Ukrán válság

2022.12.11. 07:37

A Pentagon jóváhagyta az ukránok Oroszországon belüli csapásait

291. napja tart a háború a szomszédban.

Munkagéppel takarítják egy megsemmisült lakóház romjait a dél-ukrajnai Mariupolban 2022. december 7-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Szergej Ilnyickij

Zeman: Csehországnak folytatnia kell Ukrajna megsegítését

Milos Zeman azt szeretné, ha Csehország továbbra is folytatná a segítségnyújtást az orosz agresszió sújtotta Ukrajnának. A Radiozurnál közszolgálati hírrádióban vasárnap este közvetített interjúban a cseh államfő úgy vélte: a biztonsági érdekeket ebben az esetben a gazdasági érdekek elé kell helyezni.

A cseh államfő úgy vélte: vannak helyzetek, amikor a gazdasági érdekeknek a biztonsági érdekek mögé kell szorulniuk.

"Pontosan ilyen az ukrajnai helyzet. Nemcsak Ukrajna van veszélyben, hanem a Cseh Köztársaság biztonsága is veszélyben van. Éppen ilyen megfontolásból az első pillanattól kezdve támogatom a segítségnyújtást Ukrajnának"

 – jelentette ki Milos Zeman.

 "Ezt nem lenne szabad korlátozni, ezt folytatni kell"

 – szögezte le.

Vlagyimir Putyin orosz elnökről, akivel korábban személyesen is nagyon jó viszonyt ápolt, Zeman azt mondta: olyan politikusnak gondolta, aki Oroszország érdekében cselekszik.

 "Az Ukrajna elleni agresszió ellentétes az Orosz Föderáció érdekeivel. Ha ezt Vlagyimir Putyin nem tudatosítaná, annál rosszabb számára" 

– fejtette ki a cseh köztársasági elnök a rádióinterjúban.

Megindult a forgalom a magyar-ukrán határszakaszon

Megindult a forgalom a magyar-ukrán határállomásokon vasárnap késő este - közölte a rendőrség honlapján a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság. A hiba okát a szakemberek megoldották, a forgalom ismét zavartalan a teljes magyar-ukrán határszakaszon - olvasható a police.hu oldalon.

Csak Záhonynál lehet átlépni az ukrán-magyar határt

Záhony kivételével szünetel a határátléptetés a teljes ukrán-magyar szakaszon – tudatta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon vasárnap este.

Az ukrán fél informatikai problémáról számolt be az Ukrajnából Magyarországra, illetve ellenkező irányba történő határátlépésben a teljes közös határszakaszon. A záhonyi közúti és vasúti határátkelőhelyen ideiglenesen biztosítják az átkelést, az ellenőrzés azonban lassan halad.

Megkezdték a hiba elhárítását.

A külföldre utazóknak azt tanácsolja a rendőrség, hogy tájékozódjanak a határátkelőhelyek nyitvatartásáról és a várakozási időkről a rendőrség Határinfó oldalán vagy a Rendőrségi útinformációs rendszer (Rutin) mobilapplikáció segítségével.

 Megrongálódott Ukrajna összes hő- és vízerőműve

"Jelentős áramhiány keletkezett Ukrajna energiarendszerében. Az ország ellen végrehajtott nyolc orosz rakétatámadási hullám után az összes hő- és vízerőmű megsérült, a nagyfeszültségű hálózati létesítmények 40 százaléka rongálódott meg különböző mértékben. Mindannyiunknak a tudatában kell lennünk, hogy ezt a telet jelentős villamosenergia-fogyasztási korlátozásokkal fogjuk átvészelni"

 – írta Denisz Smihal ukrán miniszterelnök vasárnap a Facebookon.

Közölte egyúttal azt is, hogy a múlt héten száz millió hrivnyát, azaz mintegy 1,08 milliárd forintot különített el a kormány a Poltava megyei Kremencsuk város hőellátó rendszerének helyreállítására. További 50 millió hrivnyát - 543 millió forintot - pedig az északkeleti Szumi megyének adtak a lerombolt infrastruktúra rendbehozatalára. Hozzátette, hogy a kormány összességében már több mint 5 milliárd hrivnyát, azaz 54 milliárd forintot utalt ki a régióknak helyreállításra.

Piac a délkelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Mariupolban 2022. december 10-én 
Fotós: Szergej Ilnyickij / Forrás: MTI/EPA

Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolt még arról is, hogy az Ukrenerho áramszolgáltató társaság több mint 400 millió eurót kap a hálózati infrastruktúra helyreállításához szükséges létfontosságú berendezések beszerzésére. A forrásbevonás annak köszönhetően vált lehetővé, hogy a kormány 300 millió eurós EBRD-hitelre állami garanciát vállalt, amelyet a holland kormánytól kapott támogatás egészít ki - írta a vállalat vasárnapi sajtóközleményében.

Kreml: a Nyugat figyelmen kívül hagyta Moszkva aggályait a minszki megállapodásokkal kapcsolatban

A Nyugat figyelmen kívül hagyta Moszkva vádját azzal kapcsolatban, hogy Kijev nem tartotta be az ukrajnai rendezés alapjának tekintett minszki megállapodásokat, ez volt a "különleges hadművelet" kiváltó oka – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a Moszkva. Kreml. Putyin című vasárnapi magazinműsorban a Rosszija 1 tévécsatornán.

"Idővel ez (a minszki megállapodások Ukrajna általi be nem tartása) nyilvánvalóvá vált, és Putyin elnök, illetve részünkről mások is folyamatosan beszéltek erről. Ezt azonban a tárgyalások többi résztvevője figyelmen kívül hagyta. Mindezek vezettek a különleges hadművelethez"

 – mondta Peszkov.

A szóvivő arra reagált, hogy Angela Merkel volt német kancellár a héten a Die Zeit hetilapnak nyilatkozva elismerte: az ukrajnai rendezés alapjának tekintett megegyezéscsomag kísérlet volt arra, hogy esélyt adjanak Kijevnek a megerősödésre.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve azt mondta: a Harkiv megyei Kupjanszk környékén orosz tüzérségi csapások következtében mintegy harminc ukrán katona esett el, valamint egy páncélozott személyszállító jármű, három tüzérségi löveg és hat jármű vált üzemképtelenné. 

A tábornok szerint 

az orosz erők Liman felé folytatták offenzívájukat, és az ukrán ellentámadások visszaverése közben mintegy 65 katonát, egy páncélozott harcjárművet és két kisteherautót semmisítettek meg, Donyeck környékén pedig mintegy negyven katonát, két páncélozott harcjárművet és három kisteherautót. 

A donyecki régió déli részén az ukrán erők vesztesége mintegy negyven katona, egy gyalogsági harcjármű, két páncélozott harcjármű és két kisteherautó volt.

Játékbolt tüzét oltják tűzoltók, miután ukrán rakétatámadás érte az Oroszországhoz csatolt kelet-ukrajnai Donyeck belvárosát 2022. december 11-én 
Fotós: Szergej Ilnyickij / Forrás: MTI/EPA

Az orosz harcászati gépek, valamint a rakéta- és tüzérségi erők 86 lőállásban lévő tüzérségi egységre, valamint 177 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást, megsemmisítve egyebek között az ukrán 101. területvédelmi dandár és a 95. ejtőernyős rohamdandár egy-egy tüzérségi ütegét, egy szakasz Grad sorozatvetőt kezelő szakaszt és egy Buk-M1-es légvédelmi rakétaindítót. Az orosz légvédelem az elmúlt nap folyamán lelőtt öt HIMARS- és két Uragan-rakétát.

Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 341 repülőgépet, 181 helikoptert, 2647 drónt, 393 légvédelmi rakétarendszert, 7057 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 926 sorozatvetőt, 3676 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 7547 különleges katonai gépjárművet veszítettek. Ezeket az adatokat más forrás nem erősítette meg.

Az Oroszország által elcsatolt területek több településéről jelentettek ukrán nehéztüzérségi támadást a helyi hatóságok. Donyeckben két nő a belövések következtében megsebesült.

Ukrán "partizánmozgalom" jelentkezett egy krími orosz bázis felgyújtójaként

"Lángol az Oroszországi Föderáció mozgósított hadseregének bázisa az ukrán Krím félszigeten, Ragyanszke településen. Sokáig dolgoztunk ezen a terven. Továbbra is belülről pusztítjuk az orosz hadsereget" 

- írta az orosz megszállás alatt lévő Krím félszigeten működő ATES ukrán "partizánmozgalom" a Telegramon. A mozgalom jelentkezett  egy orosz katonai bázis felgyújtójaként. Hozzátették, hogy a tűznek áldozatai is vannak, és megígérték, hogy később közzéteszik a névsorukat.

Az orosz és az ukrán híradások szombaton beszámoltak a tűzről, amely a Ragyanszke faluban lévő orosz laktanyában tört ki. A Krimszkij oroszpárti csatorna a krími "kormánytól" származó értesülésekre hivatkozva azt jelentette, hogy ketten meghaltak a tűzben, és kétszáz orosz katonát ki kellett onnan költöztetni. A csatorna közlése szerint a tűz oka gondatlanság volt. Az Ukrajna-párti Krimszkij viter hírmegosztó csatorna azt írta, hogy mozgósított oroszok voltak a laktanyában. A krími vezetés hivatalosan nem számolt be a tűzesetről.

Jaroszlav Janusevics, a Krímmel szomszédos dél-ukrajnai Herszon megye kormányzója a Telegramon közölte, hogy az orosz erők vasárnapra virradóan tüzet nyitottak egy létfontosságú energetikai létesítményre a régióban. Az ágyúzás következtében a közelebbről meg nem nevezett objektum három szolgálati autója megsemmisült, a hangár és öt berendezés megrongálódott. A tűz 30 négyzetméterre terjedt ki.

Ivan Fedorov, a Zaporizzsja megyei, orosz megszállás alatt álló Melitopol város polgármestere arról tájékoztatott, hogy kigyulladt egy templom, amelyet az oroszok néhány hónapja elfoglaltak és összejövetelekre alakítottak ki. Az Ukrajinszka Pravda hírportál hozzátette: a várost megszálló oroszok ezzel szemben azt állítják, hogy egy üdülőközpontban keletkezett tűz.

Az Odessza megye energiaellátásáért felelős vállalat közölte, hogy sokkal több időbe, akár két-három hónapba is beletelik a régió energialétesítményeinek helyreállítása a mostani orosz támadás után. A DTEK közölte, hogy Odessza és szinte a teljes régió áramszolgáltatás nélkül maradt. Szerhij Bratcsuk, Odessza megye kormányzója később pontosított. Kifejtette, hogy szó sincs két-három hónapig tartó áramhiányról, hanem ennyi időre van szükség az erőművek teljes helyreállításához. 

"A nagyfeszültségű hálózatok és a kapcsolódó műszaki berendezések teljes helyreállításáról beszélünk. Az Odessza megyei kormányzói hivatal és az energetikai mérnökök azon vannak, hogy minden helyi lakos otthonában a következő napokban ismét legyen áramszolgáltatás" 

– írta a kormányzó a Telegramon.

Az ukrán vezérkar vasárnap arról számolt be, hogy az orosz hadseregnek az Ukrajnában elszenvedett embervesztesége mostanra meghaladta a 94 ezret.

Kreml: gázprojektekről, gabonaszállításról és Szíriáról tárgyalt Putyin és Erdogan

Az orosz-török kereskedelmi és energetikai projektek rekordszintű növeléséről, a gabonakereskedelemről és a szíriai rendezésről tárgyalt telefonon Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök - közölte vasárnap az MTI a Kreml sajtószolgálata alapján.

 A tájékoztatás szerint a felek méltatták a kereskedelmi forgalom rekordméretű növekedését, és különös hangsúlyt fektettek a közös energiaprojektekre, mindenekelőtt a gáziparban. Alekszej Miller, a Gazprom igazgatótanácsának elnöke minapi isztambuli megbeszéléseit követően a felek folytatták a véleménycserét a törökországi regionális gázközpont megépítésének kezdeményezéséről.

A két vezető az ukrán gabonának a fekete-tengeri kikötőkből történő elszállításáról, valamint az orosz mezőgazdasági termékek és műtrágya kiviteléről szóló július 22-i isztambuli megállapodásokról is eszmét cserélt.

 "Ez az alku átfogó jellegű, megköveteli az Oroszországból érkező szállítások előtt álló akadályok elhárítását a leginkább rászoruló országok szükségleteinek kielégítése érdekében" 

–fogalmazott a közlemény.

Putyin vázolta Erdogannak az Ukrajna körül kialakult helyzet orosz elvi értékelését.

A két elnök a 2019-es orosz-török egyetértési megállapodás betartásával összefüggésben a szíriai rendezésre is kitért. A Kreml sajtószolgálata rámutatott, hogy az ügyben a két ország védelmi és külügyminisztériuma intenzív kapcsolatban áll egymással.

Piac romjai mellett egy nõ a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Kurahovéban egy előző napi orosz tüzérségi támadás után, 2022. december 8-án
Fotós: Andrij Andrijenko / Forrás: MTI/AP/Andrij Andrijenko

Erdogan az ukrán gabonafolyosó más árukkal való kibővítéséről beszélt Putyinnal

A török elnöki hivatal kommunikációs igazgatóságának közleménye szerint Erdogan a beszélgetés során azt mondta: a gabonafolyosó keretében hozzáláthatnak ahhoz a munkához, amely más élelmiszerek, majd fokozatosan más áruk exportját tenné lehetővé.

 A két vezető emellett energiaügyi kérdésekről, a kétoldalú kapcsolatokról, valamint regionális ügyekről, köztük a terrorizmus elleni harcról is egyeztetett.

Utóbbival kapcsolatban Erdogan a 2019 októberében Szocsiban aláírt török-orosz tűzszüneti megállapodás fontosságára emlékeztette orosz hivatali kollégáját, amelynek értelmében a török-szíriai határ szíriai oldalát 30 kilométeres sávban meg kell "tisztítani" az Ankara által terroristának tekintett észak-szíriai kurd milíciáktól. A török államfő hangsúlyozta, hogy országa továbbra is célpontja a kurd fegyveresek terrortámadásainak.

Törökország november 20-án légicsapás-sorozatot indított az északkelet-szíriai kurd hadállások ellen. Később Erdogan többször hangoztatta, hogy Ankara "a megfelelő pillanatban" újabb szárazföldi hadműveletet indíthat a régióban. A fenyegető offenzíva tükrében Oroszország csapatokat küldött Tell-Rifát város térségébe, amelyet kurd erők ellenőriznek.

Brit külügyminiszter: London nem írja elő, hogy Ukrajna milyen feltételekkel köthet békét

London nem írja elő, hogy Ukrajna milyen feltételekkel köthet békét Oroszországgal, de fontos elkerülni még a látszatát is annak, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök győztesen kerülhet ki az Ukrajna ellen indított háborúból – mondta a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában James Cleverly brit külügyminiszter, tudósított az MTI.

Arra a kérdésre, hogy Ukrajna elfogadhat-e tűzszünetet, vagy akár deklarálhatja-e a konfliktus végét az orosz hadsereg teljes kivonulása nélkül, Cleverly kijelentette: bármilyen szoros is a barátság London és Kijev között, nem lenne helyénvaló, ha Nagy-Britannia vagy bármely más ország "elkezdené diktálni" Ukrajnának egy békemegállapodás feltételeit.

"Az ő országuk ellen indult invázió, az ő fiaikat és lányaikat gyilkolják, és az ő civil infrastruktúrájukat rombolják", ezért olyan békét kell kötni, amely az ukránoknak megfelelő 

– fogalmazott a brit külügyminiszter.

Hozzátette ugyanakkor: azt az üzenetet mindenképpen el kell juttatni az egész világnak, hogy az agresszió nem kifizetődő, senkinek nem származhat előnye abból, ha brutálisan bánik a szomszédos országgal.

James Cleverly szerint az ukránok nem kizárólag saját hazájukat védik, hanem az olyan fontos alapelvek érvényesülését is, mint az ENSZ alapokmánya, vagy a nemzetközi emberiességi törvények.

"Elvként tűztem ki magam számára, hogy az ukránoknak még közvetve sem szabad előírni (a rendezés) feltételeit, de egyértelmű annak fontossága, hogy Putyin jól láthatóan sikertelen legyen az Ukrajna elleni háborúban"

 – mondta a brit külügyminiszter a vasárnapi BBC-műsorban.
Arra a kérdésre, hogy Putyint felelősségre kell-e vonni a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC) háborús bűnök vádjával, James Cleverly csak annyit mondott, hogy "abszolút érvényesülnie kell" az elszámoltathatóság elvének. Ez lehet a büntetőbíróság feladata, de lehetnek egyéb módjai is az elszámoltatásnak - tette hozzá.

Elmondta: amikor Kijevben járt, civilszervezetek arról számoltak be neki, hogy "a nemi erőszak és a szexuális erőszakcselekmények egyéb formái tudatosan választott fegyverekké váltak a csatatereken".

Cleverly szerint nagyon hiteles beszámolók vannak arról is, hogy gyerekeket kényszerrel telepítenek át Ukrajnából Oroszországba "örökbefogadás" címszóval.

Arra a kérdésre, hogy a NATO konfliktusba keveredhet-e Oroszországgal, a brit külügyminiszter leszögezte: a NATO védelmi célú szövetség, soha nem fenyegette és most sem fenyegeti Oroszországot, így "nem a létéből fakadó szükségszerűség", hogy háborúba sodródjon, és a szövetség mindent elkövet annak érdekében, hogy ez ne is történjen meg.

Újabb fegyvereket kap Ukrajna

Ukrajna és Németország megállapodásra jutott további fegyverek szállításáról - közölte Olekszij Makejev, Ukrajna berlini nagykövete.

Németország ígéretet tett fegyverek és lőszerek szállítására és tárgyalások folynak a modern Leopard 2-es harckocsik szállításáról.

Harckészültségben az orosz flotta

Nyolc orosz hadihajó állt harckészültségbe a Fekete-tengeren, Kalibr rakétahordozót nem észleltek.

Egy héttel ezelőtt a haditengerészet arról számolt be, hogy négy orosz hajót észleltek a Fekete-tengeren, amelyek 24 Kalibr rakétát szállítottak.

Két ember meghalt a bombázásokban

Két ember meghalt, további öt pedig megsebesült, miután orosz csapatok lőtték a déli Herszon régiót - közölte vasárnap a kormányzó.

Herszon városát novemberben foglalták vissza az ukrán erők egy kijevi ellentámadás során.

A Telegramon a kormányzó, Jaroszlav Janusevics azt írta:

"Az ellenség ismét támadta Herszon lakónegyedeit.Tegnap este két ember halt meg az orosz ágyúzás következtében".

Légiriadó Kijevben

Közel egy hét óta ez az első légiriadó a fővárosban.

A kijevieknek legutóbb december 5-én kellett menedéket keresniük, amikor Oroszország több mint 70 rakétával csapott le Ukrajnára.

Oroszország újgenerációs fegyverek bevetését tervezi

Oroszország volt elnöke, Dmitrij Medvegyev azt mondta, hogy az ország fokozza az új generációs fegyverek gyártását, hogy megvédje magát az európai, amerikai és ausztrál ellenségektől. Medvegyev, aki az orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője, nem közölt részleteket a fegyverekről.

Medvegyev Telegramon keresztül nyilatkozott:

"Fokozzuk a legerősebb katonai eszközök gyártását. Beleértve azokat is, amelyek új elveken alapulnak. Az ellenségünk nemcsak a mi szülőföldünk, Malorosszija kijevi tartományában ásták be magukat. Hanem Európában, Észak-Amerikában, Japánban, Ausztráliában, Új-Zélandon és egy sor más helyen is, amelyek hűséget fogadtak a náciknak".

Újabb segély Ukrajnának

Norvégia 100 millió dollárt biztosít Ukrajnának energiahálózata helyreállítására.

"Köszönöm minden norvégnak ezt a döntést." - reagált Zelenszkij elnök.

Január 1-től már csak rubellel lehet fizetni a megszállt területeken

Az ukrajnai Herszon régió orosz beiktatású adminisztrációja közölte, hogy megkezdte a helyben forgalomban lévő ukrán hrivnya valuta átváltását orosz rubelre, a régió Moszkva által ellenőrzött területein a hrivnya forgalom január 1-jén megszűnik.

A régió Moszkva által kinevezett adminisztrációja által szombaton a Telegramon közzétett videóban Andrej Peretonkin, az orosz központi bank helyi fiókjának vezetője azt mondta: "A lakosok kényelme érdekében és a régiónak az orosz gazdasági térbe való zökkenőmentesebb integrációja érdekében a héten a Herszon régióban a bankok megkezdték a valutaváltási műveleteket".

Az oroszok a teljes költségvetésük 30%-át háborús költekezésre fordítják 2023-ban

A brit védelmi minisztérium szerint a Vlagyimir Putyin által aláírt költségvetési tervezet, amely szerint 2023-ban több mint 9 billió rubelt (143 milliárd amerikai dollárt) különítenek el a "a védelem, a biztonság és a bűnüldözés" területére, valószínűleg "túl optimista".

A védelmi minisztérium hozzáteszi, hogy ez az összeg "jelentős" növekedés az előző évekhez képest, és "Oroszország teljes költségvetésének több mint 30 százalékát" fogja kitenni.

Ukrajnán keresztül megindul a gázszállítás

A Reuters jelentése szerint az orosz Gazprom közölte, hogy vasárnap 42,6 millió köbméter gáz szállítását tervezi Európába Ukrajnán keresztül, ami megfelel az elmúlt napok szállítási mennyiségének.

Fokozott orosz mozgósítás Luhanszkban

Az ukrajnai kelet-luhanszki területen lévő Szeverodonyeck közelében harcoló erőinek megerősítése érdekében Oroszország fokozta a mozgósítást a terület megszállt részein - közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara.

Ukrán aknamentesítőket képez ki az Egyesült Államok

Száz csapat ukrán aknamentesítőt képez ki az Egyesült Államok – írta a Nexta. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma idén 91,5 millió dollárt különített el az ukrajnai aknamentesítési csapatok képzésére, felszerelésére és munkájuk biztosítására.

Ukrajna rakétázta Melitopolt - videó

Az ukrán haderő tegnap este HIMARS-rakétákkal mérhetett csapást az orosz ellenőrzés alatt álló Melitopolra – írta Reuters. A Moszkva-barát hatóságok szerint a szombat esti rakétatámadásban két ember meghalt, 10 pedig megsebesült, míg az elmozdított ukrán polgármester szerint több tucat orosz halt meg.

Tovább bombázzák az oroszok a Szumi régiót

A Szumi régió határ menti településeit lövik az oroszok, tegnap Znob-Novhorodszke és Seredyna-Buda településeket lőtték - írta Dmytro Zsivickij kormányzó a Telegramon. 

A Pentagon jóváhagyta az ukránok Oroszországon belüli csapásait

A Pentagon hallgatólagosan jóváhagyta Ukrajna Oroszországon belüli célpontok elleni nagy hatótávolságú támadásait, miután az oroszok több rakétacsapást mértek Kijev kritikus infrastruktúrájára - írta a The Times.

A lap szerint Washington csak azt a feltételt támasztotta, hogy Kijev tartsa be a nemzetközi jogot és a genfi egyezményeket, amikor az Egyesült Államok által szállított fegyvereket használja.

Több mint kilencezer menekülő érkezett tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5463 fő, a  román-magyar határszakaszon belépők közül 4120 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - írta közleményében az Országos Rendőr-főkapitányság. 

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 134 ember, köztük 57 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában