Könyvbemutató

2022.05.18. 20:21

Hidvéghi Balázs: nem adjuk fel identitásunkat

Az EP-képviselő a szerzőt idézve arról beszélt: az európai egység olyan vízió, amelyre a valóság rá fog cáfolni, de csak azután, hogy az már jókora káoszt idézett elő.

Az identitás, a hagyományok és az értékek megőrzésének fontosságát hangsúlyozta Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti (EP) képviselő a Terror Háza Múzeumban tartott beszélgetésen szerdán Budapesten. 

Molnár Tamás Európa zárójelben című könyvének bemutatóján a kormánypárti politikus azt mondta: egy "sekélyes, önálló gondolatoktól megfosztott" európai elit ellen harcolnak. 

Hidvéghi Balázs úgy fogalmazott: nem adjuk fel identitásunkat, hagyományainkat, értékeinket, muszáj keménynek maradni ebben a küzdelemben. 

Az EP-képviselő a szerzőt idézve arról beszélt: az európai egység olyan vízió, amelyre a valóság rá fog cáfolni, de csak azután, hogy az már jókora káoszt idézett elő. A legalapvetőbb erkölcsi szabályokat is megpróbálja feladni ez a "félreértett európai egységesülés". 

A magyar tapasztalat azt mutatja, hogy a legfontosabb saját országunk biztonsága, saját identitásunk, értékeink védelme. Nem szabad feloldódni egy "sok tekintetben rossz irányba haladó európai egységben" - tette hozzá. 

Fantasztikus élmény ez a könyv - több mint három évtizeddel ezelőtt - prófétai éleslátással szólt Európa alávetettségéről. Molnár Tamás könyvében bemutatja többi között azt, hova vezet, ha keresztény identitásától, hagyományaitól, intézményeitől akar megszabadulni Európa - emelte ki Hidvéghi Balázs. 

A fideszes politikus hozzátette: az Európában megfigyelhető egyre élesebb szembenállás az értékekről, identitásról szól, ezért is figyelnek sokan Magyarországra. 

Békés Márton, a XXI. Század Intézet igazgatója, a rendezvény házigazdája köszöntőjében úgy vélekedett, a könyvben megfogalmazott aggályok ma aktuálisabbak mint megírásakor, az 1980-as évek végén. 

Új helyzetekben a régi megoldások nem használhatók, az átalakuló világrendben új gondolkodásra van szükség - jegyezte meg az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában