Nem hivatalosan

2022.04.04. 00:39

A Szerb Haladó Párt és Aleksandar Vucic nyerte meg a választást

A szerbiai elnökválasztáson Aleksandar Vucic szerezte meg a voksok körülbelül 60 százalékát pártja saját megfigyelőinek adatai szerint, így már az első fordulóban megnyerte a választást, és újabb öt évig maradhat a nyugat-balkáni ország köztársasági elnöke, míg az előrehozott parlamenti választáson az általa vezetett Szerb Haladó Párt (SNS) szerezte meg a voksok többségét, és alakíthat ismét kormányt.

A Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ (CeSID) és az Ipsos közvélemény-kutató számítása szerint – amely saját adataik 70,6 százalékos feldolgozottságán alapul – az előrehozott parlamenti választáson a Szerb Haladó Párt a voksok 43,1 százalékát szerezte meg, ami 121 mandátumra lesz elegendő, az ellenzéki Együtt Szerbia Győzelméért koalícióra a szavazópolgárok 13,2 százaléka adta a voksát (36 mandátum), míg a Szerbiai Szocialista Párt a szavazatok 11,4 százalékát (32 mandátum) tudhatja magáénak. Ezen felmérés szerint 

a Vajdasági Magyar Szövetségnek hat mandátuma lehet a 250 tagú belgrádi parlamentben.

Az elnökválasztáson a CeSID és az Ipsos szerint az első helyet Aleksandar Vucic szerezte meg 59,1 százalékkal, míg a második helyen az ellenzéki Zdravko Ponos végzett 17,5 százalékkal, ezek alapján úgy tűnik, nem lesz második forduló.

A szerbiai választási bizottság 21 órakor tartott sajtótájékoztatót, ám a testület nem közölt a részvételi arányra vonatkozó adatokat, csak annyit jelentett be, hogy lezárult a szavazás, és hétfőn 20 órakor közölnek előzetes eredményeket.

A választási bizottság internetes oldalán követhető adatok alapján, 12,4 százalékos feldolgozottság mellett a Szerb Haladó Párt a voksok 50,6 szerezte meg, a második helyen Szerbiai Szocialista Párt végzett 13,1 százalékkal, a harmadik pedig az ellenzéki Együtt Szerbia Győzelméért koalíció lett 7,69 százalékkal. A választási bizottság adatai szerint 12,08 feldolgozottság mellett az elnökválasztást Aleksandar Vucic nyerte meg már az első fordulóban 69,01százalékkal.

 

Aleksandar Vucic: én maradok a köztársasági elnök, a Szerb Haladó Párt alakíthat kormányt

Az előzetes eredményeket maga Aleksandar Vucic jelentette be vasárnap késő esti sajtótájékoztatóján. Mint mondta, az ukrajnai háború egyik hatása az volt, hogy a szerbiai közélet drámaian jobboldalra tolódott, és a szerb kormány visszafogott fellépése a vártnál gyengébb választási eredményt hozott. A politikus arra utalt, hogy a hivatalos Belgrád ugyan elítélte azt, hogy Oroszország bevonult Ukrajnába, ám nem vezetett be szankciókat Moszkva ellen, míg több jobboldali párt és koalíció is határozottan kiállt Oroszország mellett, és ezek a választási listák a vártnál jobb eredményt tudtak elérni.

Kiemelte, az SNS felmérései szerint a Szerb Haladó Párt a szavazatok 44 százalékát, az ellenzéki Együtt Szerbia Győzelméért a 13,6 százalékát, a Szerbiai Szocialista Párt a 11,4 százalékát, a Remény koalíció az 5,3 százalékát, a Muszáj koalíció (Moramo) a 4,7 százalékát, míg a Dveri Mozgalom, illetve a Fogadalomtevők Szerb Pártja a voksok 3,8 százalékát szerezte meg. A hét párt közül a Remény koalíció, a Dveri Mozgalom, valamint a Fogadalomtevők Szerb Pártja is erősen nacionalista nézeteket vall.

A sajtótájékoztatón Aleksandar Vucic rámutatott, az utóbbi évek legmagasabb választási részvételének lehettek tanúi, a saját felméréseik szerint a választópolgárok legalább 60 százaléka járult az urnák elé.

Az elnökválasztás és az előrehozott parlamenti választás mellett vasárnap néhány településen, például a fővárosban, Belgrádban önkormányzati választást is tartottak. Az előzetes eredmények szerint a fővárosban is a Szerb Haladó Párt szerezte meg a voksok többségét, így várhatóan továbbra is az SNS vezetheti Belgrádot.

 

Pásztor István: megvalósítottuk, amit szeretnénk

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke vasárnap késő esti sajtótájékoztatóján, a Szerbiában aznap tartott választások eredményeit kommentálva kiemelte, a VMSZ azt szerette volna elérni, hogy Szerbiában Aleksandar Vucic maradjon a köztársasági elnök, és az előzetes eredmények szerint ez a cél megvalósult. 

A másik fontos célkitűzés az volt, hogy Magyarországon a Fidesz-KDNP maradjon kormányon, és ez is megvalósult. 

– Ehhez mi úgy járultunk hozzá, hogy (..) az ide megérkezett levélszavazatoknak megközelítőleg a 75 százalékát juttattuk vissza a főkonzulátuson keresztül – húzta alá.

Mindezek mellett cél volt az is, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség megőrizze a legitimitását, és ne törjön meg az érdekérvényesítő ereje. 

– Azt szeretném Önöknek mondani, hogy ez a három cél maradéktalanul megvalósult – szögezte le a legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke. Pásztor István kiemelte, a VMSZ 5 vagy 6 mandátum megszerzésére számít a 250 tagú parlamentben. Az utóbbi két évben 9 képviselője volt a magyar pártnak Belgrádban.

Pásztor István úgy fogalmazott: a most kialakult politikai mező jóformán semmiben nem hasonlít ahhoz, amihez hozzászoktunk. 

Borítókép: Aleksandar Vucic szerb államfő Belgrádban 2022. március 31-én / MTI / AP / Darko Vojinovic

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában