Illegális bevándorlás

2022.12.18. 21:50

Jelentősen nőtt a migránsok száma idén Szerbiában

A közleményt jegyző Natasa Stanisavljevic menekültügyi főbiztos beszámolt arról, hogy a legtöbb illegális bevándorló Ázsiából és Afrikából érkezik.

A szerb belügyminisztérium által közreadott képen szerb rendőrök állnak őrizetbe vett illegális bevándorlók mellett a Magyarország és Szerbia közötti horgosi határátkelőhely közelében 2022. november 25-én

Forrás: MTI/AP/Szerb belügyminisztérium

Jelentősen, 101,65 százalékkal nőtt idén azoknak az illegális bevándorlóknak a száma Szerbiában, akik megfordultak a befogadóközpontokban - közölte a szerbiai menekültügyi főbiztosság vasárnap a migránsok nemzetközi napja alkalmából. 

A közleményt jegyző Natasa Stanisavljevic menekültügyi főbiztos beszámolt arról, hogy 

a legtöbb illegális bevándorló Ázsiából és Afrikából érkezik Szerbiába, az idén már 116 312-en fordultak meg az ország 16 befogadóközpontjának valamelyikében.

 A központokban jelenleg összesen 5200-an tartózkodnak, túlnyomó többségük (4780) felnőtt férfi. 

A legtöbben Marokkóból, Afganisztánból, Szíriából, Burundiból és Pakisztánból érkeztek. 

A szerbiai menekültügyi főbiztosság azt is leszögezte, hogy Szerbia továbbra is felelősségteljesen és emberségesen bánik azokkal, akiknek védelemre van szükségük az országban, ám nem fogja megengedni, hogy az érkezők törvénytelen dolgokat kövessenek el. 

A migrációs válság tetőpontján, 2015-ben körülbelül egymillió illegális bevándorló haladt át az úgynevezett nyugat-balkáni útvonalon, amelynek Szerbia is része. 

A hivatalos adatok szerint az illegális bevándorlás legnépszerűbb útvonala még mindig a nyugat-balkáni szárazföldi út. 

Mivel a szerb hatóságok nem toloncolják ki azokat, akiket elfognak, csupán az ország északi határától a déli határig szállítják őket vissza, a migránsok sokszor ismét útra kelnek, és néhány nappal később elérik a magyar határt, ahol ismét megpróbálnak bejutni az Európai Unióba.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában