Felsőoktatás

2022.05.06. 13:26

Navracsics: egy egyetem térségszervező tényező is

Egy egyetem nem csak „tudásgyár”, hanem térségszervező tényező is – mondta a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke a Veszprém megyei Ajkán, az egyetem új kampuszának avatóján pénteken.

Navracsics Tibor – aki a térség fideszes országgyűlési képviselője is – kiemelte: az egyetem olyan találkozási pont, ahol a kultúra, a kutatás, a gazdaság, az ott élők hétköznapi élete és a kiváló tehetségű emberek teljesítménye találkozhat.

Hangsúlyozta: a kampusz az ajkai fiataloknak is helyben ad minőségi jövőképet, valamint biztosítja a szakmai utánpótlást a térség vállalkozásainak.

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora elmondta: intézményük a különböző rangsorok szerint országosan a 7-8. helyen áll, de vidéki, hálózatos felépítésű egyetemként a legeredményesebbek. A Pannon Egyetem a nemzetközi tudomány eredményeit tudja „huszonéves” tapasztalattal elhozni azokba a városokba, amelyekben telephelyet működtet – fűzte hozzá.

Utasi Anett, az ajkai kampusz fejlesztésével megbízott igazgató a duális képzés jelentőségére hívta fel a figyelmet, hozzáfűzve, hogy az elmúlt három évben a Pannon Egyetem adta Magyarország duális diplomásainak 14-16 százalékát.

Jelezte: az ajkai kampuszon már februárban érettségi felkészítést tartottak matematikából, azt később angol nyelvből is szeretnék folytatni, akár egy nyelvvizsgahelyszín létrehozásával is.

Tájékoztatása szerint amellett, hogy tanulóiknak különböző szakokat biztosítanak, a szakembereknek a duális oktatáshoz kapcsolódó mentorképzést nyújtanak, szeptembertől pedig pedagógusoknak fenntartható fejlődés tematikájú posztgraduális képzést indítanak. Emellett a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal együttműködve generációkat összekapcsoló programot szeretnének Ajkára hozni – tette hozzá.

Schwartz Béla („Közösen Ajkáért” Egyesület) polgármester új korszaknak nevezte az egyetemi oktatás megjelenését a városban. A kampusz megnyitásával Ajka egyetemi várossá vált – mondta.

Hozzátette: ipari központként – ahol az elmúlt években a magyar GDP mintegy egy százalékát állították elő – szakemberekre, az általuk hozzáadott értékekre van szükség, amit jól szolgál majd az egyetem új képzési helye. A polgármester megjegyezte: a Pannon Egyetemen tanulókat városi ösztöndíjjal is támogatja az önkormányzat.

Borítóképünkön Navracsics Tibor. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában