Kettős állampolgárság

2022.12.05. 15:20

Potápi Árpád János: a magyar nemzetet békés eszközökkel tudtuk újraegyesíteni

A magyar nemzetet 2010 után a meglévő határok mellett, békés eszközökkel tudtuk újraegyesíteni – mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, a XI. Kárpát-medencei Összefogás Fórumon.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs államtitkára beszédet mond a XI. Kárpát-medencei Összefogás Fórumon a budapesti Vajdahunyad várában 2022. december 5-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

– Ez óriási eredmény, amely 2010. május 26-án, a kettős állampolgárságról szóló törvény elfogadásával kezdődött. A 2004. december 5-i, a kettős állampolgárságról szóló népszavazás következménye volt, hogy a leendő kormánypártok már a kampányban megígérték, ha hatalomra kerülnek, megteremtik a kettős állampolgárság lehetőségét – hangsúlyozta az álamtitkár az eseményen.

Potápi Árpád János közölte: ma már több mint 1 millió 170 ezer új magyar állampolgárról beszélhetünk. Kiemelte azt is, hogy a kormánynak ma nincsenek olyan, a határon túli magyarságot érintő intézkedései, amelyekről előtte a közösségeket és politikai vezetőiket ne kérdeztek volna meg.

A politikus a nemzetpolitika időszakairól szólva elmondta, hogy annak két része volt: 2010 és 2014 között közjogi értelemben, jogszabályokkal megteremtették azt az alapot, amelyre azóta is lehet építkezni. Majd 2014–2015-től kezdődően alapvetően a gazdasági támogatások irányába tudtak fordulni, hogy a szülőföldön való boldogulást megerősítsék. Az idei év a nemzetpolitikában is elsősorban a „cselekvést jelentette”, hiszen a cselekvő nemzet tematikus év keretében hajtják végre a programjaikat – tette hozzá az államtitkár.

Potápi Árpád János kijelentette: április 3-án „történelmi győzelmet arattunk” – nemcsak Magyarországon, hanem a világban bárhol –, hiszen minden magyar ember szavazata benne van abban, hogy a Fidesz–KDNP 2010 óta a legnagyobb győzelmét aratta.

Az államtitkár megjegyezte azt is, hogy az elmúlt időszakban a magyar intézményrendszert szerte a Kárpát-medencében megerősítették, illetve hogy a jövő évben viszik tovább a programokat és ki is bővítik azokat.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke, az Országgyűlés alelnöke köszönetet mondott a kormánynak, hogy a határon túli falugazdász hálózatot életben tartja, segíti és működteti. Ezt követően azt is elmondta a politikus, hogy az érdekképviseletekre hárul a hálózat olyan működtetésének feladata, amely valóban a határon túli magyar emberek számára jelentsen előnyt, sikert, együttműködést.

JAKAB István
Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke beszédet mond a XI. Kárpát-medencei Összefogás Fórumon Budapesten, a Vajdahunyad várában
Fotós: Kovács Tamás / Forrás: MTI

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a 2004 december 5-ei népszavazás kapcsán hangsúlyozta: 

„Azért gyűltek össze, hogy elmossák december 5. fájó emlékét, és ez a dátum ne a szétszakadásról, megtagadásról szóljon, hanem az összetartozásról. Minden magyar része a magyar nemzetnek 2010 óta, éljen bárhol is a világban. Felelősséget érzünk egymásért és segítjük is egymást minden lehetséges eszközzel.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában