Találkozó

2022.04.23. 13:00

Rendkívül szívélyesen fogadta Ferenc pápa Orbán Viktort

A tervezetthez képest kétszer annyi ideig tartott Ferenc pápa és Orbán Viktor miniszterelnök négyszemközti megbeszélése a Vatikánban – hívta fel a figyelmet Érszegi Márk Vatikán-szakértő. A találkozó fontos mozzanata volt a szimbolikus ajándékcsere is, amellyel Ferenc pápa elismerte a magyarok erőfeszítéseit az ukrán menekültek befogadására.

Szimbolikus üzenete van annak, hogy Orbán Viktor első útja a választási győzelem után a Vatikánba vezetett. Ennek jelentőségére

a miniszterelnök maga is kitért, amikor úgy fogalmazott: Magyarország és a Szentszék kapcsolata történelmi örökség

– mondta el az Origónak Érszegi Márk Aurél Vatikán-szakértő. Emlékeztetett: ugyanezt a történelmi örökséget húzta alá az is, amikor Áder János köztársasági elnök 2020 februárjában, vatikáni látogatásakor felkereste a Lateráni bazilikában II. Szilveszter pápa sírhelyét. A pápa síremlékén az a jelenet látható, amikor a Szent Koronát küldi Szent István királynak. Tehát – magyarázta a szakértő – Magyarország és a Szentszék kapcsolata nem csak nagy múltra tekint vissza, de a magyar alkotmányos identitásnak része is. 

Ezért teljesen érthető gesztus a miniszterelnök részéről, hogy ennek az örökségnek a jegyében a Szentatyát kereste fel 

– mondta Érszegi Márk Aurél.

A Vatikáni Média által közreadott képen Ferenc pápa (j3) magánkihallgatáson fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt (j2) a Vatikánban 2022. április 21-én. Az április 3-i parlamenti választás óta a kormányfő első hivatalos útja a vatikáni látogatás. Balról a miniszterelnök felesége, Lévai Anikó és Habsburg-Lotharingiai Eduárd, Magyarország szentszéki nagykövete
Forrás: Vatikáni Média

A Vatikán-szakértő szerint a hazai és a nemzetközi sajtó „egy része” hajlamos kiemelni a látogatásból jelentéktelen momentumokat, ugyanakkor elmegy fontos és kiemelendő dolgok mellett: mint például, hogy

a Szentatya "rendkívül szívélyesen fogadta a miniszterelnököt, aki pedig a Laudetur Jesus Christus! - vagyis dícsértessék a Jézus Krisztus - egyházi köszönéssel üdvözölte őt".

Érszegi Márk felhívta a figyelmet arra, hogy noha a pápa délelőttje az előzetesen kiadott program szerint igen zsúfolt volt – több egyházi személlyel és csoporttal is találkozott –, Orbán Viktorral az ilyenkor szokásos 20 perc helyett mégis kétszer annyit, legalább 40 percet beszélgetett.

Ez annak a jele, hogy a Szentatyát érdekelte az, amit Orbán Viktor mondott, amiről vele beszélt. Érdekelték a miniszterelnök meglátásai, véleménye, azok az információk, amelyekkel szolgált. Ha nem így lett volna, akkor az udvariassági 20 perc elteltével rendben véget is ért volna a találkozó

– fogalmazott a Vatikán-szakértő. Felidézte, hogy Ferenc pápa tavaly szeptemberi budapesti látogatásán is az előirányzottnál hosszabbra, ugyancsak 40 percesre nyúlt a beszélgetés, amin Áder János köztársasági elnök mellett Orbán Viktor is részt vett – pedig akkor az Eucharisztikus Kongresszust lezáró pápai szentmise kezdési időpontja szorította szigorú keretek közé a programot.

A kormányfői látogatásoknál kijáró tiszteletadással fogadták a Vatikánban Orbán Viktort, akit Lévai Anikó asszony és Semjén Zsolt miniszterelönk-helyettes is elkísért. A látogatás most annyiból rendhagyó volt, hogy a pápával történt négyszemközti beszélgetést ezúttal nem követte hivatalos tárgyalás Pietro Parolin bíboros-államtitkárral, illetve Paul Richard Gallagher érsekkel, az államközi kapcsolatokért felelős vatikáni titkárral – ugyanis egyikük sem tartózkodik éppen Rómában.

Éppen ezért nem adott ki a Szentszéki Sajtóiroda hivatalos közleményt a látogatásról. Ugyanis a pápával folytatott négyszemközti beszélgetésekről nem szoktak beszámolni. Orbán Viktor beszámolója alapján azonban kiderült, hogy

a mostani találkozón három dolog egészen biztosan szóba került: a háború és béke kérdése, az ukrajnai menekültek helyzete és a családok védelme.

A szakértő szerint biztosra vehető, hogy

ezekben a kérdésekben egybecseng Ferenc pápa és a Magyar Kormány álláspontja, amint azt a kölcsönös megnyilatkozásokból eddig is lehetett sejteni.
A Szentatya és a Szentszék hazánkhoz hasonlóan minden lehetséges segítséget megad az ukrán menekülteknek és az Ukrajnában maradtaknak is. Viszont a fegyverkezést a pápa nem tartja célravezető megoldásnak – Magyarország pedig ugyancsak kerüli a fegyverszállításokat.

A pápai ajándék is a nagyrabecsülést érzékeltette:

a köpenyét a szegénnyel megosztó Szent Mártont ábrázoló plakettet átnyújtva Ferenc pápa hangsúlyozta:

azért választotta, mert "Szent Márton is magyar volt", és mert a magyarok most annyi menekültet fogadnak.

A miniszterelnök ajándéka is beszédes volt. A CD-válogatásra és Bartók-könyvre utalva – a Vatican News felvétele alapján 

Orbán Viktor megjegyezte, hogy nem értik meg a nyelvünket, ezért a zene az egyetlen lehetőségünk: ha a Szentatya ezt meghallgatja, akkor bennünket fog hallani.

A család védelme tekintetében is ugyanazon az állásponton áll Ferenc pápa és a magyar kormány. A Szentatya szerint a hagyományos házasság és a család ellensége a genderelmélet. „Globális háború folyik a házasság tönkretétele érdekében. Nem fegyverekkel, hanem eszmékkel. Meg kell védelmezni magunkat az ideológiai gyarmatosítástól” – utalt korábban a genderideológia káros hatásaira. Ugyanezt erősíti meg jogszabályok szintjén a magyar gyermekvédelmi törvény is.

Érszegi Márk Aurél fontos momentumként emelte ki azt is, hogy

Orbán Viktor - a Magyar Állam részéről - hivatalosan meghívta Magyarországra Ferenc pápát, aki azt pozitívan fogadta,

hiszen már tavalyi budapesti látogatásakor utalt arra, hogy szívesen ellátogatna újra hazánkba.

A katolikus egyházfő szereti ugyanis a magyarokat: többször is kiemelte a Budapesten tapasztaltakat, a hagyományaiban gyökerező nemzetet, a családbarátságot, a környezettudatosságot, és az ökumenikus értékek tiszteletét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában