Csalássorozat

2022.11.25. 06:46

Tart a vizsgálat a datadatos SMS-cunami ügyében

Az információs hatóság jelenleg is vizsgálja azt a DatAdat-ügyet, amikor a választási kampány hajrájában sokan névre szóló üzeneteket kaptak anélkül, hogy megadták volna a személyes adataikat.

Bajnai Gordon sajtótájékoztatót tart Korszakváltó törvénymódosító csomagot nyújt be az Együtt-PM címmel a Képviselői Irodaházban 2014. május 20-án

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Továbbra is folyamatban vannak a vizsgálatok az úgynevezett DatAdat-ügyben – közölte a Magyar Nemzet megkeresésére Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke. Ahogy arról korábban a lap beszámolt, a rendszerváltás óta a legnagyobb és a legtöbb embert érintő választási csalás során körülbelül egymillió embert értek el a baloldali kampányközpont működtetői. 

A szolgáltatók és a hatóságok eddigi vizsgálatából kiderült, hogy egy közbeiktatott cégen keresztül gyakorlatilag az ország lakosságának tizedét elérő SMS-cunamit a Bajnai Gordon volt szocialista kormányfő és korábbi titkosszolgálati minisztere, Ficsor Ádám által kiépített DatAdat-csoport osztrák leánycége rendelte meg, a művelethez szükséges hatalmas adatbázist is ez a vállalkozás biztosította.

Péterfalvi Attila emlékeztetett, hogy a kampányban ő maga is kapott ilyen SMS-t, ami szerinte azért is aggályos, mert nem adott semmilyen hozzájárulást az adatai felhasználásához, és nem kapott tájékoztatást az adatkezelésről. 

A NAIH elnöke jelezte: a hatóságnak tisztáznia kell, hogy ki volt az adatkezelő, illetve az adatkezelő milyen adatokhoz jutott hozzá és milyen volument érintett az ügy, amiben politikai marketingüzeneteket küldtek az érintetteknek.

A napokban elérhetővé vált az Országgyűlés honlapján a Nemzeti Információs Központ (NIK) jelentése a guruló dollárok ügyéről, és ebből kiderül, hogy a Karácsony Gergely felmentett főtanácsadója, Korányi Dávid által vezetett Action for Democracy (AD) egymilliárd forintot utalt a baloldali Ezalényeg.hu portál kiadójának, az Oraculum 2020 Kft.-nek. Az Oraculum a jelentés szerint ebből 324 milliót továbbutalt a DatAtadat Professionalnak, valamint a DatAdat Professional maga is kapott még további 148 millió forintot az AD-től.

Korábban kiderült, hogy a cég off­shore-gyanús háttérrel rendelkezhet, a baloldali kampányokban begyűjtött adatokat pedig Észtországban kezelhetik, a balti állam ugyanis híres arról, hogy nem ellenőrzik olyan szigorúan az uniós GDPR-előírásoknak való megfelelést.

A teljes cikket itt olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában