Átgondolatlan tervek

2022.05.24. 10:06

Deutsch Tamás: hét-nyolc európai ország is hálás nekünk a színfalak mögött

Az olajembargóról szóló érdemi tárgyalásokon a magyarral egyező álláspontot képvisel az uniós tagországok harmada – árulta el a Fidesz EP-képviselője.

– Ez egy badarság – jellemezte röviden Deutsch Tamás az ATV Egyenes beszéd című műsorának hétfői adásában azt a tervet, miszerint Magyarország hozzájárulása nélkül vezessen be az Európai Unió embargót az orosz kőolajra.

A Fidesz európai parlamenti képviselője aláhúzta, hogy az unióban világos és egyértelmű szabályok vannak, melyek szerint ilyen típusú uniós döntést csak teljes egyhangúsággal lehet hozni.

Deutsch Tamás megjegyezte, hogy az ötlet egyik támogatója az a Katarina Barley német politikus (az Európai Parlament alelnöke), aki korábban úgy fogalmazott, ki kell éheztetni Magyarországot és Lengyelországot – írja a Magyar Nemzet.

A Fidesz EP-képviselője úgy vélekedett, jobb, ha egy német politikus azzal a történelmi tehertétellel, amivel országa rendelkezik, Magyarországgal és Lengyelországgal kapcsolatban soha nem használja a „kiéheztetni” kifejezést.

Deutsch azt is hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság (EB) által nemrég kidolgozott stratégia, amely arra vonatkozik, hogy miként lehetne az orosz energiahordozókat kiváltani, kizárólag lózungokat tartalmaz.

Mint mondta, a terv megvalósításához 300 milliárd euróra lenne szükség összeurópai szinten, amihez az unió csupán 20 milliárdot biztosítana, „a többit viszont a tagállamok állítsák elő. Ebből az látszik, hogy semmilyen végiggondolt terv, semmilyen érvényes stratégia” nincs az EB javaslatában.

Hat-hét-nyolc ország európai parlamenti képviselői, kormányzati szakpolitikusai azt mondják, hogy nagyon hálásak, hogy azt, amit ők a zárt ajtók mögött mondanak, azt Magyarország a nyilvánosság előtt képviseli

– árulta el Deutsch azzal kapcsolatban, hogy mit tapasztalt az elmúlt időben az Európai Parlament színfalai mögött.

– Ez a bizottsági embargós javaslat elfogadhatatlan – húzta alá a politikus.

Hogy nyilvánosan miért nem állnak ki a Magyarországgal egyetértő tagállamok hazánk mellett, azzal kapcsolatban a Fidesz EP-képviselője kifejtette, az európai nyilvánosság meghatározó orgánumai meg tudják teremteni azt a „ki a jó, ki a rossz?” mércét, amiben nagyon sokan nem mernek a „rossz” oldalra kerülni, inkább meggyőződésük ellenére alkalmazkodnak ehhez a külső kényszerhez.

Az érdemi tárgyalásokon a magyarral egyező álláspontot képvisel az európai uniós tagországok egyharmada. Nagy ország, átlagos méretű, mint mi, magyarok, és kisebbek

– jelentette ki.

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, a szociáldemokrata Katarina Barley a napokban felvetette, hogy Magyarország nélkül kellene megvalósítani az Európai Bizottság által május elején bemutatott embargós tervet. Nem sokkal később Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter kijelentette, Németország hajlandó lenne támogatni, hogy az Európai Unió tagországai Magyarország nélkül vezessenek be embargót az orosz kőolajra.

Az olajembargó számunkra vörös vonal – hangsúlyozta Bánki Erik, a Fidesz országgyűlési képviselője a parlamentben hétfőn. Kiemelte: a szankciók bevezetése 700 forintos benzin és 800 forintos gázolajárat eredményezne, és atombombaként hatna a magyar gazdaságra.

– A brüsszeli olajembargós javaslat egy rossz, katasztrofális helyzetet idézne elő – mondta szintén az Országgyűlésben Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, majd megjegyezte, hogy a magyar olajfelhasználás 65 százaléka Oroszországból származik, amit lehetetlen pótolni egyik napról a másikra.

Borítókép: Deutsch Tamás, az MTK elnöke beszédet mond Hidegkuti Nándor, az Aranycsapat egykori tagja születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett kiállításon a Magyar Nemzeti Múzeumban 2022. március 3-án, a megnyitó napján

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában