Közgyűlés

2022.05.24. 18:35

Újraválasztották Tedrosz Adhanom Gebrejeszuszt a WHO élére

Újraválasztották Tedrosz Adhanom Gebrejeszuszt, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalban lévő főigazgatóját – közölte kedden Ahmed Robleh Abdilleh, a WHO 75. közgyűlésének elnöke.

A dzsibuti egészségügyi miniszter nem sokkal azt követően tette közzé a titkos szavazás eredményét, hogy német hivatali partnere, Karl Lauterbach a Twitteren gratulált Tedrosznak újraválasztásához.

Mint írta, az etiópiai származású Tedrosz Adhanom Gebrejeszuszt a WHO közgyűlése 155 szavazattal választotta meg a második ötéves ciklusra.

Bámulatos eredmény. Gratulálok, jól megérdemelt volt

– tette hozzá Lauterbach.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz kihívó nélkül indult újra a tisztségért. A politikus lenyűgözőnek nevezte a történteket, és könnyeivel küszködve arról beszélt, hogy „a háború gyermekeként” fiatalon megélte fivére halálát, és „a szerencse vezette oda ahol most van”.

A járványügyi szakemberből lett politikus 2005 októbere és 2012 novembere között Etiópia egészségügyi minisztereként, később pedig 2012 novemberétől 2016 novemberéig külügyminiszterként dolgozott. 2017 januárjától a WHO első afrikai főigazgatója lett.

A tigréi származású Tedrosz Adhanom Gebrejeszuszt viszont éppen a hazája, Etiópia részéről érték kemény bírálatok, mert erőteljesen kifogásolta, hogy az addisz-abebai vezetés miként kezeli a forrongó Tigrében kialakult helyzetet. A többi között katasztrofálisnak minősítette a háború dúlta észak-etiópiai tartományban kialakult állapotokat. Szemére vetette az etióp kormánynak, hogy a blokádjával szerinte szándékosan visszatartja az élelmiszer- és gyógyszerszállítmányokat a mintegy hétmilliónyi tigréitől.

Válaszul az etióp kormány igyekezett megtorpedózni Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz újraválasztását, de támogatás hiányában kudarcot vallottak az erőfeszítései.

Borítóképünkön Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz. Fotó: MTI/EPA/Vael Hamzeh

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában