Felkérés

2022.04.29. 08:48

Áder János Orbán Viktort javasolja Magyarország miniszterelnökének (videó)

Orbán Viktort kérte fel kormányalakításra Áder János. A kormányfő egyelőre nem közölte, hogy kik lesznek a tárcavezetők.

Péntek reggel fogadta Áder János köztársasági elnök Orbán Viktort, az országgyűlési választásokon győztes Fidesz–KDNP pártszövetség miniszterelnök-jelöltjét a Sándor-palotában. A köztársasági elnök felkérte a kormányalakítási tárgyalásokra a Fidesz elnökét – számolt be róla az Origo

Áder János és Orbán Viktor nyilatkozatát itt tudja megtekinteni:

 

Áder: legitim az új Országgyűlés és a kormány

„Harmadik alkalom, amikor egy hasonló szituációban állhatunk önök előtt – fogalmazott Áder János. – Először fordult elő 1990 óta, hogy két nagyobb pártszövetség indult el egymás ellen a választáson, ezen a választáson volt a legtöbb megfigyelő, e választás után nyújtották be a legkevesebb jogorvoslati kérelmet, és most született a leghamarabb végeredmény. A választás eredménye, a választók döntése világos és egyértelmű” – mondta a köztársasági elnök.

Sem az új Országgyűlés, sem az új kormány legitimitását nem lehet megkérdőjelezni

– hangsúlyozta Áder János.

Orbán Viktor egyértelmű igennel válaszolt arra a kérdésre a tárgyaláson, hogy képes-e megbirkózni a kormányalakítás feladatával.

Orbán Viktor: a veszélyek évtizede előtt állunk

Orbán Viktor azt mondta, ugyanúgy fog kormányt alakítani, mint az utóbbi ciklusokban: a következő négy év feladatai alapján alakítja ki a szerkezetet és választja ki a minisztereket.

ÁDER János; ORBÁN Viktor
Orbán Viktor és Áder János sajtónyilatkozatot tesz a Sándor-palotában 2022. április 29-én
Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/Benko Vivien Cher

„Minden kormánytaggal és államtitkárral négyéves ciklusra akarok megállapodni” – mondta Orbán Viktor. A kormányfő szerint más természetű évtized áll előttünk, mint ami mögöttünk van.

A veszélyek évtizede áll előttünk, háború van, emelkednek az árak, energiaválság előtt állunk, és a járványok korából sem lábaltunk ki.

„Az ország állampolgárai elvárják, hogy ezen veszélyek ellen a kormánynak védekeznie kell, és az elért eredményeket meg kell őrizni” – tette hozzá. 

Meg kell védeni Magyarországot a veszélyekkel teli évtizedben a külső hatásoktól, ezért döntött úgy a kormány, hogy az árstopok életben maradnak, és emelik a nyugdíjakat – hangsúlyozta a kormányfő. 

Orbán Viktor a közösségi oldalán is megerősítette, hogy elfogadja a jelölést. Azt írta ki a Facebookra: „Kormányalakításra fel! A felkérést elfogadom!” 

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, az országgyűlési választásokon győztes Fidesz–KDNP pártszövetség miniszterelnök-jelöltje (b) és Áder János köztársasági elnök kezet fog a Sándor-palotában 2022. április 29-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában