Ukrán válság

2022.12.28. 07:32

Lavrov: szeretnénk mihamarabb lezárni ezt a helyzetet

308. napja tart a háború a szomszédban.

Ukrán katonák orosz állásokat lőnek egy francia gyártmányú, löveggel felszerelt önjáró tüzérségi eszközzel a Donyeck megyei Avgyijivka térségében 2022. december 26-án

Forrás: MTI/AP

Fotó: Libkos

Cikkünk frissül!

További segítséget ígért Kijevben a francia védelmi miniszter

A következő hetekben az ukrán katonai szükségletek kielégítésén kíván dolgozni a francia védelmi miniszter - ezt Sébastien Lecornu maga közölte szerdán első kijevi látogatásán.

"Volodimir Zelenszkij és Emmanuel Macron elnökök arra kértek, hogy készítsek javaslatokat a részükre januárra, hogy újra lehessen programozni a francia katonai támogatás közös menetrendjét" - mondta ukrán vendéglátójával, Olekszij Reznyikovval tartott közös sajtótájékoztatóján Sébastien Lecornu.A miniszter elmondta, hogy ukrán kollégájával megvitatta az ukrajnai "harcászati és hadászati helyzetet", valamint "az ukrán hadsereg szükségleteit a következő hetekben".

Lecornu délben munkamegbeszélést folytatott Volodimir Zelenszkij elnökkel.

Az ukrán elnöki hivatal közleménye szerint Zelenszkij tájékoztatta Lecornu-t a fronton kialakult helyzetről és az ukrán hadsereg "sürgős védelmi szükségleteiről".

"Ukrajna védelmi kapacitásának Franciaország segítségével történő erősítését célzó más intézkedésekről is szó esett" - olvasható a közleményben.

 

A francia miniszter újságírók előtt "200 millió eurós" összegről beszélt, amely lehetővé teszi Ukrajna számára, hogy közvetlenül francia gyártóktól vásároljon hadianyagot, annak függvényében, mire van Ukrajnának elsődlegesen szüksége, hogy védekezni tudjon az orosz hadsereggel szemben.

 

A Kieli Világgazdasági Intézet (IFW Kiel) agytröszt decemberben a tizedik helyre tette Franciaországot a Kijevnek katonai segítséget nyújtó országok között.

Sébastien Lecornu és Olekszij Reznyikov Kijevben 2022. december 28-án 
Fotós:  Sergei Supinsky / Forrás: AFP

A tárgyalások másik témája a harcmezőn megrongálódott nyugati fegyverek javítása volt. "Az Ukrajnának adott fegyverzetek karbantartása ugyanolyan fontos, mint az új berendezések" - mondta Sébastien Lecornu.

"A harc és a légvédelem, az olyan tüzérségi rendszerek, mint a (francia) Caesar, a lőszerekkel és páncélozott járművekkel történő ellátás jelenleg elsődlegesen fontosak az ukrán hadsereg számára" - mondta Olekszij Reznyikov.

Lavrov: a Patriotokkal nem érkezik amerikai személyzet Ukrajnába

Diplomáciai csatornákon jelezte az Egyesült Államok, hogy nem kíván és nem fog közvetlenül harcolni Oroszországgal, és nem küld katonai szakembereket Ukrajnába a Patriot légelhárító rendszerrel együtt - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Pervij Kanal orosz állami tévécsatorna szerdai Bolsaja Igra (Nagy Játszma) című műsorában.

Elmondta, hogy a washingtoni orosz nagykövetség a megmaradt csatornákon érdeklődött afelől, hogy vajon a Patriot-ütegek Kijevnek történő átadásáról szóló döntés azt jelenti-e, hogy amerikai szakemberek lesznek jelen Ukrajnában?

"Elég részletesen elmagyarázták nekünk, hogy ezt nem tervezik, pontosan azért, mert az amerikaiak nem akarnak és nem is fognak közvetlenül háborúzni Oroszország ellen" 

- mondta Lavrov.

A miniszter azt is hozzátette, hogy az amerikai fél állítása szerint az ukrajnai Patriot-üteg üzembe helyezése néhány hónapig is eltart majd, amíg az ukrán hadsereg elsajátítja a technológiát.

Az orosz diplomácia vezetője szerint 

több száz amerikai katona tartózkodik jelenleg Ukrajnában, a jelenlét már a 2014-es "államcsíny" előtt elkezdődött, a katonai attasé hivatala pedig közvetlen tanácsadást, "sőt talán annál többet is" nyújt Kijevnek. Azt mondta, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) alkalmazottai legalább egy emeletet elfoglaltak az Ukrán Biztonsági Szolgálatnál (SZBU).

"Ellenünk a kollektív Nyugat harcol, élén az atomhatalom Egyesült Államokkal. Ezt a háborút már elég régen az Egyesült Államok által (2014-ben) megrendezett ukrajnai államcsíny nyomán meghirdették ellenünk" - hangoztatta.

Logikátlannak ítélte meg Joe Biden amerikai elnök kijelentéseit, aki egyszer arról beszél, hogy Ukrajnának győznie kell a harmadik világháború elkerülése érdekében, máskor meg arról, hogy az Egyesült Államok nem fog közvetlenül Oroszország ellen harcolni, különben harmadik világháború lesz.

Kifogásolta, hogy a két országnak nincs csatornája párbeszédre. Jónak és hasznosnak nevezte, hogy a vezérkari főnök és a védelmi miniszterek olykor beszélnek egymással, de ez szerinte csak arra korlátozódik, hogy óvatosnak kell lenni.

 

Lavrov arról számolt be, hogy az Egyesült Államok az utóbbi időben több informális ajánlatot tett az orosz félnek találkozók megtartására, amelyekre Moszkva pozitívan reagált, de ezek a kezdeményezések egy kivételével nem jártak eredménnyel. Az egyetlen kivétel, mint mondta, William Burns, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatójának november 14-i ankarai találkozója volt. A miniszter emlékeztetett arra, hogy a kétoldalú párbeszédet nem Moszkva szakította meg, és hangsúlyozta, hogy nem is fogja kérni a folytatását, mert ezt nem tartozik a hagyományai közé.

 

A tavasszal megszakadt orosz-ukrán egyezkedésre hivatkozva azt állította, Washington nem engedi Kijevet béketárgyalásokat folytatni Moszkvával, azt remélve, hogy Ukrajna annyira kimerítheti Oroszországot, amennyire az az Egyesült Államoknak megfelel. Vlagyimir Putyin orosz elnökre hivatkozva azt mondta, hogy közben Moszkvát szokták azzal vádolni, hogy nem hajlandó tárgyalni, nincsenek komoly javaslatok.

Az Ukrajnába érkező nyugati fegyverszállítmányokkal kapcsolatban kifejezte meggyőződését, hogy az orosz hivatásos katonáknak van tervük ennek megállítására. Az amerikai álláspont "nagyon komoly módosulásának" nevezte a Pentagon egy névtelenül nyilatkozó illetékesének azt a kijelentését, miszerint az Egyesült Államok nem tilthatja meg az ukrán fegyveres erőknek, hogy a Krím támadásával próbálkozzanak. "Sokatmondó" megnyilvánulásnak nevezte, hogy miközben a kongresszusban a katonai költségvetésből ki akarják zárni az ukrán Azov ezred támogatását, az amerikai védelmi minisztérium ennek az ellenkezőjére törekszik.

A miniszter közvetlenül az ukrajnai konfliktusról szólva azt mondta, hogy az orosz fél nem bocsátkozik feltűnő spontán támadó akciókba, az ukrántól eltérően, amely szerinte rendszerint nem számol a veszteségekkel, csak azért, hogy "itt és ma" médiahatást érjen el, hogy a Nyugat továbbra is "az igazi demokrácia képviselőjeként" dicsérje a jelenlegi kijevi vezetést. Közölte, hogy Oroszország tovább fogja erősíteni ukrajnai hadseregcsoportját, és olyan intézkedéseket hoz, amelyek lehetővé teszik számára, "hogy a közeljövőben sokkal hatékonyabban működjön ezeken a területeken".

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter  
Fotós: Evgenia Novozhenina / Forrás: AFP

"Szeretnénk mihamarabb lezárni ezt a helyzetet, lezárni ezt a háborút, amelyet a Nyugat készített elő, és amelyet végül Ukrajnán keresztül szabadított ránk, de számunkra a katonák élete, a harci övezetben maradt civilek élete az elsődleges" 

- fogalmazott Lavrov.

Ismételten elmondta, hogy Oroszország biztosítani akarja az ukrajnai "különleges hadművelet" céljainak elérését. Prioritásnak nevezte Oroszország négy "új" - Ukrajnától elcsatolt - régiójának megszabadítását az "elnácítás" veszélyétől. A legfontosabb célok között nevezte annak megakadályozását is, hogy Oroszország biztonságát fenyegető veszélyek alakuljanak ki és maradjanak fenn Ukrajna területén.

Lavrov egyébként szerdán telefonon köszönetet mondott szaúdi hivatali partnerének, Fajszál bin Farhan asz-Szaúdnak az ukrajnai kiútkereséshez való hozzájárulásához.

Zelenszkij: Ukrajna újjáépítése a legnagyobb európai gazdasági projekt lesz

Ukrajna háború utáni újjáépítése a legnagyobb európai gazdasági projekt lesz - jelentette ki szerdán a parlamentben az ukrán elnök.

Volodimir Zelenszkij felszólította a képviselőket, hogy dolgozzanak ki olyan törvényeket, amelyek vonzani fogják a vállalkozókat és a beruházókat - számolt be a beszédről a helyi média. Zelenszkij videokonferenciát is tartott a Blackrock beruházási cég vezetőjével, Larry Finkkel a kérdésről.

Vissza kell hozni az országba a külföldre menekült ukránokat - mondta Zelenszkij.

Ukrajna hadiiparát úgy fejleszti, hogy a világelsők között legyen, azzal a céllal, hogy helyreállítsák Ukrajna területi épségét - mondta az elnök. 

Több mint 30 milliárd dollárt kellene költeni a következő években a honvédelemre 

- idézte az elnököt a Freedom TV kijevi televízió.

ZELENSZKIJ, Volodimir
Washington, 2022. december 22. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólal az amerikai törvényhozás, a kongresszus washingtoni épületében, a Capitoliumban 2022. december 21-én 
Fotós: Michael Reynolds / Forrás: MTI/EPA

Az elnök célul tűzte ki valamennyi ukrán kiszabadítását, akik orosz hadifogságba kerültek. A háború februári kezdete óta 1456 ember tért haza közülük - mondta el.

Moszkva kiutasított egy litván diplomatát

Bekérették az orosz külügyminisztériumba szerdán Litvánia ideiglenes moszkvai ügyvivőjét, majd közölték vele, hogy a képviselet egyik munkatársának öt napon belül el kell hagynia Oroszországot.

A tárca tudatta: 

 

a litván félnek értésére adták Oroszország határozott tiltakozását a vilniusi orosz nagykövetség egyik alkalmazottjának december 1-jei "indokolatlan" kiutasítása miatt. Válaszul most a moszkvai litván nagykövetség egyik diplomatáját nyilvánították nem kívánatos személlyé.

 

A hónap első napján a balti állam külügyminisztériuma közölte, hogy kiutasította az orosz nagykövetség egyik alkalmazottját "a diplomata státuszával összeegyeztethetetlen tevékenysége miatt". Vilnius nem részletezte kifogásait.

Október elején a litván hatóságok felszólították Szergej Rjabokonyju orosz ügyvivőt, hogy hagyja el az országot. Azt állították, hogy a diplomata tettei és nyilatkozatai "a fogadó állam belügyeibe való beavatkozásként értelmezhetők".

Vilnius az Ukrajna elleni orosz háború miatt alacsonyabb szintre csökkentette diplomáciai kapcsolatait Moszkvával, és visszahívta oroszországi nagykövetét. Az orosz kormány minden ilyen lépésre tükörválaszt adott.

Orosz-török-szíriai védelmi miniszteri megbeszélést tartottak Moszkvában

Szergej Sojgu orosz, Hulusi Akar török és Ali Mahmúd Abbász szíriai védelmi miniszter Moszkvában háromoldalú megbeszélést folytatott, amelyen megvitatták a szíriai válság és menekültprobléma megoldásának módjait, valamint a Szíria területén lévő szélsőséges csoportok elleni közös erőfeszítéseket - közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint a felek konstruktívnak minősítették a párbeszédet.

 

A RIA Novosztyi hírügynökség a török védelmi minisztériumra hivatkozva azt írta, hogy Moszkvában tartózkodik Hakan Fidan, a török nemzeti hírszerzés vezetője is.

 

Alekszej Miller, a Gazprom orosz gázipari nagyvállalat igazgatótanácsának elnöke szerdán bejelentette, hogy Moszkva és Ankara elkezdett dolgozni a Törökországban létesülő gázcsomópont-projekt megvalósításán.

"Ez a döntés a két állam vezetőinek szintjén született, és már meg is kezdtük a gyakorlati végrehajtását" - idézte a TASZSZ hírügynökség Millert.

Több mint 1700 ukrán beteget szállítottak az EU-ba gyógykezelésre

Az ukrajnai háború kitörése óta több mint 1700 ukrán beteget vittek az Európai Unió (EU) tagállamaiba gyógykezelésre - közölte Viktor Ljasko ukrán egészségügyi miniszter szerdán a délkelet-lengyelországi Rzeszówban, a lengyel hivatali partnerével tartott közös sajtóértekezleten.

Adam Niedzielski lengyel egészségügyi miniszter Viktor Ljaskóval együtt a Rzeszów melletti Jasionka repülőtér szomszédságában működő, ukrajnai pácienseket befogadó tranzitközpontba látogatott. A szeptemberben megnyitott, kórházi felszereléssel rendelkező Medevac Hub Jasionka nevű központból Lengyelország, más EU-tagállamok, valamint az EU-n kívüli európai országok gyógyintézményeibe szállítják tovább a betegeket.

Niedzielski a sajtóértekezleten elmondta: Lengyelország felkészült az ukrajnai betegek intenzívebb szállítására, a rzeszówi tranzitközpont jelenleg szabad kapacitásokkal rendelkezik. Közölte: szerdán a Jasionka repülőtérről Hollandiába és Norvégiába szállították a háborúban megsérült, illetve onkológiai betegeket.

Viktor Ljasko elmondta: 

 

Ukrajnából eddig több mint 1700 páciens utazott az EU-ba, a rzeszówi tranzitközpontot mintegy 300-an vették igénybe közülük.

 

Az ukrán miniszter kiemelte: Oroszország a civil infrastruktúrát is bombázza Ukrajnában, eddig 150 egészségügyi intézmény épületét rombolta le, és 78 egészségügyi dolgozó veszítette életét.

Sebesült ukrán katonák a luhanszki régióban fekvő Popaszna település kórházában 2022. május 10-én
Fotós: Roman Pilipej / Forrás: MTI/EPA

Az EU népességvédelmi mechanizmusa keretében létesült Medevac Hub Jasionka 20 férőhellyel rendelkezik, az ukrán betegek orvosi felügyelet alatt általában 48 óránál rövidebb időt töltenek ott továbbszállításuk előtt.

FSZB: ukrán szolgálatban álló terroristákkal végeztek a Kaukázusban

Az orosz hatóságok Kabard- és Balkárföldön két fegyveressel végeztek, akik az ukrán szakszolgálatok utasítására terrortámadásra készültek Csegem városában – közölte szerdán az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

Az FSZB szerint a két büntetett előéletű orosz állampolgár azt tervezte, hogy a merénylet végrehajtását követően Ukrajnába távozik, hogy ott részt vegyen az orosz fegyveres erők elleni harcban. A két férfit hétfőn Nalcsik külvárosában lőtték le, amikor az őrizetbe vételükre irányuló kísérlet során ellenállást tanúsítottak. A helyszínen egy AK-74-es gépkarabélyt, egy PM pisztolyt és egy 2 kilogramm TNT-vel egyenértékű rögtönzött robbanószerkezetet találtak. A tájékoztatás értelmében mindketten egy terrorista hálózat tagjai voltak, amely 2021-ig működött a kabard-balkárföldi 3. számú büntetőtelepen.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők harci cselekmények következtében a Harkiv megyei Kupjanszk irányában több mint harminc katonát, három páncélozott harcjárművet és két egyéb járművet, Liman irányában több mint 170 ukrán katonát, két páncélozott személyszállító járművet és négy kisteherautót, Donyeck térségében több mint nyolcvan katonát, egy harckocsit, négy páncélozott harcjárművet és öt egyéb járművet, a donyecki régió déli részén pedig több mint 70 katonát és „zsoldost”, öt páncélozott harcjárművet és két kisteherautót veszítettek.

Az orosz rakéta- és tüzérségi erők öt ukrán vezetési pontra, 72 tüzérségi egységre, valamint 97 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást, megsemmisítve egy fegyver- és hadfelszerelés-raktárt, két amerikai gyártmányú M777-es és egy német FH-70-es tarackot, három Grad sorozatvetőt, három Mszta-B önjáró tarackot, valamint egy D-20-as és egy D-30-as löveget.

Az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 352 repülőgépet, 192 helikoptert, 2734 drónt, 399 légvédelmi rakétarendszert, 7282 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 950 sorozatvetőt, 3737 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 7792 speciális katonai járművet semmisítettek meg. Az adatokat más forrás nem erősítette meg.

Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett közigazgatási főtanácsának tagja a TASZSZ állami hírügynökségnek nyilatkozva azt állította, hogy 2022-ben több mint tízezer lengyel vett részt az ukrán fegyveres erők oldalán a harci cselekményekben. Korábban Andrej Marocsko, a luhanszki „népi milícia” sajtótisztje azt mondta, hogy több mint 30 országból származó külföldi „zsoldos” harcol a fronton ukrán oldalon.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről, köztük Donyeckből jelentettek szerdán ukrán tüzérségi támadást. Jaszinuvatában egy óvodát ért találat.

Az ukrán csapatok ismét rakétákat lőttek Donyeckre

Az ukrán katonák 15 rakétát lőttek ki az MLRS-ből Donyeck Kirovszkij és Petrovszkij körzeteire – jelentette a Donyecki Népköztársaság képviselete.

Kreml: Kijevnek nincs béketerve

Egyelőre nem létezik semmilyen ukrán béketerv, azok az elképzelések pedig, amelyek nem veszik figyelembe a mai területi realitásokat, nem lehetnek békések – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak.

Peszkov a The Wall Street Journal című amerikai lap egyik cikkére reagált, amely európai és ukrán diplomáciai forrásokra hivatkozva idézve azt állította, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök környezete véglegesíti az ukrajnai békés rendezésre vonatkozó tízpontos tervét, amelyet február környékén szándékozik nyilvánosságra hozni. Kijev kezdeményezte, hogy az ukrán béketerv alapján februárban tartsanak nemzetközi békecsúcsot az ENSZ égisze alatt.

„Egyelőre nincs ukrán béketerv, kezdjük ezzel. Ismétlem, nem létezhet olyan ukrajnai béketerv, amely nem veszi figyelembe a mai orosz területi realitásokat, amelyek a négy új régió Oroszország részévé válásával alakultak ki, és bármely olyan terv, amely nem veszi figyelembe ezeket a realitásokat, nem állíthatja azt, hogy békés lenne – mondta Peszkov.

Peszkov, Dmitrij
Dmitrij Peszkov
Fotós: Samil Zumatov / Forrás: MTI/EPA/Pool

Szergej Lavrov külügyminiszter a Pervij Kanal állami csatorna Boljsaja Igra (Nagy Játszma) című műsorának nyilatkozva leszögezte, hogy Oroszország biztosítani akarja az ukrajnai „különleges hadművelet” céljainak elérését. Prioritásnak nevezte Oroszország négy „új” – Ukrajnától elcsatolt – régiójának megszabadítását az „elnácítás” veszélyétől. A legfontosabb célok között nevezte annak megakadályozását is, hogy Oroszország biztonságát fenyegető veszélyek alakuljanak ki és maradjanak fenn Ukrajna területén.

„Ellenünk a kollektív Nyugat harcol, élén az atomhatalom Egyesült Államokkal. Ezt a háborút már elég régen az Egyesült Államok által (2014-ben) megrendezett ukrajnai államcsíny nyomán meghirdették ellenünk” – mondta Lavrov.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a Sputnik rádiónak nyilatkozva úgy vélekedett, nem kell sehogyan sem reagálni az ukrán kormánynak arra a felhívására, hogy Oroszországot kizárják az ENSZ Biztonsági Tanácsából (BT).

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter december 20-án közölte, Kijev hivatalos lépéseket készít elő annak érdekében, hogy Oroszországot megfosszák állandó BT-tagságától. Ugyanakkor azt is elismerte, hogy nem lesz könnyű elindítani egy ilyen folyamatot.

Az orosz diplomácia vezetője korábban többször is kijelentette, hogy Oroszországot nem lehet kizárni a BT állandó tagjai közül. Carine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője a december 15-i sajtótájékoztatóján azt mondta, nincs lehetőség az ENSZ szabályainak megváltoztatására, hogy Oroszországot megfosszák az állandó BT-tagságától.

A Herson régióban a kijárási tilalom változatlan marad

A Herson régió összes településén változatlan marad a kijárási tilalom, ami 21:00 és 5:00 óra között van meghatározva, az éjjel-nappali kijárási tilalom bevezetéséről szóló hírek hamisak – közölték a régió illetékesei.

„A Herszon régió közigazgatása tájékoztatja, hogy a Herson régióban nem vezetnek be további korlátozásokat az újévi ünnepek alatt – a kijárási tilalom a régió összes településén változatlan marad, beleértve Gornosztajevkát, Genicseket, Szkadovszkot és más városokat is. A kijárási tilalom ideje 21.00 és 05.00 óra között érvényes”

– számolt be a regionális közigazgatás távirati csatornája.

Korábban ukránbarát távirati csatornák terjesztettek információkat az éjjel-nappali kijárási tilalom bevezetéséről Gornosztajevkában, Kahovkában és néhány más településen – jelentették a Herszon régió hatóságai.

A területi önkormányzat arra kéri a lakosságot, hogy csak ellenőrzött hivatalos információkban bízzanak.

Az orosz fegyveres erők egy nap alatt több értékes ukrán harcijárművet is megsemmisítettek

Az orosz tüzérek három Grad MLRS harcijárművét és három Msta-B tarackot, valamint egy-egy D-20-as és D-30-as löveget semmisítettek meg az elmúlt nap folyamán – közölte az orosz védelem sajtószolgálata.

„Szeverszk város környékén a Grad többszörös kilövésű rakétarendszer három ukrán harcjárműve megsemmisült. A harkovi régióban található Petropavlovka, a Donyecki Népköztársaságbeli Beresztovoje és a Herszoni Csernobajevka településeken. A régióban megsemmisült továbbá három ukrán Msta-B tarack is. A Donyecki Népköztársaság Georgievka és Marinka településein D-20 és D-30 ukrán tarackokat semmisítettek meg”

– áll a jelentésben.

Füst száll a magasba épületek romjai közül egy orosz támadás után a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Bahmutban 2022. december 27-én
Forrás: MTI/AP/Libkos

Az ukrán fegyveres erők további hat lövedéket lőttek ki Donyeckre

Az ukrán katonák hat 155 mm-es lövedéket lőttek ki Donyeck Petrovszkij kerületére – jelentette az ukrajnai háborús bűnökkel kapcsolatos kérdéseket ellenőrző és koordinációs közös központ DPR-irodája.

Áldozatokról, sérültekrő egylőre nincs információ.

A NATO-országok 155 milliméteres kaliberű tüzérséget használnak. Az Egyesült Államok 155 milliméteres kaliberű, nagy hatótávolságú M777 tarackokat szállított Kijevnek, az ukrán csapatok aktívan használják őket a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok városainak ágyúzására.

Oroszország rakétatámadást indított Harkov ellen

Harkov megye kormányzója, Oleh Syniehubov azt mondta, hogy december 28-án orosz rakéták találták el Harkov Slodidskyi kerületét. Áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.

Légiriadót hirdettek Ukrajna egész területén

Ukrajna egész területén megszólaltak a légiriadó szirénái, kiadták a figyelmeztetéseket.

Az ukrán csapatok Donyeck Kijevszkij kerületét lövik

Az ukrán fegyveres erők négy, 155 mm-es kaliberű lövedéket lőttek ki Donyeck Kijevszkij kerületére.

Oroszország harci veszteségei

Több mint tizenegyezren érkeztek Ukrajnából kedden

Az ukrán–magyar határszakaszon 5807-en léptek be Magyarország területére kedden, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 5253-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság szerdán az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 218 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

Fél óra alatt 13 nagy kaliberű lövedéket lőttek ki Donyeckre és Horlivkára

Az ukrán katonák fél óra alatt 13 darab 155 és 152 mm-es kaliberű lövedéket lőttek ki Donyeckre és Horlivka városra.

Orosz lőszerraktárakat és irányítópontot semmisítettek meg

Az ukrán erők az elmúlt 24 órában két orosz lőszerraktárt, egy irányítópontot és az orosz katonák hét koncentrációs területét találták el.

Az ukrán fegyveres erők vezérkara szerint az orosz hadsereg legalább egy irányított rakétát és több mint 30 MLRS-rakétát lőtt ki.

Az ukránok naponta harmincötször lőnek Donyeck régióra

Az ukrán katonák az elmúlt nap során 35 alkalommal lőtték a Donyecki Népköztársaság területét,

összesen 212 lőszert lőttek ki

– jelentette az Ukrajnai Háborús Bűnökkel kapcsolatos Ügyeket Ellenőrző és Koordinációs Közös Központ.

Hét település területe volt tűz alatt: Donyeck , Golmovszkij, Gorlovka , Novoselovka, Kashtanovoe, Mineralnoe, Makeevka.

Az ukránok megsemmisítettek két lőszerraktárat

Ukrán rakéták megsemmisítettek két lőszerraktárat, egy irányítóközpontot, emelett hét orosz katonai területet is tűz alá vettek.

Több mint 700 kritikus infrastrukturális létesítmény károsodott Ukrajnában

Jevhen Jenin belügyminiszter-helyettes december 27-én azt mondta, hogy Ukrajnában legalább 702 kritikus infrastrukturális létesítményt ért kár a háború kezdete óta. Ezek közé tartoznak többek közt a gázvezetékek, elektromos alállomások és hidak.

Szumi megyét ágyúzzák az oroszok

Szumi megye kormányzója, Dmitro Zsivickij arról számolt be, hogy az orosz csapatok december 27-én a régió három közösségét vették célba, köztük Seredyno-Budát, Shelyhyne-t és Esmant.

Az orosz erők aknavetőt és tüzérséget használtak. Egy lakás megsemmisült, de lakóinak sikerült menedéket találniuk. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

Legalább 6884 civil halt meg eddig a háborúban

Az ENSZ emberi jogi ügynöksége szerint a háborúban február 24-től december 26-ig legalább 6884 civil halt meg, és legalább 10947-en megsebesültek.

A feljegyzett polgári áldozatok többségét nagy kiterjedésű robbanófegyverek használata okozta, beleértve a nehéztüzérség lövedékeit, többszörös kilövő rakétarendszereket, rakétákat és légicsapásokat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában