Felvételi

2022.04.07. 14:17

A magyar felsőoktatás jó karrierlehetőséget biztosít

A kormány abban bízik, hogy a modellváltás után ez még inkább igaz lesz.

A magyar felsőoktatás régóta nagyon jó karrierlehetőséget biztosít a fiataloknak, és a kormány abban bízik, hogy a modellváltás után ez még inkább igaz lesz – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten.

Bódis József rámutatott, hogy az elmúlt években markáns változások zajlottak le a felsőoktatásban.

Úgy vélekedett: büszkeségre ad okot, hogy 11 magyar egyetem a felső 5 százalékban helyezkedik el a világ összes, 28 ezer felsőoktatási intézményének nemzetközi rangsorában. Hozzátette, ezen a 11 egyetemen tanul a hallgatók kétharmada.

Az államtitkár kiemelte, hogy kiterjedt diákhitelrendszer működik a magyar felsőoktatásban.

A felsőoktatási modellváltás kapcsán szerződésekben rögzítették az elvárásokat. Egyes egyetemeknek azt írták elő, hogy csökkenjen a lemorzsolódás, amely bizonyos határon túlmenően káros – mondta Bódis József.

Fontosnak nevezte, hogy végzés után a hallgatók minél nagyobb arányban azon a területen helyezkedjenek el, amelyen diplomát szereztek.

Az államtitkár szerint a mai világban rendkívül lényeges a nemzetközi mobilitás.

Megjegyezte, hogy jelentősen támogatják az egyetemi sportéletet.

Bódis József kiemelte: a felsőoktatási modellváltás azt is jelenti, hogy az egyetemek, amelyek korábban csupán vagyonkezelők voltak, vagyonhoz jutottak.

Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal (OH) megbízott elnöke közölte, hogy a modellváltást megelőző utolsó évhez képest minden területen nőtt a jelentkezési szám. Idén az első helyes jelentkezők száma 99 192.

Az alapképzés a meghatározó, ilyenre a felvételizők 64 százaléka szeretne bejutni. A mesterképzést 18, az osztatlan képzést 12, a felsőoktatási szakképzést 6 százalék választotta.

A kormányzati politika fontos eleme, hogy jelentős támogatást ad a „társadalmi lift” működtetésére, vagyis arra, hogy a rosszabb körülmények közül érkező fiatalok is jussanak lehetőséghez – jelentette ki Brassói Sándor.

Idén a jelentkezők 89 százaléka állami ösztöndíjas szakot jelölt meg. Az állami ösztöndíjas hallgatókra jutó normatíva összege csaknem a kétszeresére nőtt, már több mint 1,5 millió forintot tesz ki fejenként – jegyezte meg.

A magyar állam 12 félév ingyenes felsőoktatási tanulmányt biztosít, ez idő alatt két vagy három diploma szerezhető.

Az elmúlt években a jelentkezők 75 százaléka bejutott valamilyen képzésre, 80 százalékuk állami ösztöndíjjal.

Idén a legtöbben, 15 610-en az Eötvös Loránd Tudományegyetemet jelölték meg első helyen. Ezt a Debreceni Egyetem, majd a Szegedi Tudományegyetem követi – közölte az OH megbízott elnöke.

Vanó Renáta, az OH felsőoktatási elnökhelyettese közölte, hogy a legnépszerűbb képzési terület évek óta a gazdálkodástudományi, a műszaki, a bölcsészettudományi, a pedagógusi, az orvos- és egészségtudományi, valamint az informatikai. Gazdálkodástudományi képzésre csaknem 22 ezren jelentkeztek idén.

A legnépszerűbb alapképzés az első helyes jelentkezések alapján a gazdálkodási és menedzsment, ezt a pszichológia, az ápolás és betegellátás, a kereskedelem és marketing, majd a mérnökinformatikus követi.

Vanó Renáta közölte: az elmúlt évek tapasztalata az, hogy már szinte mindenki ügyfélkapun keresztül hitelesíti jelentkezését.

Idén a felvételizők átlagéletkora 24 év. A legidősebb jelentkező 76 éves, ráadásul nappali tagozatos alapképzést választott – közölte az OH felsőoktatási elnökhelyettese.

Április 20-án ismét megnyitják az elektronikus felületet, akkor indul az e-ügyintézés. Sorrendet módosítani egyszer lehetséges, ennek, valamint a dokumentumok feltöltésének a határideje július 7-e. A ponthatárokat várhatóan július 21-én állapítják meg – ismertette Vanó Renáta.

 

Borítókép: Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára beszédet mond a 2022-es felvételi eljárás legfontosabb adatait ismertető sajtótájékoztatón az Innovációs és Technológiai Minisztériumban 2022. április 7-én. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában