közszolgálati rádiónak adott csütörtöki nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy „a helyzet beragadt, semmi sem mozdul”.

Hozzátette, hogy Oroszország „teljes mértékben zsákutcába jutott”, és nagyon jelentős veszteségeket szenved.

Budanov elismerte ugyanakkor, hogy az ukrán fegyveres erők is nélkülözik a szükséges erőforrásokat ahhoz, hogy egyszerre több térségben előrenyomulásba kezdjenek.

„Nem tudunk minden irányba kiterjedő, átfogó vereséget mérni rájuk, de ők sem tudnak vereséget mérni ránk” – mondta az ukrán katonai hírszerzés vezetője a BBC-nek.

Budanov kijelentette: Ukrajna nagyon várja az újabb fegyverszállítmányokat, köztük a fejlett technológiájú fegyverekét.

A Fehéroroszországban tapasztalt orosz csapatmozgásokról az ukrán hírszerzési főnök kijelentette: ez csak arra irányuló kísérlet, hogy Ukrajna katonákat csoportosítson át a déli és a keleti hadszínterekről északra.

Kirilo Budanov elmondta: nemrégiben egy vasúti szerelvény, amely zsúfolva volt orosz katonákkal, megállt az fehérorosz-ukrán határ közelében „fényes nappal, hogy mindenki láthassa”, majd néhány óra múlva visszaindult anélkül, hogy bárki leszállt volna róla.

Az ukrán katonai hírszerzés vezetője kijelentette: jelenleg nem látja semmiféle jelét annak, hogy Fehéroroszország területéről készítenének elő inváziót Kijev vagy az észak-ukrajnai térségek ellen.

Fehéroroszország területéről már indítottak ukrajnai támadásokat az orosz fegyveres erők, de Budanov szerint a fehérorosz lakosság nem támogatná hazája ennél kiterjedtebb részvételét az ukrajnai háborúban.

Tűzoltók egy orosz rakétatámadás következtében megsemmisült lakóház romjai között Kijev határában 2022. december 29-én
Fotós: Szerhij Dolzsenko / Forrás: MTI/EPA

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök ezért tesz meg minden lépést annak elkerülésére, hogy „országát katasztrófa érje” – fogalmazott az ukrán katonai hírszerzés vezetője.

Budanov szerint a donyecki régióban lévő Bahmutért folyó harcokban orosz részről a Wagner-csoport nevű zsoldoshadseregé a vezető szerep, mivel a csoport alapítója, Jevgenyij Prigozsin „politikai trófeaként” akarja elfoglalni a várost.

Az ukrán hírszerzési vezető szerint Oroszország nem tudja hosszabb távon a jelenlegi intenzitással folytatni az ukrajnai infrastrukturális létesítmények elleni rakétatámadásokat, mivel fogytán vannak rakétakészletei, az orosz ipar nem tudja feltölteni a kifogyott készleteket, Irán pedig – jóllehet drónokat szállít – eddig nem volt hajlandó rakétákat is eladni Oroszországnak, mivel tart a nyugati szankcióktól.

A fehérorosz légvédelem lőtte le az ukrán SZ-300-as rakétát

A fehérorosz védelmi minisztérium közölte, hogy a fehérorosz légvédelem lőtte le csütörtökön helyi idő szerint 10 óra tájban az SZ-300-as ukrán rakétát.

A BelTa fehérorosz állami hírügynökség korábban azt jelentette, hogy egy ukrán SZ-300-as légvédelmi rakéta csapódott be fehérorosz területen.

A védelmi minisztérium Telegram-csatornáján közölt jelentés szerint a fehérorosz légvédelem Breszt megye Ivanava kerületében, Harbaha településnél lőtte le az ukrán rakétát, melynek darabjait egy szántóföldön találták meg.

Ukrán légvédelmi rakéta csapódott be Fehéroroszország területén

Egy ukrán SZ-300-as légvédelmi rakéta csapódott be Fehéroroszország területén – jelentette csütörtökön a BelTA helyi hírügynökség.

Az eset helyi idő szerint 10 és 11 óra között történt. Áldozatokról nem érkezett jelentés. Az incidensről tájékoztatták Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt.

A fehérorosz védelmi minisztérium a TASZSZ orosz hírügynökséggel azt közölte, hogy egyelőre nem fűz magyarázatot a történtekhez. A helyszínen dolgoznak a fehérorosz Nyomozó Bizottság, a belügyi tárca és a védelmi minisztérium szakemberei.

Újabb súlyos orosz rakétatámadás érte Ukrajna több régióját, köztük a fővárost

A nemzeti infrastruktúrát célba vevő támadásokra válaszul az egész országban megszólaltak a légvédelmi szirénák. Az ukrán hatóságok több régióban közölték, hogy néhány rakétát megsemmisítettek.

Ez a legsúlyosabb orosz rakétatámadás december 16. óta, és a tizedik hullám október óta.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök napok óta figyelmeztet egy új nagy orosz támadásra.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója a Twitteren azt írta, hogy az oroszok több mint 120 rakétát lőttek ki Ukrajnára.

Olekszij Aresztovics, egy másik elnöki tanácsadó felszólította a lakosokat, hogy sürgősen menjenek az óvóhelyekre.

Óvott attól, hogy a robbanásokról és rakétacsapásokról a közösségi hálózatokon fotókat tegyenek közzé, mert ez akadályozná az ukrán légvédelem munkáját, és elárulná pozícióit.

"Ha így tesznek, korrigálják az ellenség hibáit" - írta.

Kijevben a regionális közigazgatás szerint működésbe léptek a légvédelmi rendszerek a folyamatban lévő rakétatámadás elhárítására. A fővárosban robbanások hallatszottak.

Emberek egy légvédelmi óvóhelyként használt metróállomáson egy Kijev elleni orosz rakétatámadás alatt 2022. december 29-én
Fotós: Oleh Petraszjuk / Forrás: MTI/EPA

Az ukrán főváros polgármestere, Vitalij Klicsko arra szólította fel a lakosokat, hogy készüljenek fel további áramkimaradásokra. Telegram-csatornáján azt üzente, hogy töltsék fel a mobiltelefonjaikat és más eszközöket, és tartalékoljanak vizet. Klicsko közölte, hogy a rakétacsapásoknak Kijevben eddig három sérültjük van, köztük egy 14 éves lány.

A kijevi lakosok a városi vezetésnél azt kezdeményezték, hogy állítsa le a fővárosi metró működését csúcsidőn kívül, 10 és 17 óra között, és a megtakarított áramot ossza szét a fogyasztók között, elsősorban azoknak, akiknek nincs gáztűzhelyük - írta csütörtökön az UNN hírügynökség.

Dnyipro, Odessza és Krivij Rih régiókban a hatóságok kikapcsolták az áramszolgáltatást, hogy minimálisra csökkentsék a kulcsfontosságú infrastrukturális létesítményekben keletkező károkat, ha találat éri őket.

Az éjszaka folyamán Vinnicja, Zsitomir, Kirovohrad, Mikolajiv és Csernyihiv megyékben riasztást rendeltek el, az ukrán média Dnyipro, Nyikopol, Szumi és Harkiv megyékben is robbanásokról számolt be.

Odessza délkeleti külvárosában csütörtök reggel két robbanás hallatszott - közölte a TASZSZ orosz hírügynökség egy szemtanút idézve. A DTEK, a legnagyobb ukrán magán áramszolgáltató vállalat odesszai kirendeltsége arról tájékoztatott, hogy az Odesszai régióban vészhelyzeti áramszüneteket vezettek be.

A nyugat-ukrajnai Lviv nagyváros csaknem teljesen áram nélkül maradt

- jelentette be Andrij Szadovij polgármester. "A város 90 százaléka világítás nélkül van. További információkra várunk a villamosmérnököktől. A villamosok és trolibuszok nem közlekednek. A vízellátás megszakadhat. A kritikus infrastrukturális létesítményeknél dízelgenerátorokra állunk át" - írta a polgármester Telegram-csatornáján.

Távozhat Oroszországból a Domino's pizzalánc

A 171 üzletet működtető franchise-vállalkozó azt mondta, hogy „értékeli jelenlétét”, és megvizsgálja, hogy a szankciók milyen hatással vannak az üzletére. „A DP Eurasia különféle lehetőségeket fontolgat, köztük a hálózat teljes eladását is” - áll a cégcsoport közleményében.

2022 első felében több száz nagy nyugati márka vonult ki Oroszországból, tiltakozásul az Ukrajna elleni katonai invázió ellen.

Az oroszok elutasítják Zelenszkij feltételeit

Az orosz külügyminisztérium jelezte, hogy elutasítják Volodimir Zelenszkij ukrán elnök békefeltételeit. Hozzátették, hogy az ukránok továbbra sem hajlandóak tárgyalni a békéről, ezért szabnak egyértelműen elfogadhatatlan feltételeket. Kiemelték, hogy Oroszország továbbra sem zárkózik el attól, hogy diplomáciai úton zárják le a konfliktust, viszont szerintük Zelenszkijt egyértelműen befolyásolják külföldről.

Lebontják Odesszában az orosz cárnő szobrát

A dél-ukrajnai Odessza városában megkezdték Nagy Katalin orosz cárnő emlékművének leszerelését. Az első alkalommal 1900-ban felállított emlékmű az Odesszai Szépművészeti Múzeumba kerül a Jekatyerinszkaja térről. Az odesszai lakosok online szavazása után a hatóságok november 30-án járultak hozzá a szobor eltávolításához.

II. Katalin orosz cárnő szobrának eltávolítását végző munkások Odesszában
II. Katalin orosz cárnő szobrának eltávolításán dolgozó munkásuk Odesszában
Fotó: NurPhoto via AFP / Nina Liashonok

II. Katalin 1762 és 1796 között uralkodott, de az ukránok körében ellentmondásos hírnevet szerzett imperializmuspárti álláspontja miatt. Az ukránok évek óta szorgalmazták a szobor eltávolítását.

Gazprom-vezér: „nagyon-nagyon nehéz év volt 2022”

Az orosz többségi állami tulajdonban lévő energiavállalat, a Gazprom vezetője „nagyon-nagyon nehéznek” minősítette az elmúlt évet egy évzáró konferencián. Alekszej Miller úgy fogalmazott:

„A szigorú szankciók miatt teljes változás következett be az energiapiacokon. Az európai üzlet hiánya arra kényszerítette a Gazpromot, hogy inkább Ázsia felé nézzen.”

Újabb nagyszabású dróntámadás érte Ukrajna déli és keleti részeit

A déli légvédelmi parancsnokság a Facebookon közzétett csütörtök hajnali tájékoztatása szerint Dnyipro térségében öt, Harkivnál pedig 13 iráni drónt lőtt le a légvédelem szerda este. A drónokat az orosz támadók energetikai infrastrukturális létesítményekre irányították.

Megtagadta a harcot, vád alá helyezték az orosz katonát

Az orosz hadsereg egyik főhadnagyát vád alá helyezték, mert nem volt hajlandó visszatérni az ukrajnai harcmezőre – ő lehet az első katona, akit az orosz hadseregben az engedetlenséget büntető új törvény értelmében bebörtönöznek. A 27 éves Dmitrij Vaszilec azt állította, hogy csak azelőtt közölték vele, hogy katonai kiképzésen vesz részt, mielőtt Oroszország megkezdte invázióját – jelentette a Meduza hírportál.

Azt mondta:

„Sokan azt képzeltük, hogy olyan lesz, mint a Krím – hogy minden békésen fog történni. Először olyan valószerűtlen érzésem volt, mintha egy videojáték vagy egy film csapdájában lennék.”

Vaszilec főhadnagy öt hónapos bevetés után kapott 15 napos szabadságot. Ezután már nem volt hajlandó visszatérni Ukrajnába. Azt állítja, hogy soha nem ölt embert Ukrajnában, és soha nem látott harcot. Biztos benne, hogy börtönbe kerül, de azt mondta:

„Jobb börtönbe menni, mint elárulni magát és a saját emberségét.”

A háború kezdete óta 1456 ukrán hadifogoly szabadult ki

Ukrajna több száz hadifogoly szabadon bocsátását biztosította, mióta Oroszország február végén megszállta az országot – mondta Volodimir Zelenszkij.

Az ukrán elnök 1456-ra tette a kiszabadított hadifoglyok számát. Szerinte a hadifoglyok szabadon bocsátása prioritás. Úgy tudni, Moszkvában még mindig több ezer ukránt tartanak fogva, de a pontos szám nem ismert.

Kreml: Ukrajna nem áll készen a valódi béketárgyalásokra

A RIA orosz hírügynökség jelentése szerint Szergej Lavrov orosz külügyminiszter úgy véli, Ukrajna még mindig nem áll készen a valódi béketárgyalásokra. Lavrov a RIA-nak azt is elmondta, hogy

Ukrajna azon célja, hogy nyugati segítséggel kiűzze Oroszországot Kelet-Ukrajnából és a Krímből, „illúzió”.

A konfliktusban hónapok óta nem zajlottak komoly béketárgyalások, és alig látszik a harcok vége. Ukrajna azt állítja, hogy addig nem fog tárgyalni, amíg minden orosz katona el nem hagyja a területét, Oroszország viszont ragaszkodik ahhoz, hogy a négy ukrajnai régió annektálásának elfogadása nélkül nem ül tárgyalóasztalhoz.

Zelenszkij: Segítsük egymást!

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai videóüzenetében azt mondta: nem számít, mi történt, a legfontosabb, hogy az ukránok támogassák egymást. Felhívta az embereket arra, hogy támogassák egymást, mondjanak kedves szavakat, köszönjék meg a másik munkáját, és ha látják, hogy valaki nehéz helyzetben van, kérdezzék meg, szüksége van-e segítségre.

"Öleld meg gyakrabban a családodat! Mondd el gyakrabban barátaidnak, mennyire értékeled őket! Gyakrabban támogasd a kollégádat! Gyakrabban mondj köszönetet a szüleidnek! Gyakrabban örülj a gyerekeknek! Ne felejts el legalább néha üzenetet írni barátaidnak és ismerőseidnek – most ne veszítsd el a kapcsolatot! És kérlek, ne felejtsd el megköszönni, ha segítettek! (...) Annak ellenére sem veszítettük el emberségünket, hogy szörnyű hónapokon mentünk keresztül. És nem fogjuk elveszíteni még akkor sem, ha nehéz év áll előttünk. El fogjuk érni a győzelmet! Vigyázzatok Ukrajnára, becsüljétek meg egymást, és tegyetek meg mindent harcosaink segítése érdekében!" - mondta az ukrán elnök.

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. december 28-án az ukrán-magyar határszakaszon 6148 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5751 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 296 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2022. december 28-án 118 ember, köztük 38 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában