Korábban adócsalásért ítélték el

2022.03.22. 16:12

Elítélte a bíróság az Ördög ügyvédje-ügyben a DK-s Czeglédy Csabát

Egymillió forintos pénzbírságra ítélte a Veszprémi Járásbíróság személyes adattal visszaélés vétsége miatt az adócsalás miatt korábban már elítélt Czeglédy Csabát, a baloldal szombathelyi jelöltjét.

A harmadik bíróságként kijelölt Veszprém Járásbíróság gyorsan döntést hozott - írja a Mandiner. A Fővárosi Főügyészség a portállal közölte, a bíróság osztotta a Fővárosi Főügyészség álláspontját, miszerint az ügy egyszerű megítélésű, valamint a büntetővégzés meghozatalának egyéb törvényi feltételei is fennállnak, ezért az ügyet tárgyalás mellőzésével bírálta el.

A bíróság a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján, a váddal egyezően megállapította, hogy az „ügyvéd vádlott és a bűnsegédlettel vádolt, többszörösen büntetett előéletű társa megvalósította a 9 rendbeli különleges személyes adattal visszaélés vétségét".

Ezért Czeglédy Csabára a bíróság egymillió forint, társára pedig ötszázezer forint pénzbüntetést szabott ki.

A bíróság rendelkezett arról is, hogy

AMENNYIBEN A VÁDLOTTAK A KISZABOTT PÉNZBÜNTETÉS MEGFIZETÉSÉT ELMULASZTJÁK, A BÜNTETÉST FOGHÁZBAN VÉGREHAJTANDÓ SZABADSÁGVESZTÉSRE KELL ÁTVÁLTOZTATNI.

A büntetővégzés ellen fellebbezésnek nincs helye, azonban az érdekeltek tárgyalás tartását kérhetik.

A Fővárosi Főügyészség tavaly októberben emelt vádat a DK-s ügyvéd, Czeglédy Csaba és társa ellen, kilenc rendbeli, különleges személyes adattal visszaélés miatt.

Az ügyészség szerint ugyanis Czeglédyék voltak azok, akik a 2019-es önkormányzati választások előtt nem sokkal nyilvánosságra hozták a Borkai Zsolt volt fideszes győri polgármesterről készült szexuális tartalmú felvételeket.

A vádirat alapján a különleges személyes adatokat tartalmazó, szexuális tartalmú fénykép-, illetve videó felvételek nyilvánosságra hozatalával a vádlottak jelentős érdeksérelmet okoztak az érintetteknek. Az ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság tárgyalás mellőzésével, büntetővégzéssel, az ügyvéddel szemben pénzbüntetést, többszörös visszaeső társával szemben pedig felfüggesztett börtönbüntetést szabjanak ki.

Az ügyészség eredetileg a Pesti Központi Kerületi Bíróságon emelt vádat Czeglédyék ellen, ám a PKKB közölte, hogy nem fog büntetővégzéssel döntést hozni, mivel álláspontjuk szerint az ügy nem elbírálható így. Később pedig illetékesség hiányában Szombathelyre küldte az ügyet, amely viszont elfogultság miatt adta tovább azt Veszprémbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában