Elbukta a helyét

2022.03.22. 20:36

Nem tette le az esküt a baloldali delegált

Nem volt hajlandó felesküdni az Alaptörvényre, ezért bukta a helyét egy baloldali delegált a választási bizottságban a mohácsi székhelyű Baranya 4-es országgyűlési választókörzetben – értesült a Dunántúli Napló biztos helyi forrásból.

Mint ismert, ahhoz, hogy valaki Magyarországon tagja lehessen egy helyi választási biztosságnak a parlamenti választáskor, olyan esküszöveget kell elmondania, mely az Alaptörvény iránti hűséget is tartalmazza. A lap információi szerint a baloldali pártok delegáltja erre nem volt hajlandó. 
 

A baloldalon régi kampányfogás az Alaptörvény illegitimnek bélyegzése, valamint az az ígéret, hogy a szivárványkoalíció győzelme esetén akár feles többséggel is módosítanák az ország legfontosabb jogforrását, amely sokak szerint alkotmányos puccsnak minősülne. 
 

Bár választóiknak gyakran beszélnek arról, hogy a 2012-ben hatályba lépett Alaptörvény, amely felváltotta a Rákosi-korszakban megalkotott 1949-es alkotmányt, elfogadhatatlan, a baloldal prominens személyiségeinek jelentős része már felesküdött a dokumentumra. Nemcsak a kormány tagjainak kell ugyanis esküt tenniük arra, hogy hűek lesznek az Alaptörvényhez, de az országgyűlési képviselőknek, az önkormányzati képviselőknek és a polgármestereknek is. 
 

Így tett megválasztása után Pécs polgármestere, Péterffy Attila is a többi magyarországi baloldali polgármesterrel, önkormányzati, vagy ország­gyűlési képviselővel egyetemben. 
 

Emlékezetes, Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere mikor még szóba jött lehetséges miniszterelnök-jelöltként, úgy nyilatkozott, ha kormányfő lesz, nem fog felesküdni az Alaptörvényre. A főváros vezetőjének fenyegetőzése igencsak meghökkentette a közvéleményt, hiszen 2014-ben, zuglói polgármesterré választása után letette azt az esküt, amit 2022-ben már nem akart volna.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában