Fontolgatják

2022.07.04. 18:49

Lengyelország különadót vetne ki az alacsony betéti kamatokból származó extraprofitra

Amennyiben a bankok nem hajlandóak "szilárd" szintre emelni a betéti kamatokat - mondta Jaroslaw Kaczynski,

Lengyelország fontolóra veheti a túl alacsony betéti kamatokból származó banki extraprofitra kivetett különadó bevezetését, ha a bankok nem hajlandóak "szilárd" szintre emelni a betéti kamatokat - mondta Jaroslaw Kaczynski, a PiS kormánypárt vezetője a hétvégén a választókkal tartott találkozón. 

"Nem szeretném eldönteni a bankárok helyett (hogy mennyi legyen a betéti kamat), de annak 'szilárd' kamatnak kell lennie, nem olyan magasnak, mint az infláció, de (elégnek) ahhoz, hogy az emberek úgy érezzék, hogy van értelme bankba vinni a pénzüket, mert ott sokkal kevesebbet veszít (az értékéből)" - mondta Kaczynski. "Ha nem, akkor meg kell adóztatnunk ezeket a nyereségeket."

A betétek és megtakarítási számlák kamatai gyakran csak 0,1-0,3 százalékosak - mutatott rá a politikus. 

Artur Sobon pénzügyminiszter-helyettes megerősítette, hogy napirenden van egy ilyen lehetőség megvitatása. "Ez nem tabutéma számunkra" - mondta a közszolgálati rádió egyik adásában. "Ha a különadóról beszélünk, akkor nem zárom ki az ilyen megoldást. [...] abban az esetben, amikor egyes gazdasági társaságok visszaélnek pozíciójukkal, hogy extraprofitra tegyenek szert ügyfeleik kárára".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában