Diplomácia

2022.06.17. 17:12

Szijjártó: Magyarország és Szlovákia is sokat profitál a két ország együttműködéséből (videó)

Magyarország és Szlovákia is sokat profitál a két ország együttműködéséből, különösen a jelenlegi feszült világgazdasági helyzetben, amely felértékeli a stabil, kiszámítható kapcsolatok jelentőségét – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken, miután szlovák kollégáját fogadta Budapesten.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az Ivan Korcokkal tartott közös sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy mind Magyarország, mind Szlovákia közvetlenül szembesül azokkal a veszélyekkel és kihívásokkal, amelyeket egy háború jelent a szomszédságban.

Mindkét ország több százezer menekültet fogadott be eddig. Magyarországon 800 ezer, Ukrajnából menekülő számára biztosítottunk belépési lehetőséget és ellátást, s ezt mindaddig fenntartjuk, amíg erre szükség van

– szögezte le.

Ezzel kapcsolatban pedig köszönetet mondott a Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciójában részt vevő embereknek és szervezeteknek, illetve a hasonló tevékenységet végző szlovákoknak.

Szijjártó Péter ezt követően érintette a gazdasági kihívások kérdését, rámutatva, hogy az egekbe nőttek az infláció mellett az energiaárak és a kamatok is. Emellett úgy vélekedett, hogy a jelenlegi helyzet nyomán globális méretű gazdasági válság is könnyen kialakulhat.

A világgazdaság tele van feszültségekkel, ezeknek szemmel látható jele az, hogy elképesztő nemzetközi nyomás nehezedik ránk, hogy fogadjuk el a globális minimumadó európai bevezetését

– hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ez „tragikus hatással” lenne az európai és a magyar gazdaságra.

A feszült világgazdasági helyzet felértékeli a stabil és kiszámítható gazdasági együttműködés jelentőségét. Magyarország és Szlovákia között ilyen stabil és kiszámítható gazdasági együttműködés jött létre az elmúlt években, amelyből mindkét ország és gazdaság sokat profitál – mondta.

A miniszter üdvözölte, hogy a magyar-szlovák kereskedelmi forgalom értéke tavaly meghaladta a 13 milliárd eurót, ami rekordnak számít, és 2022 első három hónapjában 49 százalékos volt a növekedés.

Aláhúzta: mindkét országnak érdeke, hogy újabb összeköttetések jöjjenek létre közöttük, s jól halad az újabb hat határátkelési lehetőség megteremtését célzó program.

Szijjártó Péter az energiaellátással kapcsolatos kihívásokkal összefüggésben közölte, hogy a két ország hasonló földrajzi és infrastrukturális adottságokkal bír, ahogy hasonlók az energiapolitikáról vallott nézeteik is, például az atomenergia Magyarországon és Szlovákiában is fontos szerepet játszik.

Emlékeztetett rá, hogy a felek „elvégezték a házi feladatukat”, és megépítették a gázvezetékeiket összekötő interkonnektort, amelynek kapacitását Szlovákia irányába bővíteni is tervezik.

Az energiaellátás fizikai és matematikai kérdés, nem ideológiai, és pláne nem filozófiai

– fogalmazott, leszögezve, hogy a kormány a jövőben is mindent megtesz a földgázellátás biztosítása érdekében, s nem támogatja az ezt veszélybe sodró javaslatokat.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) hivatalában fogadja Ivan Korcok szlovák külügyminisztert (b) Budapesten 2022. június 17-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában