Diplomácia

2022.06.03. 18:08

Szijjártó Péter: zajlik az élet Európán kívül is

Az Ukrajnában zajló háború, annak következményei, valamint a brüsszeli szankciók miatt kevesebb figyelem jut rá, de zajlik az élet Európában kívül is – írta pénteken közösségi oldalán a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter bejegyzése szerint a nap folyamán telefonon egyeztetett Gebran Bassillal, a libanoni Szabad Hazafias Mozgalom elnökével és Hassoumi Massoudou nigeri külügyminiszterrel.

Gebran Basilnak gratulált ahhoz, hogy sikeresen lezajlott a választás Libanonban, és ahhoz is, hogy továbbra is az ő pártja alkotja a legnagyobb keresztény blokkot a bejrúti parlamentben. 

„Libanon stabilitása és biztonsága kiemelt fontosságú a közel-keleti béke szempontjából” – emelte ki Szijjártó Péter, hozzátéve: az ott élő keresztény közösség továbbra is számíthat Magyarország támogatására, akár a templomok, akár az iskolák felújításához.

Nigeri kollégájával, Hassoumi Massoudou miniszterrel a Száhel-övezet biztonságának fontosságáról tárgyaltak.

Ha ott nem mennek jól a dolgok, akkor tömegesen indulnak meg a bevándorlók Európa irányába

– hangsúlyozta Szijjártó Péter.

„Magyarország elkötelezett aziránt, hogy segítsünk a biztonság megteremtésében és fenntartásában a térséget, a saját biztonságunk és nyugalmunk érdekében is” – szögezte le.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy a Maliba tervezett európai szerepvállalás ellehetetlenült, pedig abban a Magyar Honvédség is részt vett volna 80 katonával. Ettől függetlenül Magyarország elkötelezettsége megmaradt, ezért nigeri kollégájával a térség biztonságához való hozzájárulás további lehetőségéről egyeztettek. Azt írta: a nigeri miniszter örült a felvetésnek, így a kormány döntését követően egyeztetik a részleteket.

Borítókép: Szijjártó Péter / Facebook

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában