Mesterkedés

2022.09.20. 10:51

Lengyel külügy: Brüsszel valódi célja a magyar kormány leváltása

Az Európai Bizottság (EB) mesterkélt érvekkel támasztja alá a jogállamisági feltételrendszer alkalmazását Magyarországgal szemben, Brüsszel valódi célja a magyar kormány leváltása – jelentette ki Piotr Wawrzyk lengyel külügyminiszter-helyettes egy kedden megjelent interjúban.

Olena Zelenszka, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felesége (k, balra) Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédét hallgatja az Ukrajna helyzetével foglalkozó európai parlamenti ülésen Strasbourgban 2022. szeptember 14-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Jean-Francois Badias

Wawrzyk a PAP hírügynökségnek nyilatkozott az EB javaslatáról, mely szerint fel kell függeszteni a Magyarországnak járó kohéziós pénzek egy részének kifizetését az uniós forrásokkal való rossz gazdálkodással kapcsolatos aggályok miatt.

A PAP hírügynökség kérdésére, hogy szerinte ezek az aggályok megalapozottak-e, Wawrzyk elmondta: a javaslat mögött „biztosan nem az EB által leírt okok állnak”, hiszen a brüsszeli testület nem indít hasonló eljárásokat más tagállamokkal szemben, amelyekben az EB jelentései szerint is valóban komoly korrupciós problémák kísérik az uniós pénzek felhasználását.

Vagyis látjuk, hogy amolyan mesterkélt érvekkel van dolgunk

– jegyezte meg a lengyel diplomata.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy valójában mi a célja az EB-nek, Wawrzyk leszögezte:

hasonlóan mint a Lengyelországgal szembeni lépések esetében, céljuk a magyar kormány leváltása.

Kifejtette: a bizottságnak

bizonyos kormányok nincsenek ínyére, mert nem osztják az úgynevezett európai főáramlat nézeteit.

A testület ezért „különféle jogi trükköket alkalmaz” ezeknek a kormányoknak a leváltására törekedve – mondta Wawrzyk, hozzátéve:

ez az eljárás viszont eddig gyakorlatilag eredeménytelen volt.

Arra a kérdésre, hogy Magyarország valóban elveszíti-e az uniós forrásokat, a miniszterhelyettes azt mondta: az EB biztosan törekedni fog arra, hogy elrettentő példát statuáljon azon kormányok felé, amelyek nem követik az ő politikai irányvonalát.

Az ilyen megoldásokat viszont Lengyelország „biztosan nem támogathatja” – hangsúlyozta Wawrzyk.

Vasárnap Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is nyomatékosan kijelentette: Lengyelország határozottan ellenezni fogja, hogy az európai intézmények megfosszák Magyarországot az uniós forrásoktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában