Elszabadult energiaárak

2022.11.04. 13:30

A nemzeti parkokból lopják a fát a svédek, hogy fűteni tudjanak otthon

A tűzifa hiánya és a megnövekedett rezsiköltségek miatt egyre több a fatolvaj. A beszámolók szerint az utóbbi időben a látogatók számára a tűzrakáshoz kikészített fák mellet már a kidőlt fákat is ellopják.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A tűzifa közelmúltbeli hiányával és a rezsiköltségek hirtelen emelkedésével kapcsolatban új probléma merült fel a svéd nemzeti parkokban. Egyre többször fordul elő, hogy a kijelölt tűzrakó helyek mellől ellopják a fákat, amit az önkormányzat helyezett ki a látogatók számára. Ezért országszerte több nemzeti parkban is kénytelenek voltak beszüntetni a természetvédelmi hatóságok az ingyenes tűzifa biztosítását a tűzrakóhelyeken – írja cikkében a V4NA.

„Régebben a Rudan természetvédelmi területen és a Skutan farmon is kitettük a tűzifát, de ezt már nem tehetjük meg, mert az emberek ellopják. Ezért egy hónappal ezelőtt le is álltunk a fák kihelyezésével” – mondta Jörgen Haaf, Haninge önkormányzatának kültéri ügyekért felelős vezetője.

A Tyresta Nemzeti Parkban pedig előfordult az is, hogy az emberek a kihelyezett tűzifán túl a kidőlt fákat is ellopták, hogy legyen mivel felfűteni az otthonaikat. Egyre kevesebb helyen lehet ugyanis fához jutni, mert az emberek pánikszerű felvásárlásba kezdtek a közelmúltban.

A fa ára az üzletekben azután kezdett el meredeken emelkedni, hogy az országban az atomerőművek leszerelése és az ukrajnai háború miatt rohamosan elkezdett emelkedni a villamosenergia ára.

Svédországban nagyon sokan rettegnek attól, hogy télen áramkimaradások lesznek. A kereskedők egyébként a legtöbb helyen már korlátozásokat vezettek be, van ahol például a tűzifából egyszerre csak 12 zsákot vásárolhatnak az emberek 119 svéd koronáért, hogy ne halmozzák fel a készleteket és minél több embernek jusson az áruból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában