Ukrán válság

2022.07.20. 07:25

Amerika szerint Oroszország újabb ukrán régiókat csatolhat el (videó)

147. napja tart a háború Ukrajnában.

Harkiv, 2022. július 19. Ukrán katonák SPG-9-es páncéltörõvel tüzelnek gyakorlatozás közben a kelet-ukrajnai Harkiv térségében 2022. július 19-én. MTI/AP/Jevhen Maloletka

Fotó: Jevhen Maloletka

Ukrán dróntámadás érte a zaporizzsjai atomerőmű területét

Drónok próbáltak meg csapást mérni a zaporizzsjai atomerőműre, a reaktorblokkok nem sérültek meg, a létesítmény rendben tovább üzemel - közölte Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye oroszbarát katonai-polgári közigazgatása főtanácsának tagja szerdai Telegram-bejegyzésében.

Volodimir "Zelenszkij (ukrán elnök) terroristáinak csapásmérő drónjai támadták a zaporizzsjai atomerőművet" - írta a tisztségviselő.

Rogov a Taszsz orosz állami hírügynökségnek azt mondta, hogy a támadást három kamikazedrónnal hajtották végre, melyek robbanóereje TNT-kben kifejezve kilogrammokban volt mérhető. Hozzátette, hogy maga létesítmény "rendben van", reaktorrész nem sérült meg, az atomerőmű tovább működik.

 A Szolovjov Live online televíziós csatornán azt mondta, hogy a fő cél az alkalmazottak megfélemlítése lehet. 

Az ukránok hamarosan lezárják Mikolajiv városát

Vitalij Kim, a déli Mikolajiv megye kormányzója bejelentette a Telegramon:

A magyeszékhelyet egy időre lezárják, hogy semlegesítsék az oroszokkal együttműködőket.

Szavai szerint kedd óta 18 írásos bejelentés érkezett hivatalához "kollaboránsok és árulók valószínűsíthető tevékenységéről". A hatóságok feldolgozzák és ellenőrzik az információkat - tette hozzá.

Kifejtette, hogy Mikolajiv város lezárását egy-két hét múlva tervezik, amikor véget ér az aratás. Ígérete szerint a lezárás egy-két napig fog tartani, és a lakosságot előre értesítik róla, hogy az emberek időben vásárolhassanak maguknak élelmiszert és ivóvizet, valamint megtervezhessék teendőiket.

Szíria megszakítja diplomáciai kapcsolatait Ukrajnával

Szíria megszakítja diplomáciai kapcsolatait Ukrajnával, válaszul arra, hogy Kijev hasonló intézkedést hozott Damaszkusszal szemben még június végén - jelentette szerdán a Sana hivatalos szíriai hírügynökség külügyminisztériumi forrásokra hivatkozva.

Ukrajna június 29-én jelentette be, hogy megszakítja diplomáciai kapcsolatait Szíriával, azt követően, hogy Damaszkusz jelezte: elismeri az addig csak a szövetségese, Oroszország által elismert luhanszki és a donyecki "népköztársaságok" függetlenségét és szuverenitását.

Vlagyimir Putyin orosz elnök röviddel a február 24-én Ukrajna ellen megindított háború előtt ismerte el a két "népköztársaság" függetlenségét. Bassár el-Aszad szíriai elnök hivatala még februárban jelezte, hogy a damaszkuszi vezetés kapcsolatokat akar kiépíteni a két szakadár kelet-ukrajnai területtel.

Szíria és Oroszország évtizedek óta szövetséges országok, és a kapcsolatokat érezhetően tovább erősítette az, hogy Moszkva 2015 óta az Aszad-rezsim támogatójaként katonailag is beavatkozott a szíriai konfliktusba.

A donyecki és a luhanszki régiók függetlenségét július közepén Észak-Korea is elismerte.

Az USA további négy HIMARS sorozatvetőt küld Ukrajnának

Az Ukrajnának szánt következő katonai segélycsomag további négy HIMARS tüzérségi rakétarendszert fog tartalmazni - jelentette be Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter.

Ezek Putyin feltételei az ukrajnai gabonaexport folytatásához.

Oroszország kész engedélyezni az ukrán gabonaexportot, ha az orosz gabonaexporttal kapcsolatos összes szankciót megszüntetik – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, akit a Le Monde idéz. Azok az országok, amelyek az ukrajnai invázió miatt szankciókat vezettek be Oroszország ellen, többször hangsúlyozták, hogy a szankciók nem vonatkoznak az Oroszországból érkező élelmiszer-szállításokra. A Kreml viszont azt állítja, hogy a szankciók a szállítmányozási biztosításokat, a fizetéseket és az európai kikötőkhöz való hozzáférést érintik.

Lavrov: megváltoztak a katonai hadművelet földrajzi céljai

Ha a Nyugat nagy hatótávolságú rakétákkal látja el Ukrajnát, akkor megváltoznak a katonai hadművelet földrajzi céljai, most már nemcsak Luhanszk és Donyeck felszabadítása a cél, hanem a herszoni, a zaporizzsjai régióé és más területeké is – idézi az Izsvesztyija az orosz védelmi minisztert.

Moszkva teljesen más feltételekkel fog tárgyalni Kijevvel

Vlagyimir Putyin orosz elnök a teheráni iráni-orosz-török csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón Ukrajnáról azt mondta, Moszkva nem látja Kijev készségét a békerendezési megállapodások végrehajtására. Az orosz elnök szerint a márciusi isztambuli orosz-ukrán tárgyalásokon a felek „tényleges megállapodásra jutottak, már csak a parafálás volt hátra”. Megismételte a Moszkva által korábban már hangoztatott narratívát, miszerint az orosz csapatokat ennek végrehajtása érdekében vonták vissza Kijev alól, de az ukrán vezetés nem tartotta magát a megegyezéshez.

Az orosz és az ukrán delegáció legutóbb március végén találkozott Isztambulban, majd a megbeszélések online formában folytatódtak. Májusban Moszkva közölte, hogy Kijev befagyasztotta a tárgyalásokat, és úgy döntött, hogy visszalép az isztambuli megállapodásoktól. Vlagyimir Putyin elnök szerint amíg Ukrajna kétoldalú csúcstalálkozón akarta rendezni a Krím és Donyec-medence sorsát, addig Oroszország ragaszkodott ahhoz, hogy a kérdést már a békemegállapodás kidolgozásának szakaszában rendezzék.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a tárgyalások folytatásának feltételeként nevezte meg az elveszített területek visszaszolgáltatását és az ország szuverenitásának teljes helyreállítását keleten és délen. 

Az orosz diplomáciai tárca szerint ezzel szemben Ukrajnának el kellene ismernie a fennálló területi realitásokat, beleértve a Krím, valamint a donyecki és luhanszki népköztársaság jelenlegi státuszát. Andrij Rudenko külügyminiszter-helyettes azt is mondta, hogy az esetleges jövőbeli megállapodásnak tartalmaznia kell Ukrajna semleges, el nem kötelezett és nukleáris fegyverektől mentes státusát. Moszkva feltételei teljesen mások lesznek, ha újraindulnak az orosz-ukrán tárgyalások – jelentette ki Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó ezzel kapcsolatban hétfőn.

Németország tankokat adna Ukrajnának, de csak jövőre

A németek húsz Leopard harckocsit küldenek Ukrajnának 2023 áprilisától. Roderich Kiesewetter német képviselő ezzel kapcsolatban a Twitteren azt írta, hogy 2023 áprilisától kezdve havonta egy, 2023 októberétől pedig havonta három egységet szállítanának. A Kyiv Independent hozzáteszi, hogy Németországot rendszeresen bírálják, amiért lassítja vagy blokkolja a nehézfegyverek Ukrajnába szállítását.

Szemlét tartott az orosz védelmi miniszter a fronton

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter az Ukrajna elleni különleges hadműveletben bevetett orosz erők nyugati csoportosulásánál tartott szemlét, elrendelte a drónmegsemmisítés operativitásának növelését az Oroszországgal határos területeken, valamint – a hadrendbe állított új elhárító eszközök figyelembe vételével – a felszabadított települések lakónegyedei elleni ukrán csapások megakadályozását.

Putyin: az Északi Áramlat-2 beindítása nem oldja meg a gázhiányt

Még az Északi Áramlat-2 gázvezeték azonnali beindítása sem lesz képes újabb nagy mennyiségű gázt eljuttatni az európai piacra, mert a vezeték kapacitásának felét már átirányították az orosz piacra a németországi szabályozó hatóságok késlekedése miatt – jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a teheráni iráni-orosz-török csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatóján az Interfax hírügynökség szerdai beszámolója szerint. Putyin azt mondta, erre figyelmeztette Olaf Scholz német kancellárt. Tájékoztatása szerint közölte tárgyalópartnerével, az elkészült és beindítható vezeték számára a Gazprom tartalékokat hozott létre, amelyek „nem lóghatnak a végtelenségig a levegőben”. Az elnök szerint a kancellár válasza az volt, hogy más, fontosabb kérdések vannak napirenden.

„Figyelmeztetnem kellett őt, hogy ebben az esetben az Északi Áramlat-2 számára szánt mennyiség felét hazai fogyasztásra és feldolgozásra fogjuk elvonni. A Gazprom kérésére beszéltem erről a témáról, és a Gazprom ezt már meg is tette” – hangoztatta Putyin. „Ezért, még ha holnap be is indítjuk az Északi Áramlat-2-t, ez (a leszállítandó gázmennyiség) nem évi 55 millió köbméter lesz, hanem pontosan a fele” – tette hozzá.

Az orosz vezető hangsúlyozta, hogy a Gazprom, ahogy korábban, a jövőben is teljesíteni fogja szállítási kötelezettségeit, „persze, ha valakinek erre szüksége van”. Nehezményezte, hogy a nyugati országok szerinte „mindent saját kezűleg zárnak le”, majd „keresnek valakit, akit hibáztathatnak”.

Három ember meghalt Harkov bombázásában

A város Szaltovszkij kerületét támadták, hárman meghalt, közöttük egy 13 éves tinédzser, egy nő megsebesült, írta Oleg Szinyehubov kormányzó a Telegramon.

Az USA segítene felépíteni a jövőbeni ukrán légierőt

Az Egyesült Államok és szövetségesei fontolóra veszik az ukrán pilóták lehetséges kiképzését egy olyan hosszú távú erőfeszítés részeként, amely potenciálisan segítené Kijevet a jövőbeli ukrán légierő kiépítésében - írta a The Guardian.

Charles Quinton Brown az amerikai légierő vezérkari főnöke elismerte, hogy folynak a tárgyalások, de nem erősítette meg a döntéseket. Az ukrán légierő emellett azt reméli, hogy amerikai F-15-ösöket és F-16-osokat kapnak majd.

Az ukránok megsemmisítettek egy herszoni orosz radarállomást – fotó

A radarállomás a herszoni Lazurnyijban volt, az orosz rakétarendszereket támogatták – mondta Szerhij Bratcsuk, az odesszai kormányzói hivatal szóvivője.

Rakétazáport zúdítottak az oroszok a Szumi régióra

Tegnap 78 rakétatámadás érte a régiót, mondta a kormányzó, ezen belül négy települést ért találat. A települések Bilopillia, Novoslobidszke, Khotin és Eszman voltak. A támadásokban ketten sebesültek meg.

Az ukránok próbálják szétlőni az Antonovszkij-hidat a Dnyeperen

Az ukránok ma reggel ismét lőtték a Dnyeperen átívelő hidat – írta a Reuters. Mint előző bejegyzésünkben írtuk, híd stratégiai fontosságú, Oroszország ezen utánpótlást tud biztosítani vagy éppen csapatokat kivonni a folyótól nyugatra fekvő, általa elfoglalt területről.

Döntő tényező lehet az orosz offenzívában a Dnyeperen való átkelés

A Dnyeper folyó felett átívelő Antonovszkij-híd, amelyre az ukrán erők csapást mértek, valószínűleg még használható - közölte a brit védelmi minisztérium.

A híd a Dnyeper fölött átívelő két közúti átkelőhely közül az egyik, amelyen keresztül

Oroszország utánpótlást tud biztosítani vagy éppen csapatokat kivonni

a folyótól nyugatra fekvő, általa elfoglalt területről. A Dnyeperen való átkelés ellenőrzése valószínűleg kulcsfontosságú tényezővé válik a térségben folyó harcok kimenetele szempontjából - tette hozzá a minisztérium.

Rakétatámadás érte este Nikopolt, két halott, kilenc sebesült - fotók

Bombázták az oroszok éjszaka Nikopolt - jelentette be a régió kormányzója. Valentyin Reznyicsenko azt mondta, az oroszok legalább harminc rakétát lőttek ki a városra, a támadásban ketten meghaltak, kilencen megsebesültek, közöttük négy gyermek.

Amerika szerint Oroszország újabb ukrán régiókat csatolhat el

John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője szerint Oroszország előkészíti az általa ellenőrzött ukrán területek, köztük Herszon, Zaporizzsja, Donyeck és Luhanszk megyék annektálását.

Több mint 10 400 ember érkezett Ukrajnából kedden

Magyarország területére 2022. július 19-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5769 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4660 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 205 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2022. július 19-én 27 ember, köztük 10 gyermek érkezett Budapestre vonattal.
A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket.

Franciaország további fegyvereket küld Ukrajnának

Úton van Franciaországból hat CAESAR típusú önjáró löveg Ukrajnába. Ezeket a fegyvereket még júniusban ajánlotta fel Emmanuel Macron francia elnök, tizenkettő már korábban megérkezett Ukrajnába. 

Putyin Iránban: Előrehaladás történt a Fekete-tengeri gabonaexportról folytatott tárgyalásokon

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Teheránban közölte, hogy előrehaladást értek el a fekete-tengeri gabonaexportról folytatott tárgyalásokon, és megbeszélésükön köszönetet mondott a kérdésben közvetítő török kollégájának, Recep Tayyip Erdogannak.

Putyin és Erdogan kedden utazott Teheránba, hogy iráni kollégájukkal, Ebrahim Raíszivel más témák mellett megvitassák az ukrajnai gabona exportjához felhasználható biztonságos tengeri folyosók kérdését, a világméretű élelmiszerválság elkerülése érdekében. A találkozó fő témái az ukrajnai háború és a szíriai konfliktus.

Ez volt Putyin második személyes találkozója a NATO-tagállam Törökország államfőjével Oroszország Ukrajna elleni háborújának február 24-i kezdete óta.

Korábbi jelzések szerint

Oroszország, Ukrajna, Törökország és az ENSZ a héten várhatóan megállapodást ír alá az Ukrajnából a Fekete-tengeren történő gabonaszállítás újraindításáról.

Az orosz elnök kedden találkozott Ali Hameneivel, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetőjével is.

Borítókép: Ukrán katonák SPG-9-es páncéltörővel tüzelnek gyakorlatozás közben a kelet-ukrajnai Harkiv térségében 2022. július 19-én. MTI/AP/Jevhen Maloletka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában