Bujkálnak a kérdések elől

2022.05.06. 15:52

Mélyen hallgatnak a baloldali pártok a jobbikos erőszakolási botrányról

Egyetlen baloldali párt sem határolódott el a jobbikos erőszakolási botránytól – írja cikkében az Origo.

Mint ismert, a párt egyik vezető politikusa tényleg megerőszakolta volna Szilágyi György élettársát, ha egy másik Jobbik-tag nem menti ki a lányt a szoba és az elkövető fogságából. Mindegyik parlamenti frakcióval rendelkező baloldali pártot megkérdeztünk a felháborító esetről, de semmilyen válasz nem érkezett. Mindez azért is furcsa mert máskor a baloldali frakciók minden esetben mélyen elítélik a nők elleni erőszakot, még akkor is, ha csak gyanúról van szó – írja az Origo.

Tavaly decemberben a Jobbik csapatépítő disznótort tartott a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ököritófülpösön, ahol Szilágyi György volt országgyűlési képviselő, a Jobbik egyik alelnökének élettársát megpróbálták megerőszakolni.A Jobbik egyik vezető politikusa, aki korábban polgármester is volt, felcsalta az áldozatot egy szobába, míg egy másik jobbikos politikus kívülről rájuk zárta az ajtót.

A tettes ezután berántotta a tiltakozó hölgyet a fürdőszobába, hozzászorította a falhoz, levetkőzött, majd megpróbálta megerőszakolni. Szerencsére egy másik jobbikos politikus, meghallva a segélykiáltásokat, az áldozat segítségére sietett. Behatolt a szobába és addig dörömbölt a fürdőszoba ajtaján, amíg a tettes kénytelen volt kinyitni az ajtót, így a hölgy ki tudott menekülni. Jakab Péter maga is tudhatott a nemi erőszak kísérletéről, igaz, nem azonnal értesült párttársa botrányos viselkedéséről.

A felháborító üggyel kapcsolatban az Origo megkereste az összes parlamenti frakcióval rendelkező baloldali pártot (Demokratikus Koalíció, MSZP, Momentum, LMP, Párbeszéd), hogy tudtak-e korábban az erőszakolási botrányról, valamint szerintük le kell-e mondania Jakab Péternek. A botrány egyik érdekessége, hogy a Jobbik szövetségesei az elmúlt években minden egyes esetben nagyon élesen felszólaltak a nők elleni erőszak ügyében, és folyamatosan számon kérték a kormánypártoktól, hogy miért nem szigorítanak a meglévő törvényeken. Most meglepő, hogy bár egy védtelen nőt ért támadás, a baloldali pártok pedig a botrány kirobbanása óta mélyen hallgatnak.

A hírportál az alábbi kérdéseket küldte el a baloldali pártoknak:

  1. Önök tudtak-e arról, hogy mi történt az ominózus decemberi jobbikos rendezvényen?
  2. Ha tudtak arról, hogy mi történt, akkor arról miért nem tájékoztatták a közvéleményt, vagy a háttérben miért nem szólították fel távozásra Jakab Pétert?
  3. Önök szerint a szexuális erőszakolós botrány miatt le kell-e mondania Jakab Péternek?
  4. Mennyiben segítheti a baloldal megújulását, ha egy ilyen botrány után a helyén marad Jakab Péter?

Az Origo egyelőre semmilyen választ nem kapott, ezért úgy is lehet értelmezni a baloldali pártok hallgatását, hogy nem kívánnak elhatárolódni az ott történtektől, és ebben az esetben a nők elleni erőszak sem zavarja őket – írja a portál.

Borítókép: Az Egységben Magyarországért nagygyűlése Budapesten, a Műegyetem rakparton 2022. március 15-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában