Milliárdos drágulás

2022.12.16. 17:53

Karácsony Gergely átadta a még el sem készült Lánchidat

Átadták az ideiglenes forgalomnak a részlegesen felújított Lánchidat pénteken Budapesten. Az átkelő rekonstrukciója az eredeti, Tarlós-féle tervekhez képest másfél évvel később kezdődött és 5 milliárd forinttal kerül többe Karácsony Gergely főpolgármestersége alatt. A mostani átadás ráadásul csak részleges: a gyalogosok és az autósok nem kelhetnek át a hídon.

Átadták a Lánchidat, a gyalogosok nem használhatják a jövő nyár végéig

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Átadták a részleges forgalomnak a Lánchidat pénteken – számolt be róla az MTI. 

A hídon azonban egyelőre az autósok és a gyalogosok nem, csak a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járművei (vagyis a buszok), valamint a taxik, a segédmotoros kerékpárok, a motorosok, a kerékpárosok, valamint a mikroközlekedési eszközöket használók (pl. elektromos roller) közlekedhetnek. 

Karácsony Gergely főpolgármester az átadón bejelentette, hogy a híd végső forgalmi rendjéről a budapestiekkel együtt kívánnak dönteni, "valódi közéleti viták lefolytatása után". Végső döntés csak 2023 végén várható. 

Sal László, a kivitelező A-Híd Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy 

a 80 százalékban kész rekonstrukciós munkálatok a járdarészeken folytatódnak, ezért a gyalogosok csak a jövő nyár végétől vehetik birtokba a hidat.

 A legnagyobb kihívást - folytatta - az elöregedett vasbeton pálya cseréje jelentette. A szerkezet elbontása után mintegy 900 tonnányi acélpályát építettek be, továbbá 20 tonnányi acélszerkezettel erősítették meg a hidat, restaurálták a kőfelületeket, a láncot pedig új korrózióvédő bevonattal látták el.

A Lánchíd felújítása a járdákkal folytatódik, így a gyalogosok még nem mehetnek át rajta
Fotós: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

Csúszást és drágulást hozott a baloldali városvezetés 

A Lánchidat utoljára 1986-1988 között újították föl, így a rekonstrukció igencsak szükséges volt már. A Tarlós István vezette főváros el is készítette a felújítás terveit, amelyekben eredetileg a budai Vár alatt átvezető Alagút és a Széchenyi István tér megújítása is szerepelt. A 2019-es főpolgármester-váltás és a baloldal hatalomra kerülése azonban lelassította a folyamatot, az eredeti terv pedig jelentősen lecsupaszodott, így végül csak a Lánchíd rekonstrukciója maradt benne, az is jóval egyszerűbben, csökkentett műszaki tartalommal – ám ehhez képest drágábban. 

A felújítás indulása pedig tovább csúszott, miközben több szakértői vélemény is egyértelművé tette, hogy a Lánchíd állapota nagyon rossz és a felújítást hat hónapon belül el kellene kezdeni – teszi hozzá hírről beszámoló cikkében az Origo

Ötmilliárddal kerül többe a felújítás

Karácsony Gergelyék akkor azt állították, hogy kedvezőbb feltételekkel újulhat meg a Lánchíd, mivel a korábbinál – ez az ajánlat még a Tarlós István vezette városháza felhívására érkezett be – 8,5 milliárd forinttal alacsonyabb ajánlatot tettek a kivitelezésére, ami bruttó 26,8 milliárd forintból készülhet el – emlékeztet cikkében a Világgazdaság. (Bár felújítás tendereztetésének előző eljárásában bruttó 35,3 milliárd forint volt a legalacsonyabb ár, csakhogy ez nemcsak a Lánchídra vonatkozott, hanem a Széchenyi István téri villamos-közúti aluljáróra is.)

Az összehasonlítást nehezíti, mint írják, hogy a fővárosi önkormányzat honlapján elérhető anyagokból külön a Lánchídra vonatkozó ajánlat nem olvasható ki, hiszen a műszaki tartalomban a pesti hídfőnél lévő villamos- és közúti aluljáró rekonstrukciója is szerepelt, melynek együttes értéke nettó 24,6 milliárd forint volt, amelyből a Lánchíd nettó 15,2 milliárdot tett ki.

Mindez bruttósítva és az egyéb költségeket hozzáadva 

21,8 milliárd forintnak felel meg, vagyis a Karácsony Gergely- és a Tarlós István-féle ajánlat között mintegy bruttó ötmilliárd forintos különbözet van a korábbi eljárás javára, tehát a Lánchíd felújításának bekerüléséből nemhogy lefaragni nem sikerült, hanem majd a negyedével drágult.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában