Reagálás

2022.05.13. 19:55

Kovács Zoltán: Magyarországot ne említsék egy lapon a szélsőjobboldallal

Az államtitkár a londoni polgármester okfejtésére reagált, miszerint hazánkban a szélsőjobboldalnak korlátlan hatalma van.

A Nyugat szélsőjobb elleni harca fogja meghatározni ezt az évszázadot című írásában Sadiq Khan londoni polgármester a politikai szélsőségeket illető jogos aggályai és a (kizárólag szélsőjobboldali fókuszú) politikai terror elítélése kapcsán több, általában a »liberális demokrácia mintaállamaként« számontartott országról tesz említést.

Magyarország nem szerepel ezen a listán, ugyanis nálunk az ilyen jellegű terror nem létezik.

Ennek ellenére Khan megpróbálja hazánkat is beilleszteni okfejtésébe, és régóta lejáratott közhelyeket felemlegetve igyekszik alátámasztani azt a végtelenül abszurd állítást, hogy »a szélsőjobboldalnak korlátlan hatalma van Magyarországon«. Ezzel teljes egészében aláássa saját érvelését. Nálunk a szélsőjobboldalnak nincs hatalma” – fogalmazott Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár az Independent brit hírportálnak írt Sadiq Khan a szélsőjobboldal miatt aggódik, de Magyarország nem tartozik az érintettek sorába című levelében.

Kovács Zoltán kiemelte: 

„A jelenleg a parlamentben lévő szélsőjobboldali párt az idei választáson a szavazatok kevesebb mint hat százalékát szerezte meg, szemben a jobbközép Fidesz–KDNP-szövetség több mint 54 százalékával. Ráadásul a kampányban a baloldali pártok cinikus – de szerencsére sikertelen – szövetségre léptek a szélsőjobboldali Jobbik maradékával.”

„Sadiq Khannak igaza van abban, hogy összefüggést lát a politikai szélsőségek és a gazdasági nehézségek, valamint a politikai bizonytalanság között. Magyarországon a stabil kormányzás és a növekvő jólét az elmúlt tizenkét évben elhanyagolható szintre csökkentette a politikai erőszak előfordulásának lehetőségét. A 2010-ig tartó időszakban a baloldali-liberális vezetés még végignézte, miként fokozódik a politikai instabilitás és hanyatlik a gazdaság, miként csorbul a jogállamiság, miként emelkednek fel szélsőjobboldali félkatonai csoportok és erősödnek az etnikai feszültségek. Ennek egyik következménye volt 2008–2009-ben a roma közösség ellen irányuló gyilkosságok sorozata. 2010 óta kormányzati szinten folyamatos, összehangolt és példaértékű erőfeszítések történtek a roma lakosság helyzetének javítására és az etnikumok közötti béke előmozdítására. Ezek sikerét pártatlan megfigyelők nemzetközi szinten is elismerték” – tette hozzá az államtitkár.

A polgármester urat szívesen látom vendégül Magyarországon, ahol biztos vagyok benne, hogy nem csupán biztonságban fogja érezni magát, de tévképzeteitől is megszabadulhat – amennyiben ezt ő is igazán szeretné.

– zárta levelét Kovács Zoltán.

Borítókép: Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. március 3-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában