Illegális bevándorlás

2022.06.15. 20:07

Bakondi: a százezret közelíti az idén elfogott határsértők száma

Ez több mint kétszerese a múlt év azonos időszakában tapasztaltnak – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

A százezret közelíti az idén elfogott határsértők száma, ez több mint kétszerese a múlt év azonos időszakában tapasztaltnak – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán szerdán.

Bakondi György úgy fogalmazott: ezt a növekedést nem lehet a nyári jó idővel magyarázni, hiszen az egész évben növekvő tendencia volt tapasztalható. Inkább egyfajta emelkedési trend figyelhető meg – jelezte.

Kitért arra is, hogy Magyarországra főként fiatal férfiak próbálnak bejutni illegálisan, ők nagy csoportokban, a határt védő eszközök, járművek rongálásával és a határt őrző rendőri, katonai erőkkel szembeni erőszakos fellépéssel kísérlik meg a határátlépést.

A balkáni útvonalról szólva Bakondi György kulcsfontosságúnak nevezte Törökország szerepét, ahol mintegy 3,7 millió illegális határátlépő van. Hozzátette: további csaknem négymillióan vannak szír területen, és mintegy nyolcmillióan tartózkodnak Iránban jogellenesen.

Azt is fontosnak nevezte, hogy Görögország mint az útvonalon fekvő első uniós tagállam mit tesz a határok védelme érdekében. Mivel az EU 2015 óta nem változtatott lényegében a migrációs politikáján, a nemzetállamokon múlik, hogyan képesek lassítani vagy akadályozni az illegális határátlépést – jelentette ki.

Bakondi György a magyarok biztonsága és az európai határok védelme érdekében fontosnak nevezte a határőrizet megerősítését és a jogi szabályozások fenntartását.

Borítóképünkön Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában