Tiltott pártfinanszírozás

2022.08.30. 06:53

Márki-Zay szerint a semmiért kaptak több száz millió forintot

Mint ismert, a Mindenki Magyarországa Mozgalom több száz millió forintos támogatást kapott az Action for Democracy nevű amerikai alapítványtól. Hódmezővásárhely polgármestere szerint nem kértek tőlük cserébe semmit.

Márki-Zayék visszaélhettek a joggal, amikor egy egyesület számlájára kapták külföldről a pénzt

Forrás: AFP

Fotó: Kőhalmi Péter

A Mindenki Magyarországa Mozgalom Magyarország ezeréves történelme legkorruptabb kormányának leváltására, a kultúra megváltoztatására kapta ezt a támogatást Amerikából

– nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere.

Mint ismert, a baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje a Magyar Hang podcastjében beszélt arról, 

több száz millió forintos támogatás érkezett még júniusban is az Egyesült Államokból a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak egy alapítványtól.

A műsorban azt állította: a támogatás egy Action for Democracy nevű amerikai alapítványtól érkezett, amely közvetlenül a magyar választás előtt jött létre, és feladata a szavazás eredményének befolyásolása volt.

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója ennek kapcsán elmondta, ez egy újabb olyan ügy, amelyben Márki-Zay Pétert és a teljes baloldalt hazugságon kapták. Szerinte 

az eset jogi aggályokat is felvet, mert pártot külföldről nem lehet finanszírozni.

Hozzátette, Márki-Zayék visszaéltek a joggal, amikor egy egyesület számlájára kapták külföldről a pénzt.

Az már csak hab a tortán, hogy a szervezet, amelyik több száz millió forintot utalt Márki-Zayéknak, ezer szállal kötődik Soros Györgyhöz

 – egészítette ki. Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője azt mondta, a magyar törvények értelmében semmilyen párt nem fogadhat el névtelen adományt, valamint külföldi szervezettől és nem magyar állampolgár természetes személytől vagyoni hozzájárulást. Szerinte az már biztos, hogy a pártfinanszírozás szempontjából tiltott külföldi pénz került a baloldali kampány gépezetébe, ezért súlyos gazdasági és politikai következményekkel számolhat a baloldal, ha visszaélésekre derül fény.

A Magyar Nemzet arról kérdezte Hódmezővásárhely polgármesterét, miért lehetett a tengerentúli alapítványnak érdeke, hogy támogassa őket, és hogy kértek-e valamit az anyagi hozzájárulásért. Erre úgy válaszolt: 

„Ezt tőlük kellene megkérdezni. Nem kértek tőlünk cserébe semmit.”

Arra reagálva, hogy tegnap a lapnak ifj. Lomnici Zoltán azt mondta, titkos pénzhez juthatott az ellenzék kampánygépezete, Márki-Zay Péter elmondta:

„Az a szerencse, hogy semmi titok nincs benne, különben ön nem tudna róla.”

Hozzátette, ezeket a támogatásokat már nyilvánosságra is hozták a weboldalukon. Az ellenzék volt miniszterelnök-jelöltje kijelentette, a jogszabályokat nem játszották ki, mindent betartva támogatták „Magyarország másik irányba való elmozdulásának lehetőségét”.

Márki-Zay azt mondta, Soros-szervezetről szó sincs. Az ­Action for Democracy állítása szerint egy amerikai–magyar állampolgárok vezetésével létrehozott alapítvány, amelyet olyan neves emberek is támogatnak, mint például a magyar kormányt rendszeresen támadó amerikai filozófus, Francis Fukuyama.

A Tranzit Közéleti Évadnyitó és Gondolatexpó kapcsán úgy nyilatkozott: 

„Nagyon örülök, hogy van ilyen rendezvény, ahol a kormánypárti politikusok ki mernek állni ellenünk vitázni.”

Azt is kijelentette, hogy szerinte Magyarországon megakadályozzák, hogy a közmédia behívja az ellenzéki politikusokat.

Erre reagálva emlékeztettük a politikust a közmédia közleményeire, amelyek szerint rendszeresen meghívnak baloldali politikusokat, azonban visszautasítják a felkeresést.

Elárulta, amikor őt hívták, mindig elment, „Lánczi Tamás pedig hazudozott arról, hogy élő műsorba hívtak bennünket”.

„Azt, hogy a Demokratikus Koalíció és a Jobbik visszautasította ezeket a meghívásokat, azt velük tessék megbeszélni” – mondta.

Párt­alapítási szándékával kapcsolatban kifejtette, „továbbra is úgy látom, hogy kell Magyarországon egy tisztességes, becsületes, jobboldali párt”.

A baloldali pártokkal nem tudja, hogy a jövőben együtt indulnának-e, „ezt most nagyon nehéz megmondani, minden a választási szabályoktól függ”.

„Egy biztos, mi csak hiteles ellenzéket, hiteles programmal támogatunk. Nem tudom vállalni a felelősséget bármely más politikus döntéséért, de a mi kampányunknak közös programjáért igen”

– zárta gondolatait Hódmezővásárhely polgármestere.

A CÖF figyelmeztet

A Transparency International jogi igazgatója, Ligeti Miklós az RTL-nek tegnap azt nyilatkozta, hogy Márki-Zay Péter vezetésével az ellenzék létrehozott egy szervezetet azért, hogy megkerülhessék a szigorú kampányköltési szabályokat. A szakértő szerint ehhez hasonló módon működik a Fideszhez köthető Civil Összefogás Fórum (CÖF) is. Korábban erre már Márki-Zay Péter is hivatkozott. A Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF–CÖKA) ennek kapcsán figyelmeztette Márki-Zay Pétert, hogy „a jövőben semmi párhuzamot ne vonjon a CÖF és a Magyarországot eladó külföldi, amerikai pénzekkel kampányoló tevékenysége között”. Mint írták, a CÖF–CÖKA 2022. május 31-ig, határidőben elszámolt pénzügyi gazdálkodásával, és azt azonnal nyilvánossá tette. Márki-Zay ezt elmulasztotta. Hozzátették, az alapítvány megalapítása óta külföldről nem fogadtak el támogatást. Márki-Zay és MMM egyesülete viszont igen. „A CÖF–CÖKA a szellemi honvédők akaratának megfelelően a kampányát magánszférából érkező adományokból fedezte. Ezzel szemben Márki-Zay a magyarországi választások befolyásolására szövetkezett egy amerikai alapítvány előzetes létrehozásával, ezt kiegészítve a Soros-szervezetek támogatásával” – írták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában