Ukrán válság

2022.05.31. 05:39

Megszületett az uniós megállapodás: Magyarország mentesül az olajembargó alól (videó)

„Megvédtük a rezsicsökkentést, sikerült visszaverni az Európai Bizottságnak azt a javaslatát, amely betiltotta volna az Oroszországból származó olaj használatát Magyarországon” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfő éjjel Brüsszelben, az európai uniós csúcstalálkozó első napját követően.

Magyarország mentesül az olajembargó alól – jelentette be közösségi oldalán Orbán Viktor miniszterelnök kedd hajnalban. Az uniós csúcsot követően a miniszterelnök közösségi oldalán tájékoztatott a megegyezés részleteiről.

„A legfontosabb hír, hogy megvédtük a rezsicsökkentést”

„Van elég bajunk enélkül is. Egekben vannak az energiaárak, magas az infláció, és a szankciók miatt egész Európa egy világgazdasági válság szélén táncol. Ilyen körülmények között kibírhatatlan lett volna számunkra, ha drágább olajjal kell működtetnünk a magyar gazdaságot. Ez felért volna egy atombombával. De ezt sikerült elkerülni” – hangoztatta a kormányfő.

Kijelentette: 

Olyan megállapodást hoztunk tető alá, amely kimondja, hogy azok az országok, amelyek az olajat csövön keresztül kapják, továbbra is a régi feltételekkel folytathatják a gazdálkodásukat. A családok ma este nyugodtan aludhatnak, a leghajmeresztőbb ötletet sikerült kivédeni

– tette hozzá Orbán Viktor.

A kormányfő bejelentését az alábbiakban tekintheti meg:

Megszületett a megállapodás

A megállapodással az EU a lehető legnagyobb nyomást gyakorolja Oroszországra az Ukrajna elleni háborújának befejezése érdekében – fogalmazott Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében.

Charles Michel tájékoztatása szerint az olajembargó azonnal vonatkozik az Oroszországból származó olajimport több mint kétharmadára. Az orosz olaj kivitelének tilalma „hatalmas finanszírozási forrást vág el” Moszkva hadigépezetétől – húzta alá.

Más „kemény intézkedéseket” is tartalmaz a szankció

A tanácsi elnök arról is tájékoztatott, hogy az Európai Unió új szankciós csomagja „más kemény intézkedéseket is tartalmaz”, köztük azokat, amelyekkel a Sberbankot, Oroszország legnagyobb bankját kizárják a SWIFT néven ismert globális elektronikus fizetési rendszerből, három nagy orosz állami tulajdonú műsorszolgáltató uniós szolgáltatásának betiltásáról rendelkeznek, továbbá az Ukrajnában elkövetett háborús bűnökért felelősöket a megszorító intézkedések hatálya alá vonják.

Charles Michel üzenetében Vlagyimir Putyin orosz elnököt megszólítva azt írta: nem a szankciók, hanem az Ukrajna elleni orosz háború akadályozza az élelmiszerek szállítását, veszélyeztetve ezzel az élelmiszer-biztonságot.

Több mint 20 millió tonna gabona vesztegel Ukrajnában Oroszország aknái és háborúja miatt – emelte ki.

Az Európai Tanács, valamint a G7 továbbra is segíti Ukrajnát

„Meg kell állítanunk a háborút, és helyre kell állítanunk a globális élelmiszer-ellátási láncokat” – fogalmazott a tanácsi elnök, és felszólította a Kremlt, hogy hagyjon fel a hírek hamisításával. Michel kijelentette azt is: az Európai Tanács, valamint a világ hét legfejlettebb iparú országa (G7) továbbra is segíti Ukrajnát azonnali likviditási szükségleteinek kielégítésében. A tagállami vezetőket tömörítő tanács továbbá készen áll arra, hogy 9 milliárd eurós támogatást nyújtson Kijevnek. „Erős és konkrét támogatást jelent ez Ukrajna újjáépítéséhez” – tette hozzá.

Ursula von der Leyen üdvözölte a megállapodást

Az Európai Bizottság elnöke üzenetében üdvözölte az olajszállításra is vonatkozó szankciós csomagról szóló megállapodást.

A megszorító intézkedések az év végére az Oroszországból az Európai Unióba irányuló olajkereskedelmet mintegy 90 százalékkal fogják csökkenteni

– közölte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában