Életet menthet

2022.05.23. 14:12

Folytatódik a "Helybe visszük a szűrővizsgálatokat" program

Az NNK szűrőbuszai 2022-ben 53, megkeresésre további 54 településen jelennek meg, hogy azon kisebb falvak lakosai is helyben vehessék igénybe a vizsgálatokat, akik lakóhelyük közlekedési adottságai miatt nehezen tudnak eljutni nagyobb egészségügyi intézményekbe.

Folytatódik a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) "Helybe visszük a szűrővizsgálatokat" programja - közölte az országos tisztifőorvos hétfőn Csökölyön.

Müller Cecília a Somogy megyei községben sajtótájékoztatón elmondta: az NNK szűrőbuszai 2022-ben 53, megkeresésre további 54 településen jelennek meg, hogy azon kisebb falvak lakosai is helyben vehessék igénybe a vizsgálatokat, akik lakóhelyük közlekedési adottságai miatt nehezen tudnak eljutni nagyobb egészségügyi intézményekbe.

A tisztifőorvos a kezdeményezés idei első állomásán hangsúlyozta: "nem szabad homokba dugni a fejünket", a szűrés életet ment, az idejében felismert betegség sikeresen gyógyítható, és ez rengeteg értékes életévet ment meg.

Bár a születéskor várható élettartam Magyarországon is nő, öt évvel elmarad az európai átlagtól - közölte Müller Cecília, aki egyúttal felhívta a figyelmet az egészségben eltöltött évek fontosságára, és ehhez elengedhetetlennek nevezte, hogy "törődjünk magunkkal".

Az országos tisztifőorvos kitért arra, hogy Magyarországon és sok európai országban is a daganatos, valamint a szív és érrendszeri betegségek okozzák a legnagyobb népegészségügyi problémát, ezek ellen szeretnék felvenni a harcot, a megelőzésre helyezni a hangsúlyt, továbbá népszerűsíteni az egészséges életmódot.

Magyarország 30 ezer embert veszít el évente daganatos megbetegedés miatt, ennek nagy része megelőzhető lenne, sőt vissza lehetne állítani a páciensek egészségét - hangoztatta Müller Cecília.

A tisztifőorvos szólt arról, hogy a szűrőbuszokban a vizsgálatok köre bővül, az általános állapotfelmérésen túl már nőgyógyászati, kardiológiai vizsgálatra, tüdőbetegségek kiszűrésére, anyajegyek, nyaki erek vizsgálatára is lehetőség van.

A program önkormányzatokkal, kormányhivatalokkal, háziorvosokkal, a területi ellátási kötelezettséggel rendelkező egészségügyi szolgáltatókkal, az Egészségfejlesztési Irodákkal, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézettel, valamint ettől az évtől az Országos Korányi Pulmonológiai Intézettel szoros együttműködésben valósul meg, és olyan településeken is zajlik majd, ahol korábban már jártak a szűrőbuszok - tette hozzá.

Müller Cecília felidézte: a kezdeményezés 2018-ban indult, 2021-ig 371 településen, 416 szűrési napon több mint 30 ezer pácienst vizsgáltak meg, és a szűréseken 2021-ben megjelent több mint 5 ezer ember közül 3 ezernél találtak valamilyen elváltozást.

Bogos Krisztina, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója azt mondta, munkatársai a vizsgálatok alatt arra ösztönzik a dohányosokat, "tegyék le a cigarettát", hogy jobb legyen az életminőségük, megelőzzék a légzőszervi betegségeket.

Vajer Péter, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet osztályvezetője a szűrővizsgálatok fontosságára utalva arról szólt, hogy a "Helybe visszük a szűrővizsgálatokat" programban érintett települések lakossága az átlagnál elhízottabb és nagyobb a dohányosok aránya, sok esetben a kockázatok miatt jelentkező krónikus betegségek a mindennapi életüket akadályozzák.

A legtöbb krónikus betegség életmódváltással elkerülhető, a halálos kimenetel elodázható, a betegségteher csökkenthető - közölte.

Jakab Csongor, Csököly polgármestere súlyos problémának nevezte, hogy sokan nem foglalkoznak az egészségükkel, ezért arra biztatta az eseményen megjelent helybélieket, hogy minél többen vegyenek részt szűrővizsgálatokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában