Ukrán válság

2022.07.29. 06:05

Tovább zúzza Ukrajnát az orosz kalapács (videó)

156. napja pusztít az orosz-ukrán testvérháború.

Újabb területeket foglaltak el az oroszok - térkép

AZ ALÁBBI TÉRKÉPEN MUTATJUK A BRIT VÉDELMI MINISZTÉRIUM JELENTÉSÉT AZ UKRAJNAI HÁBORÚ ÁLLÁSÁRÓL.

Orosz támadást vertek vissza az ukránok Szlovjanszknál

Az ukrán főparancsnokság szerint a hadsereg erői Szlovjanszk közelében megsemmisítettek egy orosz felderítő egységet.

A parancsnokság hozzátette, hogy a mai napon egy másik orosz felderítő egységet pedig Kramatorszk közelében késztettek visszavonulásra.

Németország hídvető járműveket küld Ukrajnának

Németország összesen 16 db Biber hídvető járművet küld Ukrajnának 2023-ig. A német védelmi minisztérium szerint a járművek lehetővé teszik majd az ukrán hadsereg számára a folyókon való könnyebb átkelést, ha a harci helyzet ezt megköveteli.

Hat darab harcjármű idén ősszel érkezik, további 10 pedig 2023-ban Ukrajnába.

Oroszország és Ukrajna is büntetőeljárást indít a Donyeck megyei börtönt ért rakétatámadás nyomán

A Reuters jelentése szerint az ukrán főügyészség vizsgálatot indított az Olenivka települést ért rakétatámadás ügyében, amiben legkevesebb negyven ukrán fogoly meghalt és 75 megsebesült.

Eközben a szeparatista Donyecki Népköztársaság közleményben tudatta, hogy az Orosz Föderáció büntető törvénykönyvének 356. cikke szerinti bűncselekmény elkövetésének gyanuja miatt az olenivkai börtönt ért támadással összefüggésben eljárást indítottak. A nyomozók jelenleg is vizsgálják a helyszínt - tájékoztattak.

Jelenleg mindkét fél egymást teszi felelőssé a támadás miatt - írja a The Guardian

Ukrán vezérkar: Oroszország csak saját háborús bűneit akarja eltussolni azzal, hogy Ukrajnára fogja a donyecki börtönt ért rakétatámadást

Ukrajna tagadja, hogy felelős volna a Donyeck megyei börtönt ért rakétatámadásért: Oroszország csak a fogvatartottak kínzását és kivégzését akarja eltussolni azzal, hogy Ukrajnát okolja a negyven ukrán hadifogoly halálát okozó csapásért - közölte az ukrán vezérkar pénteken.

Az orosz megszállók ezúttal is csak bűnös céljaikat követték - azaz, hogy Ukrajnát háborús bűncselekmények elkövetésével vádolják meg

- áll a közleményében.

Az orosz védelmi minisztérium péntek reggel jelentette be, hogy az ukrán fegyveres erők amerikai HIMARS rakéta-sorozatvetővel célzott támadást intéztek a donyecki szakadár térségben lévő börtönre.

Az olenivka települést érő csapásokban legkevesebb negyven ukrán fogoly életét vesztette, és 75-en megsebesültek.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter pénteken Twitter-bejegyzésben leszögezte, hogy a támadást az orosz hadsereg követte el, és arra kérte Ukrajna nemzetközi partnereit, hogy "határozottan ítéljék el a nemzetközi humanitárius jognak ezt a fajta brutális megsértését, és bélyegezzék terrorista államnak Oroszországot".

Egy ember meghalt, két ház teljesen megsemmisült Kramatorszk orosz ágyúzásában

Pavlo Kijrilenko Ukrajna donyecki területének kormányzója szerint két ház teljesen megsemmisült a Kramatorszkot ért ma reggeli orosz ágyúzásban.

A támadásban egy ember meghalt, öt megsebesült, 21 épület pedig kisebb-nagyobb károkat szenvedett.

Észak-Macedónia tankokat küldött Ukrajnának

T-72 -es tankokat adnak, erősítette meg a észak-macedón védelmi minisztérium.

Az ukránok az oroszokat vádolják a börtöntámadással

Ma támadás érte az Olenyivkai börtönt, ahol ukrán hadfoglyokat őriztek, a támadásban legalább negyvenen meghaltak.

Az ukrán fegyveres erők vezérkara közleményében azt írta, az Oroszországi Föderáció fegyveres erői célzott tüzérségi lövedékkel lőttek egy javítóintézetet azért, hogy Ukrajnát "háborús bűnök" elkövetésével vádolják, valamint hogy elrejtsék a foglyok kínzását és a kivégzéseket.

Oroszország azt állítja, hogy az ukránok lőttek, hogy saját katonáikat elrettentsék a megadástól.

A G7-ek nagykövetei Odesszában

Melinda Simmons, az Egyesült Királyság ukrajnai nagykövete a Twitteren azt írta, hogy a G7 nagykövetek Törökországgal együtt Odesszában vannak, hogy megismételjék az ENSZ által közvetített megállapodás fontosságát, amely lehetővé teszi az élelmiszerek Ukrajnából való kiszállítását.

Hamarosan tárgyalhat az orosz és az amerikai külügyminiszter

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ma kijelentette, hogy nyitott arra, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel tárgyaljanak egy lehetséges fogolycseréről, amelyben részt vesz az egyik fogoly, az Oroszországban fogva tartott Brittney Griner amerikai kosárlabdázó. Blinken szerdán közölte, hogy Washington olyan alkut ajánlott Oroszországnak, amelynek értelmében Griner és egy másik bebörtönzött amerikai, Paul Whelan hazatérhetne. Egy, az ügyet ismerő személy szerint az amerikai kormány azt javasolta, hogy az elítélt orosz fegyverkereskedő Viktor Boutot cseréljék el Whelanért és Grinerért. Üzbegisztáni látogatásán Lavrov elmondta, hogy minisztériuma hivatalos amerikai megkeresést kapott Blinken nyilatkozatát követően. Oroszország vezető diplomatája azt mondta, hogy készen áll, amint visszatér Moszkvába, és hogy a hívás időzítésén dolgoznak – írta a Reuters.

Nyolc civil halt meg a donyecki régióban

Nyolc civil meghalt, 19 megsebesült tegnap a donyecki régióban, Bakhmutban hárman, Toretszkben ketten, Orlivka, Hirnyik és Szoledar városokban pedig egy-egy ember halt meg – jelentette ma Pavlo Kijrilenko donyecki területi kormányzó.

Meghalt 40 ukrán hadifogoly

Orosz szeparatisták szerint ukrán támadás történt, a börtönt pénteken találat érte. További 75-en megsebesültek. A börtön Olenyivkában van, mariupoli harcosokat tartottak fogva. Az ukránok még nem kommentálták a történteket – írta a Guardian. Az orosz védelmi minisztérium provokációról beszél, mint írták, az ukránok azért támadtak, hogy elrettentsék a megadástól a katonáikat.

Kazettás bombák csapódtak be Nyikolájevbe, öten meghaltak

Nyikolájevet (Mikolaiv) az orosz erők kazettás bombákat lőtték – írta péntek reggel Olekszandr Sienkevics polgármester. A támadásban legalább öt ember meghalt és hét megsebesült, az egyik bomba buszmegállóba csapódhatot – közölte Vitalij Kim regionális kormányzó.

Nikopolt érte péntek reggel rakétacsapás

Grad típusú rakéta sorozatvetőkkel lőttek egy lakónegyedet Nikopolban – jelentette Valentyin Reznyicsenko, Dnyipropetrovszk terület kormányzója.

Kereszttel ütlegelte ukrán kollégáját egy orosz ortodox pap

Az ukrán pap azzal vádolta paptársát, hogy segítik a megszállókat, ezen méltatlankodott az orosz ortodox pap.

Újabb pénzbírságot kapott az orosz tévés

Marina Ovszjannyikova volt orosz állami televíziós újságírót 50 000 rubel (330 ezer forint) pénzbírsággal sújtották, miután bűnösnek találták az ország fegyveres erőinek hiteltelenítésében a közösségi médiában, amelyben elítélték Oroszország ukrajnai lépéseit. Ovszjannyikova „abszurdnak" minősítette az ellene indított eljárást. A tévés szerkesztő márciusban kapott nemzetközi figyelmet, miután berontott akkori munkaadója, az orosz állami tévé stúdiójába, hogy élő híradásban elítélje az ukrajnai háborút. Akkoriban 30 000 rubel pénzbírságot kapott.

Észtország nem ad ki oroszoknak tanulmányi vízumot

Észtország bejelentette, hogy megakadályozza, hogy orosz állampolgárok ideiglenes tartózkodási engedélyt vagy vízumot szerezzenek az észtországi tanulmányokhoz, ezzel a lépéssel a külügyminiszter szerint nyomást gyakorolnak Oroszországra és annak lakosságára.

Nincs még megállapodás a fogolycseréről

A Guardian információi szerint a Kreml és Washington között az esetleges fogolycseréről folyó tárgyalásokon még nem született konkrét megállapodás. Az ügylet egy hírhedt orosz fegyverkereskedő átadásáról szól cserébe egy amerikai kosárlabdasztár és egy volt tengerészgyalogos elengedéséért.

Robbanások a donyecki régióban

Lőszerraktárt érhetett ukrán találat a donyecki Ilovajszkban.

Akár már ma elindulhat az első gabonaszállító hajó

Az ENSZ segélyszervezeti vezetője reményei szerint már pénteken elindulhat az első gabonaszállítmány egy ukrán fekete-tengeri kikötőből. Martin Griffiths ugyanakkor elmondta, hogy a hajók biztonságos áthaladásához szükséges kulcsfontosságú részletek még kidolgozás alatt állnak, és „az ördög a részletekben rejlik”.

Aknára úsztak, felrobbantak

Két embert felrobbantott egy tengeri akna az Odesszától 60 km-re keletre lévő Koblevo városánál, akik a tilalom ellenére mentek úszni a tengerbe – közölte Vitalij Kim, Mikolajiv régió kormányzója.

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. július 28-án az ukrán-magyar határszakaszon 6898 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 7287 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 386 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Az ukrajnai háború elől 2022. július 28-án 175 ember, köztük 49 gyermek érkezett Budapestre vonattal – közölte az ORFK.

Ukrajna elszigetelte a herszoni orosz erőket

Brit védelmi és hírszerzési tisztviselők szerint „lendületet gyűjt” az ukrán ellentámadás az ország déli részén. Ukrajna gyakorlatilag elvágta az oroszok által megszállt déli Herszon várost, így a Dnyeper folyó közelében állomásozó orosz katonák ezrei nagyon sebezhetőek és elszigeteltek – állítja a brit védelmi minisztérium.

Orosz támadás érte Harkov belvárosát

Harkov polgármestere, Ihor Terekhov arról számolt be, hogy az orosz erők július 29-én hajnali 4 óra 9 perckor csapást mértek egy kétszintes házra és egy egyetemre a város belső területeiben. Az Állami Sürgősségi Szolgálat dolgozik a helyszínen. Sérültekről, áldozatokról egyelőre nincs információ.

Ötemeletes lakóházat ért találat

Legalább ketten meghaltak csütörtökön a Donyeck régióban található Toreckben, amikor egy ötemeletes épület összeomlott egy orosz rakétacsapás után.

Ukrajna a déli régiók visszafoglalásáért küzd

Ukrajna fokozta támadásainak intenzitását az orosz ellenőrzés alatt álló déli régiók visszafoglalására, és megpróbálta bombázni és elszigetelni az orosz csapatokat az utánpótlással nehezen ellátható területeken. Ukrán repülőgépek csütörtökön csapást mértek Herszon körül öt orosz erődítményre és egy másik közeli városra – állítja a hadsereg. Kijev közölte, hogy visszafoglalt néhány kisebb települést is a Herszon régió északi szélén.

Oroszország titkos ügynököket telepített Ukrajnába

A Reuters hírügynökség bizonyítékokat tárt fel egy régóta tartó orosz akcióról, amelynek: célja titkos ügynökök beszivárgása az ukrán államba. Olekszij Danilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára elmondta, hogy Oroszországnak ügynökei voltak az ukrán védelmi, biztonsági és rendészeti szektorban az invázió idején. Egy másik forrás azt mondta a Reutersnek, hogy tavaly orosz ügynököket telepítettek a csernobili atomtelepre, hogy megvesztegessék a tisztviselőket és felkészüljenek a vértelen hatalomátvételre.

Fél nap alatt négy légiriadó volt Kijevben

Csak a csütörtöki nap első felében, négy légiriadó volt Kijevben. Az orosz hadsereg rakétatámadásokat intézett a kijevi régió, Kropivnickij ellen, eltalálta Nyikolájevet, folytatta a stratégiailag értelmetlen és brutális támadások sorozatát Donbász ellen – közölte éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij úgy fogalmazott: Oroszország lépései globális szintű jogi választ követelnek.

Borítókép: Tűzoltók dolgoznak a kelet-ukrajnai Bakhmutban 2022. július 28-án / Anadolu Agency via AFP / Diego Herrera Carcedo 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában