Ukrán válság

2022.08.05. 08:34

Rétvári Bence: az európai emberek érdeke a béke

– Riasztó, hogy az európai politikusok háborús politikát folytatnak – mondja a Belügyminisztérium miniszterhelyettese a Magyar Nemzetnek adott interjúban. Rétvári Bence szerint a mostani háborús helyzet a járványhoz hasonlítható, és nem látszik, hol lehet a vége, mert világhatalmak tartják fenn a konfliktust. Az államtitkár hangsúlyozza: a háború miatt meg kell védeni Magyarország békéjét és biztonságát, ezt erősíti a rendőrök és a honvédek béremelése.

A miniszterhelyettes az interjúban a rendőrségi és honvédségi fizetések kapcsán részletezi: a szeptemberi béremelés a tiszthelyetteseknél 30-44 százalékos növekedést, a tiszteknél 18-25 százalékosat jelent. Míg egy pályakezdő tiszthelyettes eddig 267 ezer forintot kapott, most 384 ezret fog, egy pályakezdő tiszt pedig a 393 ezres fizetése helyett 510 ezer forintra számíthat. Rétvári Bence megjegyezi, lesz egy második, közel ekkora léptékű üteme is a béremelésnek 2024-től. Emlékeztet: az év tízszázalékos emeléssel indult, februárban hathavi fegyverpénzt kaptak az állomány tagjai, márciusban pedig családi adó-visszatérítés járt azoknak, akiket érintett ez a lehetőség.

A háború miatt meg kell védeni Magyarország békéjét és biztonságát, ezt erősíti a rendőrök és a honvédek béremelése

 - hangsúlyozza a politikus, aki az interjúban beszél az egészségügyi dolgozók és a pedagógusok béremeléséről is.

Ezek kapcsán leszögezi: a háború és az elhibázott brüsszeli szankciós politika által okozott gazdasági nehézségek ellenére a korábban megígért béremelést mindkét csoport meg fogja kapni. Kiemeli, hogy az uniós források felhasználására leadott tervekben több száz millió forint szerepel pedagógusbérekre. 

Örömmel hallanám a pedagógus-szakszervezetektől, ha egyszer azokat a magyar baloldali politikusokat is megszólítanák, akik jelenleg akadályozzák ezeknek a pénzeknek a megérkezését

- jegyzi meg a Brüsszel által politikai okokból visszatartott források kapcsán.

Rétvári Bence az ukrajnai helyzettel kapcsolatban kifejti, hogy Európa háborús politikát folytat, és senki sem tudja, meddig tarthat a konfliktus, mert ez a világhatalmakon múlik. A miniszterhelyettes szerint a pápán és a magyar miniszterelnökön kívül  a nemzetközi politikában a békéről senki sem beszél. Úgy látja, a két háborúzó fél le akarja győzni egymást, pedig az európai emberek érdeke a béke lenne.

Nem a világosság harcol a sötétség ellen, hanem a sötétség a háború, és a világosság a béke

- magyarázza a politikus, akit riaszt, hogy európai politikusok nem a békéről beszélnek, hanem a háborús ­konfliktus növeléséről, és hogy sok ország fegyvert szállít a háborús zónába, "még az sem kizárt, hogy van, aki mindkét félnek".

Rétvári Bence az interjúban beszél még többek között hazánknak az ukrán gabonaszállítmányok eljuttatásában játszott szerepéről, az illegális bevándorlás hazai és brüsszeli megítéléséről, a határvadász egységek felállításáról és az időközi választások kormánypárti sikereiről is.

A teljes cikket IDE KATTINTVA éri el.

Borítókép: Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a katonák, rendőrök és határvadászok illetményemeléséről tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Hősök terén 2022. július 16-án, fotó: MTI/Kovács Anikó

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában