Radikális döntés

2022.12.30. 22:08

Nyilvánosságra hozták Donald Trump adóbevallásait

Több évnyi politikai és jogi vita után és a volt elnök tiltakozása ellenére nyilvánosságra hozta a demokrata vezetésű képviselőház Donald Trump adóbevallásait.

Donald Trump volt amerikai elnök

Forrás: AFP

Fotó: Mandel Ngan

A bizottság Donald Trump 2015 és 2020 közötti adópapírjait, több ezer oldalnyi iratot tett elérhetővé a nyilvánosság számára. 

Ezekből többek között kiderül, hogy Donald Trump az érintett években mennyi adót fizetett, milyen adókedvezményeket vett igénybe, és milyen módon csökkentette adóalapját. Többi között az is nyomon követhető, hogy külföldi bankszámlával rendelkezett elnöksége idején Írországban, az Egyesült Királyságban és Kínában.

 Olvasható többi között, hogy 2015-ben, abban az évben, amikor megkezdte elnökválasztási kampányát, mintegy 691 ezer dollár jövedelemadót fizetett. Donald Trump adózási adatai mellett felesége, Melania Trump adóbevallásai is olvashatók.

Donald Trump az iratok nyilvánosságra hozatalára reagálva azt mondta, hogy a demokratáknak "ezt soha nem lett volna szabad megtenniük". A volt elnök közleményében úgy fogalmazott, hogy a "radikális baloldali demokraták mindent fegyverként használnak fel, de emlékezzenek arra, hogy ez kétirányú utca".

Donald Trump és jogi képviselői az elmúlt években az iratok körüli elhúzódó jogvitában többi között arra hivatkozva próbálták megakadályozni azok kiadását a képviselőházi bizottságnak, hogy magánjellegű dokumentumokról van szó, miután Trump elnöki megbízatása már megszűnt.

TRUMP, Donald; TRUMP, Melania
Donald Trump volt amerikai elnök 2015 és 2020 közötti adópapírjairól készült fotó 
Fotós: Shawn Thew / Forrás: MTI/EPA

A képviselőház költségvetési bizottsága először 2019-ben próbálta megszerezni az akkor még hivatalban lévő elnök adóbevallásait, amelyeket végül idén november végén kapott meg a szövetségi adóügyi hatóságtól a legfelsőbb bíróság döntése után.

Az alsóházi szakbizottság a volt elnök adóbevallását a szövetségi adótörvényre hivatkozva igényelte, azzal az indokkal, hogy szeretnék megvizsgálni, az adóhatóság eleget tett-e kötelezettségének a hivatalban lévő mindenkori elnökre vonatkozó adóellenőrzést illetően.

A költségvetési bizottság elnöke, a demokrata Richard Neal november végén még nem nyilatkozott arról, hogy mit szándékozik tenni a dokumentumokkal, a testület decemberben végül úgy döntött, hogy a megszerzett iratokat a nyilvánosság elé tárja. A képviselőház jelenlegi szakbizottságának megbízatása január 3-án, az új, már republikánus többségű képviselőház megalakulásával megszűnik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában