Ukrán válság

2022.07.25. 07:23

Az oroszok is háborús bűnökkel vádolnak ukrán katonákat (videó)

151. napja tart a háború Ukrajnában.

Német miniszter: Putyin kettős játékot űz a gázszállítások korlátozásával

Vlagyimir Putyin orosz elnök kétszínű játszmát űz a gázszállítások korlátozásával - jelentette ki hétfőn Robert Habeck német gazdasági miniszter.

A Gazprom orosz gázipari óriás szerdán közölte, hogy a teljes kapacitás 20 százalékára csökkenti az Északi Áramlat gázvezetéken Németországba érkező gáz mennyiségét műszaki okok miatt.
Nincsenek műszaki okai a szállítások csökkentésének. A turbina kész, hogy leszállítsák Oroszországba- hangsúlyozta Habeck.

Mint mondta, a Siemens Energy Kanadában megjavított turbinájának exportiratai készen állnak, de Oroszország nem hajlandó kiadni az importengedélyt. A német vállalat megerősítette, hogy haladéktalanul kész leszállítani a berendezést Németországból Oroszországba, amint az engedélyek megvannak.
Oroszország megsérti a szerződéseket, és közben másokat hibáztat. Putyin kettős játékot űz. Ukrajna nagyszabású támogatásának gyengítésével és társadalmunk megosztásával próbálkozik. Ehhez bizonytalanságot gerjeszt és felhajtja az árakat. Mi pedig egységességgel és összpontosított erőfeszítéssel szállunk ezzel szembe. Óvintézkedéseket teszünk, hogy átvészelhessük a telet- mondta Habeck.

A német tárcavezető szerint a legfőbb eszközök ehhez a cseppfolyósított földgáz (LNG) szállítási infrastruktúrájának gyors kiépítése, a tárolók feltöltése és a gázfogyasztás csökkentése.

 

Újabb nyugati fegyverszállítmányt kapott Ukrajna

Ukrajna hétfőn megkapta az első három Gepard önjáró légvédelmi gépágyút Németországtól - közölte Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter. A tárcavezető az ukrán állami televíziónak adott nyilatkozatában beszámolt arról is, hogy a Gepardokba való több tízezer lőszer is érkezett a szállítmányban. 

A február 24-e ez a második eset, hogy Németország nehézfegyverzetet adott át az ukrán vezetésnek, miután júniusban hét Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000) önjáró löveg érkezett, amelyek hatótávolsága 40 kilométer.

Berlin összesen 30 Gepardot és 59 ezer lőszer ígért a kijevi vezetésnek. 

További 12 gépágyút júliusban várnak Ukrajnában. Az önjáró légvédelmi gépágyú hat kilométeres távolságon belül képes repülőgépeket, helikoptereket, drónokat, illetve távirányítású rakétákat lelőni.

Mindezen felül Németország három Mars II típusú rakétasorozatvető-rendszert, további három PzH 2000 önjáró löveget, IRIS-T rövid hatótávú légiharc-rakétákat és három műszaki-mentő harckocsit tervez átadni.

Beazonosították az Ukrajnában meghalt amerikai önkénteseket

Nyilvánosságra hozták annak a két amerikai állampolgárnak a nevét, akik múlt héten haltan meg Ukrajnában. Bryan Young és Luke Lucyszyn Ukrajna oldalán harcoltak önkéntesként, mikor július 18-án egy orosz tank megtámadta az egységüket. A parancsnokuk szerint a támadásban meghalt a kanadai Emile-Antoine Roy-Sirois és a svéd Edvard Selander Patrignani is.

Friss számokat közöltek az oroszok az ukrán veszteségekről

Az orosz hadijelentés szerint nagy hatótávolságú, tengeri indítású precíziós fegyverek a Hmelnickij megyei Bogdanovci közelében megsemmisítettek egy átrakodóbázist, ahová amerikai HIMARS rakétasorozatvetőkhöz és M777-es tarackokhoz való lőszer érkezett. A Dnyeper torkolatánál két partraszálló hajó likvidálásával megakadályozták, hogy ukrán szabotázscsoport hatoljon be Herszon megyébe.

A harcászati légierő, valamint a rakéta- és tüzérségi csapatok hat vezetési pontra, négy rakéta- és lőszerraktárra, valamint egy Sz-300-as légvédelmi radarra mértek csapást. A donyecki régióban folytatott ütegelhárító művelet a jelentés értelmében négy Grad-, két D-20-as, három Gvozgyika- és nyolc D-30-as szakaszt likvidált. A légvédelem hat drónt és hat Uragan-rakétát lőtt le.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 260 repülőgépet, 144 helikoptert, 1611 drónt, 357 légvédelmi rakétarendszert, 4161 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 763 rakétasorozatvetőt, 3198 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 4459 speciális katonai járművet veszítettek.

Az orosz tisztkosszolgálat szerint dezertálásra biztatnak az ukránok

Kétmillió dolláros jutalmat, valamint uniós - román, illetve szlovák - állampolgárságot ígérve kísérelt meg orosz harci pilótákat arra rávenni az ukrán katonai hírszerzés, hogy repülőgépükkel együtt dezertáljanak - közölte hétfőn az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közkapcsolati központja.

Az FSZB szerint a nyugati hírszerző szolgálatok irányítása alatt cselekvő ukránok Szu-24-es, Szu-34-es és Tu-22MZ gépeket vezető pilótákat próbáltak meg saját oldalukra állítani. A megkeresett pilótáknak, akik azonnal kapcsolatba léptek az orosz elhárítással, több ezer dolláros előleget fizettek ki, amikor felvételekkel tudták bizonyítani, hogy valóban hozzáférésük van az eltérítésre kiszemelt gépekhez.

Az FSZB szerint a pénzt futárok juttatták el a címzettekhez, akiknek mozgatásához köze volt a Bellingcat oknyomozó portál újságírójaként és vezető elemzőjeként ismert bolgár Hriszto Grozevnek. Grozevet, akinek kulcsszerepe volt a csehországi Vrbetice fegyverraktárában 2014 októberében történt robbantásra, valamint az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki 2020. augusztusi megmérgezésére vonatkozó értesülések nyilvánosságra kerülésében - ő mindkét ügyben az orosz titkosszolgálatokat tette felelőssé -, Moszkvában a brit hírszerzés emberének tartják.

Üzent Putyin külügyminisztere

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint semmi akadálya sincsen az ukrán gabonaexport újraindulásának a Fekete-tengeren. Odessza szombati megtámadásával kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy az orosz hadsereg egy ukrán katonai célpontra lőtt. A pénteken megkötött egyezmény a gabonaexportról pedig nem zárja ki az ukrán katonai célpontok megtámadását.

Donyeck régió 16 települését érte találat

Az elmúlt 24 órában Donyeck régió 16 települését érte találat, a településeken legalább negyven épület megsemmisült.

Lavrov az oroszok céljáról

Az Arab Liga vasárnapi kairói csúcstalálkozóján Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette, hogy Moszkva eltökélt szándéka, hogy segítse az ukránokat „felszabadulni ennek az abszolút elfogadhatatlan rezsimnek a terhe alól".

Lavrov Kijevet és „nyugati szövetségeseit" azzal vádolta, hogy propagandát szórnak, amelynek célja, hogy Ukrajna „Oroszország örök ellenségévé váljon" - írja az Associated Press.

131 embert evakuáltak Nyikolájevből Odesszába

Július 25-én a Nyikolájev (Mikolajiv) régió frontvonalában lévő Sevcsenkove falu lakóit, 131 embert Odesszába, a dél-ukrajnai régió fővárosába evakuálták Nyikolájev városi tanácsa szerint.

Visszaverték a Dnyeper folyón átkelni próbáló ukránokat

Az oroszok visszaverték a Dnyeper folyón átkelni próbáló két ukrán csapatot a Herszon régió déli részén – tudatta az orosz védelmi minisztérium napi hadműveleti tájékoztatóján. A csónakokat és a fedélzeten lévő szabotőröket megsemmisítették. A minisztérium tájékoztatása szerint lelőttek hat pilóta nélküli drónt, és megsemmisített egy raktárt is, amit az Egyesült Államokból szállított Himars lőszerek szállítási csomópontjaként használtak. Az állítások hitelességét független forrásból nem lehet ellenőrizni.

Az oroszok cáfolták, hogy az Odessza elleni rakétatámadások bármilyen hatással lennének a gabonaexportra

„Ezek a csapások kizárólag a katonai infrastruktúrához kapcsolódnak. Semmiképpen nem kapcsolódnak a gabonaexportra használt infrastruktúrához. Ez nem befolyásolhatja – és nem is fogja érinteni – a szállítások kezdetét” – mondta Dimitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára.

Több száz háború elől menekülő ember érkezett Lembergbe

Az elmúlt 24 órában két vonattal 326 ember érkezett a régióba. 851 ember pedig Lengyelországba indult – mondta Makszim Kozickij kormányzó. Vasárnap 8:27-kor légiriadó volt a Fekete-tenger felől érkező rakéták miatt, de végül ez a riasztás hamisnak bizonyult.

Az ukránok egy embert megöltek, kettőt megsebesítettek Donyeckben

A Kelet-Ukrajnában lévő Donyecki Népköztársaság szerint az elmúlt 24 órában egy ember meghalt, kettő pedig megsebesült az ukrán erők lövöldözésében. Az oroszok a Luhanszki Népköztársaság segítségével 255 települést szabadított fel Donyeckben. Ezek közül 14 települést támadtak meg az ukrán fegyveres erők. Az állítások hitelességét független forrásból nem lehet ellenőrizni.

Így dőlt össze egy épület Bucsában

Lebontottak egy súlyosan megrongálódott tömbházat Bucsában.

Emberiességellenes bűnökkel vádolnak több ukrán parancsnokot

Az orosz nyomozóbizottság vezetője közölte, hogy Moszkva az ukrán fegyveres erők 92 tagját vádolta meg emberiesség elleni bűnökkel, és nemzetközi bíróság létrehozását javasolta, amelyet többek között Bolívia, Irán és Szíria támogatna.

– Több mint 220 embert vádoltak meg, köztük az ukrán fegyveres erők főparancsnokságának képviselőit, valamint a polgári lakosságot lövöldöző katonai egységek parancsnokait – mondta Alekszandr Bastrikin orosz tisztviselő. Az állítások hitelességét független forrásból nem lehet ellenőrizni.

Ez az ukránok terve Herszonban

„Elmondhatjuk, hogy szeptemberre Herszon régió biztosan felszabadul, és a megszállók minden terve kudarcot vall” – nyilatkozta az ukrán televíziónak Szergij Khlan, a régió vezetőjének helyettese. Ukrán állítás szerint lépésről lépésre foglalják vissza a régiót, de egyes jelentések szerint jobb lenne, ha megtartanák a frontvonalat a közeli falvakban.

Közel 13 ezer háború elől menekülő érkezett Magyarországra

Magyarország területére 2022. július 24-én 0 óra és 24 óra között

A román-magyar határszakaszon belépők közül 6453 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett, az ukrán-magyar határszakaszon 6490 fő lépett be. A beléptetettek közül a rendőrség 356 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Az ukrajnai háború elől 2022. július 24-én 784 ember, köztük 322 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Több települést bombáztak az oroszok a dnyipropetrovszki régióban

Az oroszok ma Nikopolt, Mirjivszkijt és Marhanetszet is lőtték, a támadásokban egy 10 éves kislány megsérült – jelentette a régió kormányzója, Valentyin Reznyicsenko.

Lakóövezetbe telepítenek lőszerraktárakat az oroszok Bergyanszkban

Haditechnikai felszerelést, lőszerraktárakat telepítenek az oroszok a bergyanszki lakóövezetbe – állítják az ukránok.

Egy elit egység 12 katonáját ölték meg az ukránok

Az ukrán tüzérség az orosz OMON, a Nemzeti Gárdán belül működő különleges rendőri egység állásait lőtte az Oroszország által megszállt Liszicsanszk közelében, a támadásban 12 katona halt meg – jelentette be Szerhij Haidai, a luhanszki terület kormányzója.

Orosz erődítményeket semmisített meg az ukrán légierő

Az ukrán erők három orosz erődítménynél semmisítették meg felszerelést és a katonákat - jelentette be tegnap Jurij Ignat, a légierő szóvivője.

Zelenszkij: Az ukránok soha nem adják fel függetlenségüket

Volodimir Zelenszkij elnök a nemzethez intézett beszédében kijelentette, hogy az ukránok a háború megnyerésére irányuló egységes akarattal képesek lesznek olyan lépésre, amelyet "az előző generációk korábban nem tudtak megtenni".

Az egység megőrzése most, a győzelemért való közös munka a legfontosabb nemzeti feladat, amelyet mindannyian biztosan teljesíteni fogunk. És ezért képesek leszünk arra, amire az előző nemzedékek korábban nem voltak képesek.

Ez vonatkozik a honvédelemre ebben a függetlenségi háborúban, az egységes Európa felé vezető utunkra, a teljes jogú EU-tagságra, és arra, hogy a világ egyik legmodernebb államává váljunk

– mondta beszédében az elnök.

Ma már nincs senki, aki ebben kételkedne. Csak azok vannak, akik azon vitatkoznak, hogyan lehet ezt elérni. Ez meg fog történni. Ez az Ukrajnába vetett hit jele - nem csak a mi hitünké. Még a megszállók is elismerik, hogy győzni fogunk. Ezt halljuk a beszélgetéseikben - állandóan, abban, amit a szeretteiknek mondanak, amikor kapcsolatba lépnek velük.

Ezért nem lassítunk, és mint öt hónapja minden nap, most is mindent megteszünk, hogy a lehető legnagyobb veszteségeket okozzuk az ellenségnek, és hogy minél több támogatást gyűjtsünk Ukrajnának

– tette hozzá Zelenszkij.

Borítókép: Leon Klein / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában