Terjeszkedés

2022.02.02. 12:49

Az öböl menti országok komoly lehetőségeket tartogatnak a magyar vállalatok számára (videó)

Omán és Magyarország beruházásvédelmi egyezményt írt alá, a magyar Eximbank pedig 56 millió dolláros hitelkeretet nyitott, így megteremtették a további beruházások jogi és pénzügyi alapját - közölte Szijjártó Péter.

A Perzsa- (Arab)-öböl országai nagy lehetőségeket tartogatnak a technológiaorientált magyar vállalatok számára, ezért a kormány minden eszközzel támogatja térségbeli beruházásaikat - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Ománban, Maszkatban.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető ománi kollégájával, Szajjid Badr bin Hamad bin Hamúd Albuszaidivel közös sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a magyar gazdaság sikeresen állt ellen az elmúlt két év válságának, ami jó alapot teremt a gazdaság dimenzióváltására.

Ehhez szerinte arra van szükség, hogy a magyar cégek a nemzetközi piacokon is terjeszkedni tudjanak, és a külföldön szerzett profitjuk hozzájáruljon a hazai gazdaság sikeréhez. Omán ebből a szempontból jó célpontnak bizonyult - szögezte le.

Mint mondta, a partnerség gerincét jelenleg a Mol Nyrt. és a helyi olajtársaság stratégiai együttműködése adja. Egyes magyar vállalatok azonban a kormány támogatásával készek részt venni például a megújuló energiaszektor kiépítésében is, követve a globális energiaágazat innovatívabbá válását.

Szijjáró Péter közölte: maszkati útjára 24 cég képviselője kísérte el, és a nap folyamán megállapodás született arról, hogy egy magyar vállalat mintegy tízmillió euró értékben napelemparkot létesít a közel-keleti országban.

Emellett arról is beszámolt, hogy a két ország beruházásvédelmi egyezményt írt alá, a magyar Eximbank pedig 56 millió dolláros hitelkeretet nyitott, így megteremtették a további beruházások jogi és pénzügyi alapját.

A miniszter az Európai Unió szorosabb együttműködését sürgette az öböl menti államokkal, mondván, az a közösségnek is hasznára válna. Megerősítette, hogy Magyarország támogatja az ománi állampolgárok vízumkötelezettségének eltörlését az EU-ban. "Nem látjuk ennek semmilyen kockázatát, csupán előnyeit és lehetséges hasznait" - fogalmazott.

Szajjid Badr bin Hamad bin Hamúd Albuszaidi a két ország közötti együttműködést méltatta, s aláhúzta, hogy ez jó alapot biztosít a kapcsolatok kiterjesztéséhez. Tájékoztatása szerint a mostani tárgyalások során számos lehetséges új együttműködési területet azonosítottak. Példaként a légiközlekedést és a közös kihívások kezelését említette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában