Ukrán válság

2022.02.24. 23:43

Megállapodás született az újabb oroszellenes szankciókról

Elfogadták a brüsszeli EU-csúcson az Oroszország elleni szankciós csomagról szóló zárónyilatkozatot. A részleteket az Európai Bizottságnak kell kidolgoznia. A dokumentum szerint Oroszország illegális katonai akcióival súlyosan megsérti a nemzetközi jogot és az ENSZ Alapokmányának alapelveit, és aláássa az európai és a globális biztonságot és stabilitást. Oroszország teljes felelősséggel tartozik ezért az agressziós cselekményért és az általa okozott összes pusztításért és életveszteségért - írják.

Kivételesen hamar, már a rendkívüli EU-csúcs első óráiban, csütörtök éjjel politikai egyezség született az Oroszország elleni, újabb uniós szankciókról - írja a Magyar Nemzet. A döntést Charles Michel, az Európai Tanács az ülést összehívó elnöke osztotta meg Twitter-oldalán. Mint azt a zárónyilatkozat szövegében az állam-és kormányfők leszögezik, óriási és jelentős következményekkel járó büntetőintézkedések foganatosításáról jött létre egyezség, amelyek

a pénzügyi szektort, az energia- és a közlekedési ágazatot, a kettős felhasználású áruk területét, az exportellenőrzést és az exportfinanszírozást, a vízumpolitikát, valamint további orosz magánszemélyek jegyzékbe vételét érintik.

A szankciókat – és már azok ismertetett részleteit – hivatalosan a külügyminiszterek fogadják el pénteken.

Az uniós tagállamok a dokumentumban kijelentik azt is, hogy az orosz támadást segítő Belarusz vonatkozásában is gazdasági, valamint célzott, magánszemélyeket érintő szankciókat várnak.

– Az Európai Tanács szilárd meggyőződése, hogy erőszaknak és a határok megváltoztatását célzó kényszernek nincs helye a 21. században – hangoztatták, egyúttal

megerősítve Ukrajna európai perspektíváját és elköteleződését.

Az állam-és kormányfők az Európai Bizottságot kérték fel, hogy állítson össze vészhelyzeti terveket az energiaellátást illetően. Leszögezték azt is, hogy kiállnak Ukrajna függetlensége, szuverenitása és területi integritása mellett. Az ülésen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök online szólalt fel, s tájékoztatta a tagállami vezetőket a friss fejleményekről.

A csúcstalálkozóra érkező vezetők zöme szigorú szankciókat szorgalmazott Oroszországgal szemben. Akadtak olyanok is, akik azonnali uniós tagjelölti státust kértek Ukrajnának. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában