Brüsszeli jogállamiság?

2022.12.14. 18:17

EP-botrány: hegyekben áll a korrupt brüsszelitáktól lefoglalt készpénz a rendőrség fotóin

A belga rendőrség közel 1,5 millió eurót (több, mint 600 millió forint) foglalt le a brüsszeli régióban házkutatások során az EP szocialista alelnökét érintő korrupciós ügyben.

Eva Kaili szocialista EP-alelnököt már magával sodorta a korrupciós botrány. Ki lesz a következő?

Forrás: SOOC/AFP

Fotó: Menelaos Myrillas

 A belga rendőrség Twitter-oldalán szerdán megjelent közlemény szerint a házkutatásokat "a belga szövetségi ügyészségnek az Európai Parlamentben (EP) tevékenykedő személyeket célzó, korrupció gyanújával nyitott aktája nyomán indított vizsgálat részeként hajtották végre".

 

Eva Kaili szocialista európai parlamenti képviselőt, az EP alelnökét pénteken tartóztatták le a belga hatóságok, egy Katarral kapcsolatos korrupció vádjával indított vizsgálati nyomozás részeként, azóta vizsgálati fogságban van.

 

Az EP kedden, strasbourgi plenáris ülésén Kaili alelnöki megbízatásának megszüntetése mellett döntött. Emellett kizárták a görögországi szociáldemokrata PASZOK pártból és az Európai Parlament Szocialisták és Demokraták (S&D) frakciójából is.

 

Kaili élettársát, Francesco Giorgit is őrizetbe vették, az olasz férfi Maria Arena belga szocialista EP-képviselő asszisztenseként dolgozott. A vádlottak között van egy volt olasz szocialista EP-képviselő, Pier Antonio Panzeri is.

 

Kaili legalább december 22-ig előzetes letartóztatásban marad, az Európai Parlament (EP) kedden leváltott szocialista alelnökének élettársa, Francesco Giorgi pedig egy hónapig marad fogva tartásban.

Kailinak és társainak szerdán kell megjelennie a belga előzetes tárgyalási tanács előtt. A vád ellenük: bűnszervezetben való részvétel, pénzmosás és korrupció. Információk szerint Katar nagy összegű pénz- és áruajándékokkal próbálta befolyásolni az Európai Parlament politikai döntéseit.

Az Európai Parlament szocialista képviselőit magával sodró korrupciós botrányt jól szemléltető rendőrségi fotót Orbán Viktor miniszterelnök is megosztotta Twitter-oldalán. A bejegyzés mellé azt írta: "Így néz ki a jogállamiság Brüsszelben."

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában