Felmérés

2022.10.07. 10:30

A magyarok elutasítják a kampányok külföldi finanszírozását

A Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásából kiderül, a magyarok elfogadhatatlannak tartják, hogy hazai politikusok és politikai pártok kampánytámogatást fogadjanak el külföldről.

Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter sajtótájékoztatót tart az Országház előtt 2021. október 8-án

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A magyarok 62 százaléka elfogadhatatlannak tartja, hogy hazai politikusok és politikai pártok akár közvetlenül, akár közvetve jelentős kampánytámogatást fogadjanak el külföldről, külföldi szervezetektől, illetve milliárdosoktól – állapította meg a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásában. 

A magyarok 62 százaléka ellenzi a külföldi támogatásokat (Fotó: Századvég)

A felmérés azzal összefüggésben vizsgálta meg a magyarok véleményét a hazai politikai szereplők külföldi, kampánycélú támogatásáról, hogy a hatpárti baloldali összefogás egykori miniszterelnök-jelöltjéhez, Márki-Zay Péterhez köthető Mindenki Magyarországa Mozgalom jelentős tengerentúli pénzügyi adományokhoz jutott az áprilisi országgyűlési választások kampányához kapcsolódóan.

Csaknem kétmilliárdos támogatás a baloldalnak

A Századvég kutatásában kiindulópontként rögzítette, hogy Magyarországon a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény megtiltja, hogy a pártok külföldi szervezetektől és nem magyar állampolgároktól vagyoni hozzájárulást fogadjanak el, továbbá tilalmazza a névtelen adományok juttatását is. 

Az említett rendelkezések jogpolitikai indoka a magyarországi választásokat célzó külföldi befolyásolási kísérletek kizárása és a külföldi érdekcsoportok hazai – politikai természetű – befolyás vásárlásának megakadályozása. 

A Századvég szerint aggályokat vet fel, hogy Márki-Zay Péter augusztusban kijelentette, hogy az amerikai székhelyű Action for Democracy nevű szervezet még hónapokkal az áprilisi országgyűlési választásokat követően is több száz millió forintos támogatást utalt át a hódmezővásárhelyi politikus által vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) bankszámlájára, melynek segítségével fizették ki „a kampány utolsó számláit”. 

A megkérdezettek 71 százaléka hallott arról, hogy a baloldal egykori kormányfőjelöltjközel 2 milliárd forintos pénzügyi támogatást kapott külföldi szervezetektől (Fotó: Századvég)

Az MMM által a későbbiekben közzétett tételes elszámolásból kiderül továbbá, hogy a szervezet összesen 1,86 milliárd forintnak megfelelő amerikai dollár adományt fogadott el, melynek eredete nem ismert. A kampányfinanszírozási incidens közéleti jelentőségét mutatja, hogy a Századvég kutatása szerint a megkérdezettek 71 százaléka hallott arról, hogy a baloldal egykori kormányfőjelöltje és a Mindenki Magyarországa Mozgalom csaknem kétmilliárd forintos pénzügyi támogatást kapott külföldi, elsősorban amerikai szervezetektől a választási kampány körüli időszakban.

A magyarok elutasítják a külföldről való finanszírozást

Ugyan Márki-Zay mozgalma egyesületi formában működik (így a pártokra vonatkozó szigorú kampányfinanszírozási szabályok nem vonatkoznak rá), viszont több jel is arra mutat a Századvég szerint, hogy a volt miniszterelnök-jelölt éppen az egyesületi forma felhasználásával igyekezett megkerülni a jogszabályi rendelkezéseket. Márki-Zay – a fenti nyilatkozatán túl, 

melyben beismerte, hogy a szóban forgó külföldi adományból kampányszámlákat egyenlítettek ki – májusban kifejtette, hogy volt egy MMM-es számla, amely a központi kampány működtetését szolgálta, és „természetesen ebből voltak jelöltek, akiket támogattunk”.

A kutatóintézet szerint felmerül a gyanú, hogy a hatpárti baloldali összefogás számára a törvény által tiltott külföldi forrásokat a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom elfogadta, majd – a jogszabályi tilalmat megkerülve – az egyesületi forma leple alatt becsatornázta a baloldal választási kampányába. A kérdés jogi megítélésétől, illetve az esetleges jogkövetkezményektől függetlenül kijelentették, hogy 

a magyar választók többsége egyértelműen ellenzi a hazai politikai erők külföldi finanszírozásának gondolatát. 

A Századvég felmérése rámutat, hogy a válaszadók csaknem kétharmada (62 százaléka) elfogadhatatlannak tartja, hogy magyar pártok és politikusok – közvetlenül vagy közvetve – külföldről, külföldi gazdasági vagy politikai szervezetektől, illetve milliárdosoktól jelentős kampánytámogatást fogadjanak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában