Ukrán válság

2022.11.29. 05:50

Egyre nagyobb az áramhiány Ukrajnában

279. napja tart a háború a szomszédban.

Megrongálódott lakóépület romjai a donyecki régióban lévő Csasziv Jar településen 2022. november 27-én, miután az orosz légierő csapást mért az ukrajnai idegenlégió ideiglenes állomáshelyére. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint a támadásokban mintegy száz külföldi harcos vesztette életét és hat páncélozott jármű semmisült meg

Forrás: MTI/AP

Fotó: Andrij Andrijenko

Orosz tiltakozás a Szentszéknél a csecsen és burját katonákat érő pápai bírálat miatt

Oroszország nevében határozottan tiltakozott kedden a Vatikánnál Alekszandr Avgyejev szentszéki orosz nagykövet amiatt, hogy Ferenc pápa az Ukrajnát megtámadó orosz haderő csecsen és burját katonáinak kegyetlenségéről tett egy kijelentést.

A katolikus egyházfő az America című jezsuita magazinnak adott interjújában azt hangoztatta, hogy az ukrajnai háborúban a legnagyobb kegyetlenséget az "orosz hagyományokon kívül" nevelkedett katonák követték el. A pápa a burjátokat és a csecseneket hozta fel példaként.

Avgyejev orosz hírügynökségeknek elmondta, hogy felkereste a vatikáni diplomáciai szolgálat vezetőségét, és tiltakozott Ferenc pápa kijelentése miatt.

"Felháborodásomat fejeztem ki az ilyen gyanúsítás miatt, és megjegyeztem, hogy semmi sem ingathatja meg a többnemzetiségű orosz nép összetartását és egységét" - nyilatkozott az orosz nagykövet.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint Ferenc pápa szavai a "különleges hadműveletben" részt vevő csecsenek és burjátok brutalitásáról elferdítik az igazságot. "Ez már nem ruszofóbia, ez perverzió, nem is tudom, milyen szintű. Gondoljanak vissza, hogy a '90-es években és a 2000-es évek elején pontosan az ellenkezőjét mondták nekünk, azt, hogy az oroszok, a szlávok kínozzák a kaukázusi népeket, most pedig azt mondják, hogy a kaukázusi népek kínozzák az ukránokat" - hangoztatta a parlament felsőházában megtartott egyik fórumon.

"Természetesen nem értünk egyet a pápával a kegyetlenséggel kapcsolatban. A csecsenek kegyetlenek az ellenségeikkel, de irgalmasok a barátaikkal és a civilekkel" - mondta Szalah Mezsgyijev csecsen főmufti a RIA Novosztyi hírügynökségnek. Azt tanácsolta azoknak, akik képet akarnak kapni a hegylakók jelleméről, hogy olvassák Mihail Lermontov költő műveit.

Magomed Daudov, a csecsen parlament elnöke azt mondta: meglepődött a pápa "primitív érvelésén". Ugyanis szerinte egyetlen tény sem bizonyítja, hogy a csecsenek vagy a burjátok akár egyetlen háborús bűncselekményt is elkövettek volna Ukrajnában.

"A világ katolikusainak feje váratlanul kénytelen volt csúnya szavakat mondani a mi népünkről. Azt hiszem, az európai latinok (latin rítusú keresztények) számára nem világos, hogy az élet a hideg Szibériában és a Távol-Keleten kitartóbbá, türelmesebbé és szívósabbá teszi az embereket a különböző megpróbáltatásokkal szemben. A mi népünk nem kegyetlen, csak kénytelen újra és újra méltósággal megvédeni hazáját a fasizmustól, csakúgy mint nagyapáinknak a dédapáinknak" - írta Telegram-csatornáján Oroszország hagyományos buddhista szanghájának vezetője, XXIV. Pandito Hambo láma.

"A burját katonák becsülettel teljesítik kötelességüket, példát mutatva az orosz hadsereg legjobb hagyományaiból. Rettenthetetlenül, becsülettel és méltósággal védik hazájuk érdekeit. A civileket kímélve és védve, emberségesen és könyörülettel bánva a hadifoglyokkal - így harcol az orosz hadsereg, amelyben többszáz nemzetiség van, köztük burjátok" - írta Alekszej Cidenov burját köztársasági vezető a Telegramon. Megjegyezte: "legalábbis furcsa" azt hallani, hogy a katolikus egyházfő a civileket védő egyes nemzetiségeket - nevezetesen a burjátokat és a csecseneket - kegyetlennek minősít. "A Donyec-medencei emberek több mint nyolc éven át éltek bombázások alatt, és haltak meg százával, miközben ukrán nacionalisták terrorizálták őket egy bűnöző rezsim és +civilizált+ nemzetekből való kurátoraik irányításával. És ha harcosainkra felfigyeltek, az azt jelenti, hogy ők jól végzik a dolgukat" - tette hozzá.

Grossi: a NAÜ intenzívebbé teszi jelenlétét az ukrajnai atomerőművekben

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) intenzívebbé teszi jelenlétét Ukrajna összes atomerőművében, az ügynökség ugyanis úgy véli, hogy ez erősíti Ukrajna energetikai infrastruktúrájának védelmét - jelentette be Rafael Grossi, a NAÜ vezetője kedden a Twitteren, miután találkozott Bukarestben Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel.

"Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel folytatjuk a közös munkát egy nukleáris biztonsági övezet mihamarabbi létrehozásán a zaporizzsjai atomerőmű körül. Újra elmondtam neki, hogy a NAÜ meg fogja erősíteni jelenlétét Ukrajna összes atomerőművében, megvédendő az infrastruktúrát" - idézte az Ukrajinszka Pravda hírportál Grossi Twitter-bejegyzését.

Kuleba saját Twitter-bejegyzésében még hozzátette, hogy a NAÜ vezetőjével megvitatta az orosz megszállás alá került zaporizzsjai atomerőmű jelenlegi helyzetét. Jelenleg a román fővárosban folyik a NATO külügyminisztereinek találkozója, Kuleba ebből az alkalomból látogatott Bukarestbe, ahol első megbeszélését Grossival folytatta le.

ENSZ: elindult Afrikába az első orosz műtrágyaszállítmány

Elhagyta kedden Hollandiát az első orosz műtrágyaszállítmány Malawiba az ENSZ közvetítésével létrejött exportszerződés keretében - tudatta közleményében az ENSZ-főtitkár egyik szóvivője.

A húszezer tonna műtrágya az első része a következő hónapokban Afrikának szánt exportnak - közölte a szóvivő, aki hozzátette, hogy a keddi szállítmány Mozambikon keresztül érkezik Malawiba.

A júliusban az ENSZ közvetítésével létrejött megállapodást novemberben újították meg. Ennek keretében lehetővé vált a gabona exportja egyes ukrajnai kikötőkből és az orosz műtrágya kivitele annak ellenére, hogy Moszkvát az Ukrajna ellen indított háború miatt szankciókkal sújtották.

Oroszország októberben négy napra felfüggesztette részvételét a megállapodásban, majd ismét csatlakozott.

Az Európában tárolt 260 ezer tonna orosz műtrágya exportjának engedélyezése "humanitárius szükségletet elégít ki, és katasztrofális gabonaveszteséget akadályoz meg Afrikában" - írta António Guterres ENSZ-főtitkár szóvivője.

"Az ENSZ folytatja az intenzív diplomáciai erőfeszítéseket valamennyi féllel, hogy biztosítsa az alapvető élelmiszerek és műtrágyák akadálytalan exportját a világpiacra Ukrajnából és Oroszországból, ez utóbbiakat mentesítve a szankciók hatálya alól" - tette hozzá.

Az Egyesült Államok újabb jelentős energiaügyi segélyt küld Ukrajnának

Az Egyesült Államok 53 millió dollár (mintegy 2,6 milliárd forint) értékben az elektromos hálózat helyreállításához szükséges újabb eszközöket szállít Ukrajnába - közölte az amerikai külügyminisztérium kedden Washingtonban.

A bejelentés szerint a G7 csoport kibővített bukaresti találkozójának eredményeként született az amerikai felajánlás. Hozzátették: az eszközöket mielőbb eljuttatják Ukrajnába, hogy biztosítsák a hálózat működőképességének fenntartását a téli hónapokban.

A szállítmány a többi között elektromos átalakítókat, szakaszolókat, árammegszakítókat, járműveket tartalmaz.

A külügyminisztérium közleménye szerint a most felajánlott 53 millió dollárnyi segély hozzáadódik a már korábban bejelentett 55 millió dollárnyi energiaipari sürgősségi támogatáshoz, amely áramfejlesztők és egyéb eszközök beszerzésére vonatkozott.

Stoltenberg: a NATO nem része a konfliktusnak, de addig támogatja Ukrajnát, amíg szükséges

A NATO nem része a konfliktusnak, de mindaddig támogatni fogja Ukrajnát, ameddig szükséges, hogy ellen tudjon állni Oroszország brutális támadásának - mutatott rá Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az Észak-atlanti Tanács külügyminiszteri értekezletének első napját záró sajtóértekezletén kedden Bukarestben.

Elmondta: a NATO-tagállamok az eddigi védelmi felszerelések mellett üzemanyagot, áramfejlesztőket és meleg ruhát is küldenek Ukrajnának, hogy segítsék átvészelni a telet az energetikai hálózatok megsemmisítésére, a civil lakosság elűzésére irányuló orosz támadások közepette.

Egy - Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által a két hete lezajlott G-20 csúcstalálkozón ismertetett tízpontos békejavaslattal kapcsolatos - újságírói kérdésre reagálva a NATO főtitkára megjegyezte: a háborúk többsége a tárgyalóasztalnál ér véget, valószínűleg ez sem lesz kivétel, de a béketárgyalások mindig szoros összefüggésben állnak azzal, ami a fronton történik.

"Paradoxnak tűnhet, de a legjobb módja a tartós békének az, ha katonailag támogatjuk Ukrajnát és megértetjük Putyinnal, hogy nem fogja elérni céljait a harctéren, hanem le kell ülnie tárgyalni" - érvelt Stoltenberg. Szerinte tartós békét csak igazságos alapon lehet teremteni, az a béke nem lehet tartós, amelyben az önkény és elnyomás győzedelmeskedik a demokrácia és szabadság felett.

Mindenki békét akar, de ezt csak úgy lehet elérni, ha megakadályozzuk az agresszor győzelmét - szögezte le a NATO főtitkára.

Egy másik kérdésre, amely azt firtatta, miért nem küld a NATO Patriot rakétaelhárító rendszereket Ukrajnának, Stoltenberg kitérő választ adott. Szerinte erről vita van a szövetségben, ugyanakkor azt hangsúlyozta: nem elég, ha a NATO fegyvereket küld Ukrajnának, arról is meg kell győződnie, hogy ezeket a rendszereket használni is tudják, vagyis karbantartásukról, cserealkatrészekről és lőszerről, rakétáról is gondoskodni kell.

A bukaresti tanácskozás egyik informális találkozójára meghívott Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt mondta: korábban három dolgot kért a NATO-tól: "fegyvereket, fegyvereket és fegyvereket", most pedig azzal a kéréssel érkezett, hogy "gyorsabban, gyorsabban, gyorsabban". Kuleba a Patriot rakétaelhárító rendszerek iránti ukrán igényt külön is kiemelte: erre reagáltatták a NATO főtitkárát.

Franciaország újabb 100 millió eurós támogatást nyújt Ukrajnának

Franciaország újabb 100 millió eurós kétoldalú kölcsönt nyújt Ukrajnának a február 24-én kezdődött orosz offenzívával szembeni ellenállásra - jelezte kedden a francia gazdasági tárca.

A francia kormány először márciusban nyújtott egy 300 millió eurós támogatást Ukrajnának.

"Az Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatás meghatározó szerepet játszik az ország gazdasági stabilitásának támogatásában és a közszolgáltatások folytonosságában" - olvasható a közleményben. "Hozzájárul az alapvető infrastruktúrák működésének fenntartásához, miközben az Oroszország által kezdeményezett rombolások a tél közeledtével erősödnek, és súlyos következményekkel járnak az ukrán lakosság számra" - tette hozzá a tárca.

Az ukrán kormány adatai szerint az ország energetikai infrastruktúrájának 25-30 százaléka megrongálódott az orosz bombázások következtében.

A támogatásról, amelyet a közlemény szerint a következő napokban utal át Párizs Kijevnek, hétfőn állapodott meg videókonferenciáján a két ország gazdasági minisztere, Bruno Le Maire és Szerhij Marcsenko, valamint a francia fejlesztési ügynökség.

A pénzügyi támogatásokon kívül Franciaország védelmi eszközöket is szállít Ukrajnának a február 24-én kezdődött orosz offenzívával szembeni ellenállásra.

Fehéroroszország felkészül egy esetleges háborúra

Fehéroroszország 2023-ban másfélszeresére kívánja növelni a honvédelemre fordított költségvetési kiadásokat - írja a lenta.ru.

A honvédelmi kiadások 2,772 milliárd belorusz rubel összegben vannak betervezve. Ez 1,53-szor több, mint a 2022-es évben.

A tervek szerint 2,635 milliárd belorusz rubelt fordítanak a fegyveres erőkre, valamint 110,5 millió belorusz rubelt pedig kiképzésre.

Medvegyev üzent a NATO-nak 

A NATO kiképzők Ukrajnában az Orosz Fegyveres Erők jogos célpontjává válnak, ha a szervezet megkezdi a Patriot légvédelmi-rendszerek szállítását Ukrajnának kiképző személyzettel együtt - közölte Dmitrij Medvegyev a Telegram csatornáján.

Korábban Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azt mondta, hogy az észak-atlanti szövetség képviselői tárgyalnak a Patriot légvédelmi rendszerek Ukrajnának történő szállításának lehetőségéről. Hozzátette, hogy 

a Kijevnek történő folyamatos fegyverellátást tartja az egyetlen módnak arra, hogy Ukrajnában béke legyen 

- írja a lenta.ru.

"Ha a NATO - ahogy Stoltenberg utalt rá - kiképző személyzettel együtt Patriot-rendszerekkel látja el a kijevi fanatikusokat, akkor azonnal fegyveres erőink legitim célpontjává válnak" - közölte Medvegyev.

Timosenko: az orosz erők a Donyeck megyei Limant ágyúzták

Az orosz erők Grad rakéta-sorozatvetőkkel nyitottak tüzet kedden a kulcsfontosságú, Donyeck megyei város, Liman lakóövezetére, az előzetes adatok szerint legalább egy polgári lakos meghalt és három megsérült - közölte Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki iroda helyettes vezetője a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. 

Közben Szerhij Hajdaj, a szomszédos Luhanszk megye kormányzója arról számolt be, hogy 

az ukrán erők csapást mértek a Szvatove településen állomásozó orosz csapatokra, és az ukrán vezérkar előzetes információi szerint a támadásban húsz orosz katona halt meg, harminc pedig megsérült. 

Az ukrán vezérkar keddi összesítése alapján 

az orosz hadsereg Ukrajnában elszenvedett embervesztesége meghaladja a 88 ezret.

Hajdaj közölte, hogy a megye orosz megszállás alatt levő területein az oroszok kisajátítják az agráripari vállalkozások tulajdonát. Példaként említette, hogy Bilokurakine településről elviszik a mezőgazdasági gépeket és a termést a helyi agrárvállalatoktól. 

Az ukrán északi műveleti parancsnokság arról tájékoztatott, hogy reggel az orosz hadsereg heves ágyúzás alá vette az északkeleti Szumi megye orosz határhoz közeli területeit, másfél óra alatt csaknem 30 robbanás történt. A jelentés szerint 

a helyi lakosok közül senki sem sérült meg. 

Franciaország egy nagy hatótávolságú LRU rakétarendszert adott át Ukrajnának. A rakéta-sorozatvető már megérkezett Ukrajnába - közölte a Twitteren Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter. 

Egy odesszai kerületi bíróság 15 év börtönbüntetésre ítélt egy helyi lakost, aki aktívan segítette az oroszokat felforgató tevékenységükben a dél-ukrajnai megye területén, valamint emberrablást szervezett meg

 - hozta nyilvánosságra a kijevi városi ügyészség. A férfi nevét nem hozták nyilvánosságra. A Facebookon közzétett közlemény szerint az előzetes vizsgálat megállapította, hogy az elítélt odesszai lakos már 2014 óta részt vett oroszbarát politikai eseményeken, Oroszország Ukrajna elleni inváziójának februári kezdetétől pedig együttműködött az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálattal (FSZB). A férfi bűnözői csoportot alapított az orosz agresszió támogatására. Csoportja információkat gyűjtött az Odessza területén található ukrán katonai létesítmények elhelyezkedéséről, valamint azokról az aktivistákról és más személyekről, akik aktívan felszólalnak Ukrajna állami szuverenitása mellett. Az összegyűjtött értesüléseket továbbították az orosz szakszolgálatoknak. A férfi tervet dolgozott ki egy ügynökhálózat létrehozására is az odesszai régió bűnüldöző szerveiben. 

Az orosz haderő kiemelt célpontjai továbbra is az energetikai létesítmények. Az Ukrenerho áramszolgáltató társaság sajtószolgálata kedden közölte, hogy 

a kapacitáshiány jelenleg 30 százalékos, vagyis az ukrán villamosenergia-termelő vállalatok a szükséges mennyiség 70 százalékát biztosítják. 

A közlemény szerint ez azt jelenti, hogy a nap folyamán korlátozni fogják az áramellátást az ország minden területén. A vállalat munkatársai kifejtették: a hiány növekedését az okozta, hogy több erőműben hétfő délelőtt vészleállások voltak, az időjárási viszonyok romlása miatt pedig tovább nőtt a fogyasztás. "Az energiarendszer általános hiánya az ország energetikai infrastruktúrája elleni hét hullámban elkövetett orosz rakétatámadások következménye" - emelte ki az Ukrenerho sajtóosztály. Hozzátette, hogy a hiányra tekintettel a társaság az elosztórendszerek üzemeltetői számára régiónként fogyasztási limiteket ír elő, amelyeket nem lehet túllépni.

G7 csoport: felelősségre kell vonni az ukrajnai háborús bűncselekmények elkövetőit 

Fel kell tárni az Oroszország Ukrajna elleni háborújában elkövetett háborús bűncselekményeket, és felelősségre kell vonni az elkövetőket, a világ legfejlettebb iparú demokráciáit összefogó G7 csoport tagjai ezért megerősítik az egymás közti igazságügyi együttműködést és az ukrán szervek támogatását - közölték kedden Berlinben. 

A hetek igazságügyi minisztereinek kétnapos konferenciája után tartott tájékoztatón a soros elnök Németország igazságügyi minisztere, Marco Buschmann kiemelte, hogy

 az ukrajnai polgári infrastruktúra rendszerszerű rombolása is háborús bűncselekmény. 

Mint mondta, a G7 csoport gazdaságilag erős országok közössége, de "értékközösség is, amely elkötelezett a liberális demokrácia, a nemzetközi humanitárius jog és az emberi jogok mellett", ami azt is jelenti, hogy a fegyveres konfliktusok szabályainak megsértői a hetek "egységes és határozott fellépésére" számíthatnak.

Két település elfoglalását jelentette be a donyecki területvédelem

Két település, Perse Travnya és Andrijivka elfoglalásáról tett bejelentést kedden az Oroszország által Ukrajnától önhatalmúlag elcsatolt donyecki régió területvédelmi parancsnoksága. 

Gyenyisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság ügyvezető elöljárója a Szolovjov Live médiacsatornán azt mondta, hogy 

Vuhledar település hamarosan "felszabadul", ami megnyitja az orosz erők előtt az utat Kramatorszk és Szlovjanszk felé. 

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve kijelentette, hogy az orosz csapatok folytatják offenzívájukat Donyeck környékén, és az elmúlt nap folyamán ebben az irányban haladva megöltek több mint száz ukrán katonát, továbbá megsemmisítettek egy harckocsit, öt páncélozott járművet és öt egyéb járművet. 

A tábornok azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők meghiúsított támadási kísérletek során Liman irányában több mint negyven katonát, két gyalogsági harcjárművet és négy egyéb járművet, Kupjanszk irányában pedig több mint harminc katonát, két páncélozott harcjárművet és két kisteherautót veszítettek. Az orosz harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és tüzérségi csapatok a hadijelentés értelmében csapást mértek tíz ukrán vezetésipontra, 62 lőállásban lévő tüzérségi egységre, valamint 148 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, megsemmisítve egyebek között egy rakéta- és tüzérségi fegyverraktárt, egy Osza-AKM légvédelmi rakétarendszert, egy amerikai gyártmányú AN/TPQ-37 lövegelhárító radarállomást és az egyik Pelikan légvédelmi rakétarendszer célmegjelölő állomását. 

Az orosz légvédelem lelőtt kilenc ukrán drónt, valamint Uragan sorozatvetők két rakétáját. 

Andrej Marocsko, a luhanszki "népi milícia" sajtótisztje a Rosszija 24 orosz hírcsatornának azt mondta, hogy az ukrán oldalon harcoló lengyel "zsoldosok" Kreminna, Liszicsanszk és Szvatove térségében "kolosszális" veszteségeket szenvednek el.
 

Ukrajna államadóssága 103 milliárd dollár fölött 

Szeptemberhez képest Ukrajna államadóssága 5 milliárd dollárral, 103,1 milliárd dollárra nőtt októberben - az adatot Danyiil Getmancev a Verhovna Rada (parlament) pénzügyi, adó- és vámpolitikai bizottságának a vezetője ismertette a Telegram csatornáján.

Az illetékes arról számolt be, hogy idén október végén Ukrajna hrivnyában kifejezett államadóssága 3771 milliárd hrivnya, devizában számítva pedig 103,1 milliárd dollár volt. Októberben a hrivnyában kifejezett államadósság 183,5 milliárd hrivnyával, devizában pedig 5 milliárd dollárral emelkedett.

A parlamenti szakbizottság vezetője szerint 

az államadósság októberi növekedésének fő oka a költségvetési hiány fedezésére felvett külső hitelek voltak.

A képviselő adatai szerint októberben Ukrajna egyebek között 2 milliárd eurós segélyt kapott az EU-tól, 550 millió eurót az Európai Beruházási Banktól (EIB), 1,3 milliárd dollárt a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), 0,5 milliárd dollárt pedig a Világbanktól.

A szankciók hatására felpörgött az orosz ruhaipar 

Az orosz márkák eladásai 2022-ben körülbelül 30%-kal nőttek az előző év azonos időszakához képest - közölte Anna Lebsak-Kleymans, a Fashion Consulting Group vezérigazgatója - írja az iz.ru.

A növekedés az orosz vállalatok új üzleteinek megugrásának és az online értékesítés növekedésének köszönhető.

A cég szerint 2022 tavasza óta több mint 70 külföldi divatmárka hagyta el az orosz piacot. Ez ösztönözte a helyi márkák eladásait minden divatszegmensben - a hétköznapi, olcsó és a designer márkák tekintetében is.

Súlyos áramhiány Ukrajnában

Az Ukrenergo ukrán hálózatüzemeltető közölte, hogy 30%-os áramhiány van Ukrajnában, az ország energiarendszere csökkentett kapacitással működik, mivel november 28-án reggel több erőműegységet vészhelyzetben leállítottak. Az Ukrenergo az energiafogyasztás növekedését a hidegebb idővel is indokolta.

Ismét légiriadót rendeltek el Ukrajnában

Légiriadót rendeltek el Ukrajna egész területén, beleértve a fővárost, Kijevet is, miután a hatóságok arra figyelmeztettek, hogy Oroszország újabb rakétatámadásokra készül.

KONASENKOV, Igor
Megrongálódott lakóépület romjai a donyecki régióban lévő Csasziv Jar településen 2022. november 27-én, miután az orosz légierő csapást mért az ukrajnai idegenlégió ideiglenes állomáshelyére
Fotós: Andrij Andrijenko / Forrás: MTI/AP

Kárpátalján 50%-os a villamosenergia-hiány

A megyei villamosenergia-hiány meghaladja az 50%-ot, a csúcsterhelési időszakban pedig 70%-nál is több – tájékoztatott hétfőn Olekszandr Bilak, a Zakarpattyaoblenerho vezérigazgatója – írja a Kárpátalja.ma.

Bilak hangsúlyozta: a kritikus infrastruktúra – kórházak, vasutak, közművek épületei, katonai létesítmények – számára kiemelt áramellátást biztosítanak.

Szlovák miniszter: Ukrajna átvette a neki küldött 30 harcjárművet

Ukrajna már átvette azt a 30 páncélozott gyalogsági harcjárművet (BVP-1), amelyeket Szlovákia küldött számára – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszternek a közösségi hálón közzétett bejelentésére hivatkozva kedden.

A szlovák miniszter bejegyzésében emlékeztetett: Szlovákia a gyalogsági harcjárművek fejében 15 felújított Leopard 2 A4 típusú tankot és hozzájuk való muníciót kap Németországtól.   

A miniszter kifejtette: 

Szlovákia az idén decemberben kapja meg az első tankot Németországtól, majd 2023 folyamán minden hónapban 1-2 darab érkezik az országba az ígért mennyiségből.

„Ezek a tankok jelentősen megerősítik a harckocsizó egységünket” – állította Jaroslav Nad, aki szerint a csere minden részt vevő fél számára „előnyös megoldás” volt.

Konfliktusmegoldó vonal

A Reuters forrása szerint egyszer használták az Oroszország és az Egyesült Államok közötti ukrajnai háborús forródrótot. A kommunikációs vonalat a háború elején hozták létre. A névtelenül nyilatkozó tisztviselő azt mondta, hogy az Egyesült Államok felhívást kezdeményezett a „konfliktusmegoldó” vonalon, hogy közölje aggodalmát az ukrajnai kritikus infrastruktúra közelében végrehajtott orosz katonai műveletekkel kapcsolatban.

440 gyerek halt meg

Az ukrán főügyészség közlése szerint 329 gyereket tartanak nyilván eltűntként Ukrajnában, 12 034-et pedig Oroszországba toloncoltak ki. Az ukrán kormány adatai szerint 440 gyerek halt meg az orosz háború következtében, és 851 gyerek sebesült meg.

Szórványos ágyúzások

Az oroszok szórványosan ágyúzzák az ukrán városokat, és nincs más nyilvánvaló stratégiai céljuk, mint áldozatokat okozni. A The Guardian meglátogatta Dnyipro egyik lakónegyedét, ahol egy sorházat megsemmisített egy olyan széttöredezett robbanófej, amelyet úgy terveztek, hogy a lehető legtöbb embert ölje meg.

Helyi lakosok tartálykocsiból jutnak ivóvízhez egy újabb áramszünet idején a dél-ukrajnai Herszonban 2022. november 25-én
Fotós: Roman Pilipej / Forrás: MTI/EPA

Akadályozzák az orosz ellátást

Az ukrán erők megrongáltak egy vasúti hidat az oroszok által megszállt déli Melitopol várostól északra, amely kulcsfontosságú volt az orosz erők ellátásában – közölték az ukrán fegyveres erők.

Amerikai bombákat szerelhetnek az ukrán rakétákra

Az Egyesült Államok fontolgatja a Boeing javaslatát, hogy olcsó, kisméretű precíziós bombákat szállítson Ukrajnának a bőségesen elérhető rakétákra, ami lehetővé teszi Kijev számára, hogy messze az orosz vonalak mögött csapjon le. A nyugat egyre több fegyverszállítási kérést próbál kielégíteni, ugyanakkor az ukrán fegyveres erők vezérkara szerint az amerikai és szövetséges katonai készletek zsugorodnak.

A McDonald's orosz utódja megoldja a franchise-problémát

Az oroszországi McDonald's korábbi franchise-partnere beleegyezett, hogy csatlakozzon az új márkához, megoldva ezzel az új tulajdonosok számára felmerülő problémát.

A McDonald's nem sokkal azután állította le éttermeit Oroszországban, hogy Moszkva fegyveres erőit Ukrajnába küldte, és májusban teljesen kilépett az orosz piacról, amikor a tulajdonában lévő éttermeket eladta egy helyi befektetőnek. A korábbi McDonald's-ok helyén júniusban nyíltak meg az első Vkusno & Tochka („Ízletes és ennyi”) éttermek.

Az amerikaiak egyik franchise-partnere, a Rosinter Restaurants leányvállalata, a Razvitie Rost azonban a McDonal's-emblémák letakarásával hónapokig nyitva tartotta kilenc éttermét a moszkvai és szentpétervári vasútállomásokon és repülőtereken. Ez nem tetszett a Vkusno & Tochka főnökének, Oleg Parojevnek, és rávilágított arra, milyen kihívást jelenthet a nyugati márkák számára, hogy teljesen kivonják márkáikat.

A probléma mostanra oldódott meg, a Razvitie Rost éttermei ugyanis december 1-től a Vkusno & Tochka márkanév alatt folytatják munkájukat Oroszországban – közölte az anyacég Rosinter, nem részletezve, hogy milyen feltételekkel és milyen anyagi ellentételezésért állnak át az új márkanév használatára.

Új amerikai segély

Az Egyesült Államok új segélyt jelent be, hogy segítse Ukrajnát az áramellátás helyreállításában, mivel az ország újabb hetekig tartó hideggel és sötétséggel néz szembe, miután az áramhálózatot ért orosz csapások folyamatos áramszüneteket okoztak.

Egy áruház üres élelmiszerpultja előtt tölti mobiltelefonját egy férfi a dél-ukrajnai Herszonban 2022. november 26-án. Az orosz erők az elmúlt napokban számos csapást mértek az ukrán fennhatóság alá november 11-én visszakerült város polgári infrastruktúrájára. Az áram és a vezetékes víz hiánya miatt sokan elhagyták Herszont
Fotós: Roman Pilipej / Forrás: MTI/EPA

A szankciók új útvonalra terelik az orosz olajat

Az Európai Unió december 5-től megtiltja az orosz nyersolaj, február 5-től pedig az orosz olajtermékek uniós importját. Az intézkedések célja, hogy megfosszák Moszkvát azoktól a bevételektől, amelyekből finanszírozhatná ukrajnai fellépését, és arra kényszerítik a világ egyik vezető olajtermelőjét és -exportőrét, hogy más vevőket keressen.

A Maersk Tankers vezérigazgatója, Christian M. Ingerslev a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy az új szankciók életbe lépésével arra számítank, hogy a tartályhajók kihasználtsága még magasabb lesz, az orosz olajszállítások nem fognak csökkenni, csak a célországok esnek majd kicsit távolabbra.

Putyin fegyvere a tél

Oroszország valószínűleg továbbra is támadni fogja Ukrajna elektromos hálózatát, gázinfrastruktúráját és az embereknek nyújtott alapvető szolgáltatásokat – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, aki szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök megpróbálja a telet háborús fegyverként használni Ukrajna ellen.

Helyi lakosok humanitárius segélyt kapnak önkéntesektől a dél-ukrajnai Herszonban 2022. november 26-án
Fotós: Roman Pilipej / Forrás: MTI/EPA

Gabona Ukrajnából

A Gabona Ukrajnából program azzal, hogy a kezdeményezésre felhalmozott források már meghaladják a 180 millió dollárt, történelmileg az egyik legnagyobb ukrán humanitárius kezdeményezés. És még nagyobb lesz – mondta az ukrán elnök, aki felidézte, hogy a NATO és az ENSZ támogatása mellett Ausztria, Belgium, Bulgária, Nagy-Britannia, Görögország, Észtország, Írország, Spanyolország, Olaszország, Kanada, Katar, Lettország, Litvánia, Hollandia, Németország, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Románia, Szlovénia, az Egyesült Államok, Törökország, Magyarország, Finnország, Franciaország, Horvátország, Csehország, Svájc, Svédország, Japán, a Koreai Köztársaság és az Európai Unió jelentette be pénzügyi, technikai vagy logisztikai hozzájárulását a Gabona Ukrajnából kezdeményezéshez.

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. november 28-án az ukrán–magyar határszakaszon 4335 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 3648 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 115 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2022. november 28-án 31 ember, köztük 19 gyermek érkezett Budapestre vonattal – közölte a rendőrség.

Lövészárokháború

Lövészárokháborúvá fajulnak a harcok a kelet-ukrajnai Bakhmut térségében, ahol naponta több száz halottról és sebesültről számolnak be a harcoló felek. Oroszország az elmúlt hetekben friss alakulatokat telepített a térségbe, de sem az orosz, sem az ukrán erők nem értek el jelentős áttörést a több hónapos harcok után.

Vészleállások

Ukrajna bejelentette, hogy rendszeres vészhelyzeti áramszünetet kényszerült bevezetni országszerte, miután kudarcot vallott az orosz rakétacsapások által sújtott energiainfrastruktúra helyreállítása.

Az Ukrenergo országos hálózatüzemeltető közleménye szerint több erőmű vészleállást hajtott végre, és az áram iránti kereslet megnőtt, mivel a fővárosban és az ország jelentős részén havas téli időjárás van.

A DTEK, Ukrajna legnagyobb magán villamosenergia-termelője azt mondta, hogy 60%-kal csökkentené fogyasztói áramellátását Kijevben, ahol a hőmérséklet 0°C körül mozog.

Aggregátorokra gyűjtenek

Az ukrán elnök hétfőn találkozott a United24 adománygyűjtő platform Kijevben tartózkodó jószolgálati nagyköveteivel, akikkel átbeszélték, hogy az adománygyűjtés pillanatnyilag legfontosabb csapásiránya a tél átvészeléséhez szükséges berendezések, aggregátorok és egyéb energetikai berendezések beszerzése.

Növeli a támogatását Hollandia

Telefonon beszélt egymással az ukrán elnök és Mark Rutte holland miniszterelnök. Hollandia jelentős segítséget nyújt Ukrajnának az orosz háborús bűncselekményeket vizsgáló Törvényszék felállításában és a holland kormányfő jelezte, hogy jövőre növelni fogják az Ukrajnának nyújtott anyagi támogatást – jelentette be Volodimir Zelenszkij.

Északi támogatás

Hétfőn hét észak-európai ország külügyminiszterével tárgyalt Volodimir Zelenszkij Ukrajna védelmi és újjáépítési szükségleteiről. Finnország, Észtország, Lettország, Litvánia, Svédország, Norvégia és Izland külügyi vezetője vett részt a tanácskozáson.

„Megállapodásaink vannak a további együttműködésről a védelmi és energiaszférában, államunk újjáépítési projektjeiben és a szankciók területén. Az ukrán békeképletet mindegyik delegációval részletesen megvitattuk – azt is, hogy az egyes államok hogyan tudnak részt venni a formula pontjainak megvalósításában” – mondta az ukrán elnök.

Újra ágyúzták Herszont

A megszállók ismét ágyúzták Herszont és a régió közösségeit. Csupán egy hét alatt az ellenség 258-szor lőtte a Herszon régió 30 településének egyikét – mondta éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij bejelentette, hogy az orosz hadsereg megrongálta azt a szivattyútelepet is, amely Mikolajivot látta el vízzel.

 

Címkék#háború

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában