Migráció

2022.08.16. 17:14

Megkezdődött a szerződéses határvadászok képzése Nyírbátorban

A négyhetes, 180 tanórás képzés alatt rendészeti, jogi, lövészeti és intézkedéstaktikai, valamint határőrizeti- és határforgalom-ellenőrzési ismereteket sajátítanak el a tanulók.

Egy cseh, egy magyar és egy szlovákiai rendőr, valamint egy magyar katona (b-j) a magyar-szerb határon, az ideiglenes műszaki határzár mellett, Röszke térségében 2015. október 31-én.

Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Megkezdődött a szerződéses határvadászok képzése Nyírbátorban kedden, a négyhetes, 180 tanórás képzés alatt rendészeti, jogi, lövészeti és intézkedéstaktikai, valamint határőrizeti- és határforgalom-ellenőrzési ismereteket sajátítanak el a tanulók.

Az ünnepélyes képzésindítón Tarcsa Csaba vezérőrnagy, műveleti országos rendőrfőkapitány-helyettes, a Készenléti Rendőrség parancsnoka arról beszélt,

a magyar rendőrség 2015 óta „keményen küzd”, Magyarország közbiztonságáért, ezzel együtt eleget tesz a schengeni követelményeknek, védi Európa határait és a magyar államhatárt. Felhívta a figyelmet arra: egyre több az illegális határsértés, ebben az évben már 12 ezer határsértőt tartóztattak fel és embercsempészet miatt 1100 büntetőeljárást kezdeményeztek, annyit, mint tavaly egész évben. Szólt arról is: idén már 254 esetben szenvedtek balesetet a közúti ellenőrzés elől menekülő embercsempészek.

Elmondta azt is, a határt védő rendőröket és katonákat idén már 260 esetben támadták meg a migránsok és mintegy 40-en meg is sérültek. Ezek az adatok egyértelműen mutatják az illegális migráció erőszakos jellegét és növekvő tendenciáját – fogalmazott.

Tarcsa Csaba emlékeztetett rá:

a kormány döntött négyezer határvadász felvételéről, és arról, hogy a Készenléti Rendőrség keretein belül alakítják ki a határvadász ezredeket. Elmondta: 12 ezren érdeklődtek a határvadász képzés iránt, ebből ezer érvényes pályázatot nyújtottak be. A jelöltek pszichikai, fizikai és egészségügyi felméréseken mentek keresztül, a nyírbátoriakkal együtt összesen több mint kétszáz frissen felszerelt határvadász kezdi meg tanulmányait az országban.

Nagy István ezredes, a Készenléti Rendőrség megalakuló Határvadász ezredének főkapitányi biztosa a képzésindítón arról beszélt, a toborzást és kiválasztást követően öt helyszínen kezdték, illetve kezdik meg a képzést. Múlt héten Szegeden kezdődött a határvadászok képzése, most pedig Nyírbátorban, Debrecenben, Orosházán és Kiskunhalason indulnak a képzések. Hozzátette. a négyhetes, 180 tanórás képzés négy modulból áll, a tanulók rendészeti, jogi, lövészeti és intézkedéstaktikai, valamint határőrizeti- és határforgalom-ellenőrzési ismereteket sajátítanak el.

Az ezredes szólt arról is, a határvadászok feladata a magyar államhatár sérthetetlenségének biztosítása és a jogfellenes átlépések biztosítása és úgy vélte, Magyarország határának védelmére vállalkozni „nemes és felemelő feladat”.

Farkas József dandártábornok, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője arról beszélt, hogy a megyében még nincs olyan mértékű illegális migráció, mint a déli határszakaszon, de tenni kell azért, hogy ez így is maradjon. Hangsúlyozta: a határvadászok „jó helyre jönnek”, a megye sajátos elhelyezkedése miatt. Ismertette: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyének 245 kilométeres a határszakasza, ebből 138 kilométer ukrán, 103 kilométer román és 5 kilométernyi a szlovák – vízi – határszakasza.

Kiemelte: ha elvégzik képzésüket a határvadászok és szolgálatba állnak, hatékony segítséget tudnak nyújtani a megye és Magyarország megvédésében. A végzettek Záhonyban, Beregsurányban és Csengersimán kezdhetik majd meg munkájukat.

A szerződéses határvadászok oktatásuk első napjától bruttó 300 ezer forint havi alapilletményt kapnak, a képzés teljes idejére a Készenléti Rendőrség ingyenes ebédet biztosít, valamint a nem helyben lakók számára szállást nyújt. A toborzás és a jelentkezők alkalmassági szűrése folytatódik.

Borítóképünk illusztráció: Egy cseh, egy magyar és egy szlovákiai rendőr, valamint egy magyar katona (b-j) a magyar–szerb határon, az ideiglenes műszaki határzár mellett, Röszke térségében 2015. október 31-én. Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában