Reformátusok

2022.04.23. 20:00

Átadták a Ravasz László Emlékház épületét Leányfalun

A 20. század nagy tanulsága a magyarság számára, hogy időtállóan érdemes építkezni, a megmaradáshoz éppen ezért nem elég nagyszerű épületeket építeni, hanem közösségeket kell létrehozni – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton Leányfalun, ahol átadták a Ravasz László Emlékház, Egyházi Gyűjtemény és Rendezvényközpont épületét és megújított kertjét, valamint felavatták a református püspök egészalakos szobrát.

Gulyás Gergely ünnepi beszédében kiemelte: Ravasz László az életét szolgálatban töltötte, az Isten és ez által az emberek szolgálatában. Ezért állt szilárdan az ellentmondások és a válságok századában, változó korok, erők és világnézetek pergőtüzében.

– Ezért állt szilárdan a hit és nemzet ügyét képviselve az ország közvéleménye előtt megszakításokkal majdnem ötven esztendőn át – tette hozzá.

Gulyás Gergely azt mondta, Ravasz László munkája, amelyet lelkipásztorként, püspökként, teológiai tanárként, missziós lelki vezetőként, több százezres hallgatottságú istentiszteletek igehirdetőjeként, egyházszervezőként és közéleti emberként, főrendiházi tagként és meghurcolt hitvallóként végzett, messze túlmutat egyháza körén.

– Ahogy ő állta a harcot, nemcsak minden református és minden keresztyén, de minden magyar számára jelenthet példát. Minden, az igazságot őszintén kereső, embertársaiért felelősséget vállaló szabad ember számára is példamutatás volt". Életműve éppen ezért a mának is üzen – hangoztatta.

A Ravasz László Emlékház, Egyházi Gyűjtemény és Rendezvényközpont azért jött létre, hogy küzdjön a feledés ellen 

– emelte ki Gulyás Gergely.

Kitért arra: a kiállításon Ravasz László mellett bemutatott Katona Puszta Sándor pap-költő, a Gulágra száműzött katolikus pap és cserkészvezető, Kölley György és a Filadelfia diakonisszák közösségének sorsa tanúságtétel, megmutatja, hogy azok az értékek, amelyekre felépült egy ezeresztendős ország élete, a korok változásával sem veszítenek időszerűségükből, sőt a legnehezebb időkben a túlélés, szerencsésebb korokban az előrelépés elengedhetetlen feltételei.

Gulyás Gergely beszédet mond a Ravasz László Emlékház, Egyházi Gyûjtemény és Rendezvényközpont átadásán
Forrás: Máthé Zoltán / MTI

Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke úgy fogalmazott, Ravasz László nagyságában és életének tragikumában megtestesítette mindazt, ami a Kárpát-medence magyarságában erő, gondolat és szeretet.

Beszélt arról is, Trianon után Ravasz László volt az, aki minden beszédében, igehirdetésében, szónoklatában azt a meggyőződést közvetítette, hogy „vagyunk valakik, magyarok, nem is akárkik”. Voltunk, vagyunk, leszünk – folytatta a püspök –, de ennek elengedhetetlen feltétele annak felismerése és elfogadása, hogy Isten kezében vagyunk valakik.

A Danubia Televízió összeállítását az eseményről itt tudja megtekinteni:

Balog Zoltán Ravasz Lászlót idézve arról is szólt, hogy 

ha egy nemzet méltó az igazsághoz, igazsága győzni fog.

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke egyebek mellett azt emelte ki, hogy Ravasz László mindazt, amivel csaknem három évtizedes püspöki szolgálata alatt sáfárkodott, hazulról hozta. Beszélt arról is, hogy Leányfalu Ravasz László belső emigrációjának szimbóluma.

Balog Zoltán és Kató Béla leleplezi Ravasz László református püspök szobrát
Forrás: Máthé Zoltán / MTI

– A Pilis aljában megbúvó falu hangulata visszahozta a gyermekkort, a vidéki Erdélyt, azt a helyet, amely Ravasz Lászlót magyar református egyházunknak ajándékozta – mondta.

Adorján András polgármester felidézte: a település szívében található, évtizedeken át romos épület és a gondozatlan kert megújulásának története több évvel ezelőtt kezdődött. 2019-ben indult meg az egyeztetés az önkormányzat és a Miniszterelnökség között arról a régóta dédelgetett elképzelésről, amely célul tűzte ki a település országos és nemzetközi ismertségű egyházi személyiségei életművének feldolgozását és hiteles, méltó helyszínen történő bemutatását, megalapozva ezzel egy helyi egyházi gyűjtemény megvalósítását. A romos villa megújítása és bővítése 2021 tavaszán kezdődött, emellett újjászületett az ősfás park is.

A háromszintes, több mint 450 négyzetméteres épület a kormány 590 millió forintos támogatásából és Leányfalu kivitelezésében valósult meg. Az emeleti szinten kiállítótér jött létre, az épületben helyet kap egy 100 ember befogadására alkalmas rendezvényközpont is, a pinceszint pedig találkozási pontként szolgál majd.

Ravasz László református püspök első egész alakos szobra Leányfalun, a róla elnevezett emlékház épülete előtt
Forrás: Máthé Zoltán

Az ünnepi eseményen felavatták Ravasz László egészalakos bronzszobrát is, amely az épület előtt kapott helyet. Kutas László szobrászművész alkotása a pócsmegyeri Borzsák Sándor Alapítvány adománya. Az emlékház kiállítása május 21-én nyílik meg, a tárlat kurátora Ravasz László püspök unokája, Tegzes Lászlóné Bibó Borbála, és dédunokája, Szabóné Tegzes Orsolya.

Borítókép: Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, Adorján András polgármester, Vitályos Eszter, a Fidesz országgyûlési képviselője, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke (balról jobbra) a Ravasz László Emlékház, Egyházi Gyűjtemény és Rendezvényközpont átadásán Leányfalun 2022. április 23-án / MTI / Máthé Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában