Spórolás és luxus

2022.06.20. 11:44

Karácsony vízből kilovagló helyettese, a Gyurcsány-fióka és a többiek: nem magukon spórolnának

Spórolásra kéri az embereket, nevezetesen, hogy fűtsenek, hűtsenek, főzzenek és autózzanak kevesebbet Tüttő Kata Budapest baloldali főpolgármester-helyettese, ő azonban nem úgy tűnik, mint aki spórol: tavaly nyáron luxus nyaralásával került hírekbe. De nem ő az egyetlen a baloldalon, aki elképesztő luxusban él.

A saját kollégái által Gyurcsány-fiókának hívott Mártha Imre a közműcégek vezére is halmozza az élvezeteket, miközben a dolgozók attól félnek, elvesztik a munkájukat. Karácsony Gergely pedig a teljes baloldallal együtt ellenezte a rezsicsökkentést, amiért most már szinte könyörög – írja az Origo.

A baloldali budapesti városvezetés csatlakozna ahhoz a brüsszeli kezdeményezéshez, aminek lényege, hogy az emberek fűtsenek, hűtsenek, főzzenek és autózzanak kevesebbet, hogy így kevesebb energiát fogyasszanak. A Városok Energiatakarékossági Sprintje elnevezésű projektről Tüttő Kata főpolgármester-helyettes beszélt. Mint mondta,

Abba szeretnénk a lakosságot és a budapestieket is bevonni, hogy mindenki a maga területén gondolja végig, hogy hol tud egy kicsivel kevesebb energiát fogyasztani. Akár az autóhasználat mérséklésével, akár az otthoni fűtési, hűtési, főzési szokásoknak az újragondolásával.

Míg a budapestieket spórolásra utasítja Tüttő Kata, addig ő maga luxusnyaraláson tölti idejét.

Karácsony Gergely helyettese ugyanis hazánk egyik leggazdagabb emberének, Leisztinger Tamás szocialistapárt-közeli milliárdosnak a korábbi élettársa, gyermekei édesanyja. Tavaly azzal került be a hírekbe, hogy

olyan videót tett ki Instagram-oldalára, amelyen a görög tengerparton kilovagol a tengerből.

Ez nem olcsó mulatság, akár több százezer forintba is kerülhetett. Pusztán a vízlovaglás. Már ebből is látható, hogy Tüttő nem spórol, ha a saját életéről van szó, másokat viszont szívesen utasítgat erre.

De nem csak a helyettese, Karácsony Gergely is képmutató azzal kapcsolatban, hogyan kellene spórolnia a magyaroknak. Karácsony pártja, a Párbeszéd évek óta támadja a rezsicsökkentést, országgyűlési képviselőként pedig ő maga sem szavazta meg a rezsicsökkentési törvényeket, sőt 2015-ben

Karácsony átverésnek nevezte a rezsicsökkentést.

Tordai Bence a Párbeszéd jelenlegi frakcióvezetője 2018-ban még úgy látta, hogy a rezsicsökkentés „nemhogy nem segített, de mostanra egyértelmű, hogy ártott”, évekkel később pedig

a hatósági árak alkalmazása helyett a fogyasztás korlátozását javasolta a magyaroknak.

Ezek után Karácsony Gergely egészen képmutató módon mégis a rezsicsökkentést emlegeti, a kormányt támadja és plusz pénzeket követel a fővárosi önkormányzatnak, ami egyébként nyilvánvalóan az ország leggazdagabb önkormányzata. Vagyis

miközben Karácsonyék a budapestieknek a spórolásról prédikálnak, ők még több pénzt követelnek maguknak.

Az önkormányzati ciklus felénél járva kijelenthető, hogy Karácsony Gergely csak szerény főpolgármesteri eredményeket tud felmutatni, ezért – a Demszky-korszak hagyományait felidézve – egyfajta „kommunikációs városvezetést" folytat, mondta el ennek kapcsán Erdős Gergely, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának elemzője az Origónak. Mint fogalmazott, ennek az egyik legfőbb jellemzője, hogy

Karácsony a jobboldali kormánnyal vívott lövészárokharcból próbál politikai tőkét kovácsolni érdemi városvezetői teljesítmény hiányában. 

Karácsony szinte kizárólag ebben a viszonyrendszerben, vagyis a kormányzatot célzó kommunikációs támadásokban tudja értelmezni a saját politikai szerepét.

A fővárosban egyébként nem meglepő ez a fajta hozzáállás. Emlékezetes, hogy óriási felháborodást okozott, amikor kiderült, hogy

Mártha Imre, a fővárosi közműcégek vezére elképesztő gazdagságban él, miközben folyamatosak voltak az elbocsátások a cégeknél, a megmaradt dolgozók pedig attól rettegtek, hogy elveszítik a munkájukat.

A bukott exminiszterelnökhöz közeli kapcsolata miatt Gyurcsány-fiókának gúnyolt cégvezér provokatív gazdagsága, jachtútjai, napi másfél milliós szállodaszámlái, a híres maffiózótól, Prisztás Józseftől vett 2 milliárdos svábhegyi villája, meghökkentőn drága vagyontárgyai nagy botrányt okoztak, hiszen miközben a munkásembereken spórol a városvezetés, és több száz embert rúgtak ki az összeolvasztott fővárosi közműcégektől,

szinte kérkedik milliárdos vagyonával Mártha Imre, akinek életmódja ingerli a megfélemlített dolgozókat, akik a kirúgásoktól rettegnek.

Luxusórák, méregdrága szállodák, dekoratív hölgyek társasága...
Forrás: Metropol

A fővárosi közterületfenntartók, a FŐTÁV, a temetkezés, a kertészeti vállalat és a kéményseprők csúcsvezére ugyanis sokmilliárdos ingatlanvagyont rejtett el egy általa irányított, a közvetlen családtagjaiból álló cégbe, melynek neve LÁZÁR HOUSES. Az elérhető cégiratok szerint legalább 30 nagy értékű ingatlan van ugyanis a fővárosi közműfőnök által vezetett cég tulajdonában, több budapesti, nagyon értékes helyen fekvő lakás (ezekben a kerületekben a négyzetméterárak már messze 1 millió forint fölött járnak), egy ugyancsak értékes veszprémi ingatlan, több tucat vidéki ingatlan, köztük nagy számban vidéki italboltok(!) is szerepelnek a cég nevén.

De nem a Lázár Houses nevű ingatlancég a Mártha-birodalom egyetlen ékköve. A fővárosi közművezér egy részvénytársaság révén elsődlegesen tulajdonolja és irányítja az ugyancsak több milliárdot érő balatonalmádi kikötőt is. Természetesen ebben a kikötőben tartja Mártha Imre is a hajóját, aminek értéke egyéb vagyontárgyaihoz viszonyítva már szinte elhanyagolható. A Metropol által megkérdezett szakértők szerint legfeljebb 25-30 milliót érhet az egyedileg épített hajókülönlegesség.

És ez még megint nem minden. Eddig még nem beszéltünk a budapesti közműszolgáltató cégek vezetőjének balatoni villájáról, ami a becslések szerint legalább 300 milliót érhet. Ráadásul a napokban számolt be róla az Origo is, hogy a Lázár Houses 2021-es nettó árbevétele 73,9 millió forint, 2020-ban pedig 54,1 millió forint volt. Az adózott eredményük 2021-re 5580 százalékkal nőtt.

Borítókép: Tüttő Kata és Karácsony Gergely / MTI / Mónus Márton

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában