Rezsiköltség

2022.02.08. 09:40

Sokan kerülnek bajba a megugró energiaárak miatt Ausztriában

Szinte nem telik el úgy hónap, hogy ne emelkedne a háztartások rezsiköltsége Ausztriában. Van olyan nagyváros, ahol már a korábbi ár kétszeresét kénytelenek fizetni csak a fűtésért. A kormány egyszeri, 150 eurós támogatással próbálja mérsékelni a nehézségeket.

Februártól ismét drágább lett a fűtés Bécs, Alsó-Ausztria és Burgenland tartományi energiaszolgáltatóinál. A lakossági fogyasztóknál ez újabb 21 eurós havi többletköltséget jelent, attól függően hogy mennyi gázt fogyaszt átlagosan az adott háztatás. A szolgáltató szerint az emelésre a nagykereskedelmi gázpiaci fejlemények és az osztrák gázárindex egy éven belüli hétszeresére emelkedése miatt volt szükség – írja a V4NA.

 

Az áram- és gázárak robbanásszerű növekedése különösen a szegényebbeket sújtja – írja a Heute című osztrák napilap.

Egy bécsi nő a lapnak azt nyilatkozta, hogy a fűtésszámlája még márciusban is tovább növekszik majd, így már 405 eurót kénytelen fizetni csak a fűtésért. A nő egyedül neveli 12 éves gyerekét, és csekély, 1200 eurós fizetésével aligha birkózik meg a járulékos költségekkel. A 43 éves anyuka elmondta a lapnak, hogy bár teljes munkaidőben dolgozik, a fizetése nem elég a túléléshez. Fiával jelenleg csak azért tudnak megélni, mert a bécsi nő volt élettársa anyagilag segíti őket. A gyermek apjának támogatása nélkül valószínűleg már rég hajléktalanná váltak volna. De időközben a volt férje is bajba került, amikor a koronavírus-járvány miatt elvesztette a munkáját. Az asszony ráadásul kisebb lakásba sem tud költözni, mert ahhoz legalább hat havi bérleti díjra lenne szüksége készpénzben, egy 1200 eurós fizetés mellett ez nem kivitelezhető. Az anyuka ezért a mindennapos kimerítő munka mellett gyakran vérplazmát adományoz, hogy további bevételhez jusson, de szerinte még ez sem elegendő.

A 43 éves bécsi anyuka helyzete nem egyedi eset, rengeteg háztartás szenved a magas rezsiköltségek miatt. Egy másik, kétgyerekes anyuka is arról panaszkodott a Heute lapnak, hogy ha befizeti a 900 eurós villanyszámlát, akkor nem tud ételt rakni az asztalra. A 35 éves nő egy ideje ráadásul nem tud dolgozni súlyos betegsége miatt, a gyógyuláshoz szükséges műtétet pedig csak a németországi Heidelbergi Egyetemi Kórházban és az Egyesült Államokban lehet elvégezni, a terápiára pedig nincs pénze.

Az osztrák kormány nemrég jelentette be, hogy az elszabaduló energiaárak miatt egyszeri támogatást nyújt. 150 eurót kapnak a rászoruló háztartások, ami a bécsi asszony esetében a márciusi költség felét sem tenné ki, a súlyos beteg anyuka villanyszámlájának pedig csak a töredékét fedezi a segély, ami ráadásul március végéig nem érkezik meg. A bécsi városvezetés ezért saját segélycsomagról döntött, így a fővárosi lakosok nemsokára további egyszeri támogatást kaphatnak.

Borítóképünk illusztráció. (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában