Államtitoksértés és vesztegetés

2022.09.27. 12:41

Gyurcsány elhárítófőnöke menekülne a börtön elől

Felülvizsgálati kérelmet adhat be a vesztegetésért és államtitoksértésért jogerősen végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt Galambos Lajos és védője. Gyurcsány egykori elhárítófőnöke az elmarasztaló ítélet írásba foglalását várja; az irat ismeretében dönti el, él-e az utolsó jogorvoslati lehetőségével. A jogerős ítélet miatt Galambost a tábornoki rendfokozatától is megfosztották – írja a Magyar Nemzet.

Az utolsó jogorvoslati lehetőségre készül Galambos Lajos

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Havran Zoltán

Galambos Lajosnak még mindig van lehetősége jogi eszközzel fellépni a jogerős ítélet ellen. Tőle és védőjétől tudjuk, hogy szóba kerülhet az ítélet felülvizsgálatának az indítványozása. Gyurcsány volt elhárítófőnökét vesztegetés elfogadása és államtitoksértés miatt a Kúria jogerősen négy év letöltendő szabadságvesztésre ítélte szeptember 13-án. A jogerős ítélet következtében elvesztette nyugalmazott vezérőrnagyi rangját is, mivel a közügyektől való eltiltás mellékbüntetés ezzel a jogkövetkezménnyel is jár.

Az ítélet rendelkező részének kihirdetése után Molnár Lajos, Galambos védője azt mondta a Magyar Nemzetnek:

tanulmányozni fogja az írásba foglalt ítéletet, és nagy valószínűséggel felülvizsgálati eljárást kezdeményez. A Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatója, Galambos Lajos úgy vélekedett, hogy maga is a felülvizsgálatot tartja a következő lépésnek. Már csak azért is, mert nem tartja magát bűnösnek.

Az ügy végig zárt ajtók mögött zajlott, mivel számos minősített adat, körülmény is felmerülhetett, vagy éppen államtitkot jelentő bizonyítékok is lehettek. Egyelőre nem tudhatunk meg bővebbet az eljárásról, mint amit a sajtó – azóta sem cáfolva – korábban megírt. 

Eszerint a Gyurcsány-féle titkosszolgálatokat alapjaiban rázta meg a 2007–2008-ban kirobbant korrupciós ügy. A vesztegetés ugyanis nyílt titok volt az NBH berkeiben, de vádat csak a kormányváltás után emeltek a résztvevők ellen.

A botrányos Egymásért Egy-másért Alapítvány egyik kulcsfiguráját, Jakubinyi Róbertet és az NBH korábban kémkedéssel is vádolt, majd abban az ügyben felmentett volt főigazgatóját, Galambos Lajost, valamint az NBH volt műveleti osztályvezetőjét, Gyarmati Györgyöt még 2013-ban folytatólagosan elkövetett, hivatali helyzettel való visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolta meg az ügyészség.

A teljes cikk ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában