Bűnös múlt

2022.02.02. 09:52

Terrorista tevékenység miatt tartóztatták le a muszlim tanácsadót

A nő egy olyan csoport tagja volt, amely meg akart ölni több, az iszlám vallást bíráló jobboldali politikust. A tanácsadót 2005-ben terrorista tevékenység miatt letartóztatták és többévnyi börtönbüntetésre ítélték, mégis fontos pozíciót kapott a kormánypártban.

A holland Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért (VVD) tanácsadóját, Soumaya Sahlát először Geert Wilders, a Szabadságpárt (PVV) vezetője vádolta meg terrorizmussal. Ezután derült ki, hogy a nőt 2005-ben letartóztatták a Hofstad Network nevű radikális csoport tagjaként. Többek között terrorista tevékenységgel vádolták meg, illetve azzal hogy meg akart ölni több, az iszlámot kritizáló jobboldali politikust. A letartóztatásakor egyébként egy félautomata fegyvert is találtak Sahlánál – írja a V4NA.

A bíróság három év börtönbüntetésre ítélte a nőt, amit 2005 és 2008 között töltött le. A büntetett előélet és a szélsőséges iszlamista nézetek azonban nem akadályozták meg abban, hogy helyet kapjon a Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért pártban, valamint a holland parlamentben. Sahla volt a terrorizmus és radikalizálódás témakörének szakértője, emellett a biztonsági és igazságszolgáltatási bizottság tagja is volt. Nemrég azonban nyilvánosságra került a tanácsadó bűnös múltja, ami óriási felháborodást váltott ki a közvéleményben. A szélsőséges iszlamista nézeteket valló nő emiatt úgy döntött, hogy lemond a tisztségeiről és bizottsági pozíciójáról Mark Rutte miniszterelnök pártjában. A nő egy közleményben azt írta, hogy megbánta a korábban elkövetett tetteit.

„Sok zűrzavaros esemény történt velem. Sok minden kiderült rólam és a múltamról az elmúlt hetekben. Mélységesen sajnálom a történteket, és szeretnék felelősséget vállalni a 16 évvel ezelőtt elkövetett cselekedeteimért, amikre nem vagyok büszke. Ez egy sötét folt az életemben. A most kialakult zűrzavar miatt nem tudok pozitívan hozzájárulni a párt tevékenységéhez, így lemondok az összes tisztségemről”

– olvasható Soumaya Sahla közleményében.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában