Bónusz

2022.10.06. 21:45

Megállapodtak a felek, újraindulhat a szemétszállítás Budapesten

Egyszeri bruttó 200 ezer forintos rezsitámogatásban és 120 ezres karácsonyi bónuszban állapodott meg a szakszervezet és a Budapesti Közművek. Az ígéretek szerint pénteken eltűnhetnek a szemétkupacok a budapesti utcákról.

Október 4-én megtagadták a munkát a kukások a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Ecseri úti telephelyén

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Mirkó István

Megszületett a megállapodás a Budapesti Közművek és a kedd reggel óta sztrájkoló munkavállalók képviselete között a fővárosi hulladékszállítási közszolgáltatás újraindulásáról - tájékoztatta közös közleményében BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt., a FKF Hulladékgazdálkodási Divízió és HVDSZ 2000 Szakszervezet csütörtök este az MTI-t.

A BKM, az FKF és a szakszervezet a közös kommünikében közölte, hogy a hulladékgazdálkodási és a köztisztasági közszolgáltatásban dolgozók, illetve az azokat közvetlenül kiszolgáló területek dolgozói 

  • egyszeri bruttó 200 ezer forint összegű rendkívüli rezsitámogatást kapnak. A Budapesti Közművek minden nem vezető beosztású dolgozója részére bruttó 120 ezer forintos karácsonyi jutalmat fizet decemberben - tették hozzá.
  • A Hulladékgazdálkodási Divízió és a Köztisztasági Divízió dolgozóinak ösztönző bérelemeit a felek közösen felülvizsgálják, átalakítják, és az ösztönző jellegű pótlék felét az alapbérbe beépítik.

Mint jelezték, a Budapesti Közművek a hulladékbegyűjtés és szállítás ellenőrzési folyamatát az érintett munkavállalók képviselőivel közösen október 31-ig felülvizsgálja és átalakítja.

A munkavállalók október 7-től a hulladékbegyűjtésre a korábbi kukaürítési rendnek megfelelően kivonulnak, és a lemaradást is a lehető leghamarabb ledolgozzák

 - ismertették.

A megállapodásban foglalt juttatásokra a Budapesti Közműveknél 2022 során képződött bérmegtakarítás, továbbá az e célra igénybe veendő folyószámla-hitel fog ideiglenesen fedezetet biztosítani - részletezte a közlemény, amely kitért arra is, hogy a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-vel(NHKV) "fennálló finanszírozási vita lezárásával pedig megteremthetőek a juttatások fenntartható biztosításának feltételei is".

Mint megírtuk, Karácsonyék korábban arra hivatkoztak, azért nem tudnak magasabb bért adni a szemétszállítóknak, mert az állam elvett tőlük pénzt. A valóság ezzel szemben az, hogy az állami cég idén 1,4 milliárd forinttal többet utalt át a fővárosnak.

A tárgyaló felek kölcsönösen vállalták, hogy mindent megtesznek a hulladékszállítás mielőbbi újraindítása érdekében. Egyúttal közösen kérik a főváros lakosságának és intézményeinek türelmét, amíg a háromnapos szolgáltatás-kimaradás következményeit teljeskörűen felszámolják. Bizonyos ütemezett feladatok - így a hétvégén esedékes terézvárosi lomtalanítás - későbbi időpontban fog megvalósulni, de a folyamatos szolgáltatás néhány napon belül várhatóan ismét helyreáll - áll az írásos összegzésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában