Megfelelő lépések

2022.12.13. 19:05

Az Európai Unió Tanácsa tagjelölti státuszt javasol Bosznia-Hercegovinának

A státusz megadásáról a tagállami állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács csütörtökön dönthet.

Nyugat-Balkán csúcstalálkozó 2022. november 3-án

Forrás: POOL/AFP

Fotó: Britta Pedersen

Az Európai Unió általános uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek tanácsa azt javasolta a tagállami vezetőket tömörítő Európai Tanácsnak, hogy már a hét második felében tervezett csúcsértekezletén adja meg a tagjelölti státuszt Bosznia-Hercegovinának - közölte az uniós tanács kedden.

Az Általános Ügyek Tanácsa brüsszeli ülésén a tagjelölti státusz megadását Bosznia-Hercegovinának annak ismeretében javasolta, hogy az ország a jogállamiság megerősítése érdekében megtette az Európai Bizottság ajánlásában meghatározott lépéseket, köztük a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem, a migráció kezelése és az alapvető jogok biztosítása érdekében.

A Tanács közleményében aláhúzta, az uniós bővítés során nagy hangsúlyt kapnak a jogállamiság, az alapvető jogok, a gazdasági fejlődés és a versenyképesség, a demokratikus intézmények megerősítése és a közigazgatás területén végrehajtott alapvető reformok.

A közlemény az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Csehország Európa-ügyi miniszterét idézte, aki hangsúlyozta, ajánlásával a Tanács határozott üzenetet küld az EU bővítés iránti elkötelezettségéről. Mikulás Bek kijelentette: az unió bővítési politikája a kontinens békéjének, jólétének, biztonságának, stabilitásának és a demokráciának a záloga.

Az Európai Bizottság bővítési döntéscsomagjának részeként azzal a feltétellel tett ajánlást a nyugat-balkáni ország tagjelölti státuszának megadására október közepén, hogy Bosznia-Hercegovina lépéseket tesz a demokrácia, az állami intézmények működőképessége, a jogállamiság, a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem terén, valamint a média szabadságának megerősítésére és a migráció hatékonyabb kezelésére.

Bosznia-Hercegovina uniós tagjelölti státuszának megadásáról a tagállami állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács csütörtökön, egynaposra tervezett brüsszeli csúcstalálkozóján dönthet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában