Váltás

2022.06.30. 18:29

Macron átadta az EU-tanács soros elnöki tisztségét a cseh kormányfőnek

Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön a madridi NATO-csúcstalálkozó helyszínén jelképesen átadta az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét Petr Fiala cseh miniszterelnöknek.

A francia államfő elmondta, hogy a csütörtök éjfélkor végződő féléves francia elnökség "utolsó erőfeszítései" a Bulgária és Észak-Macedónia közötti megállapodás "véglegesítésére" irányultak, amelynek révén lehetővé válik az európai uniós csatlakozási tárgyalások megkezdése Szkopjéval.

"Meggyőződésem, hogy találtunk egy kompromisszumos megoldást" - jelentette ki Macron sajtótájékoztatóján.

A bolgár kormány szerdán megerősítette, hogy feloldották az Észak-Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdését akadályozó vétót az ügyben közvetítő Franciaország javaslata alapján. Két éve már csak a bolgár álláspont akadályozta a tárgyalások megindítását nemcsak Szkopjével, de Albániával is.

A NATO-csúcs végén rendezett ünnepség során Catherine Colonna francia külügyminiszter átadta az uniós marsallbotot utódjának, Jan Lipavskynak. A francia külügyminiszter úgy vélte, hogy Európa erősebb, önállóbb és egységesebb lett a francia elnökség végére.

A francia elnökség "hasznos" féléve után még mindig nagyon sok munka áll előttünk - mondta Emmanuel Macron Petr Fiala társaságában, aki üdvözölte az év első hat hónapjának "kiváló" mérlegét.

Magdalena Andersson svéd miniszterelnök, akinek országa 2023. január 1-től lesz soros elnök, szintén részt vett az ünnepségen.

Pénteken a cseh kormány a litomysli kastélyban fogadja az Európai Bizottság tagjait is a soros elnökség cseréjének jegyében.

Párizs után Prága is ígéretet tett arra, hogy Ukrajnát - így a menekültválságot és a háborúban álló ország újjáépítését - helyezi a soros elnökség középpontjába csakúgy, mint az európai energiabiztonságot - emlékeztetett a francia hírügynökség.

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök (középen) Petr Fiala cseh miniszterelnökkel (bal szélen) és Magdalena Andersson svéd kormányfővel. A jobb szélen az uniós marsallbottal Jan Lipavsky cseh külügyminiszter (Fotó: AFP/Bertrand Guay)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában